7-ми международен финал на конкурса на Изовер

Темата тази година беше проектиране на небостъргач в Ню Йорк, отговарящ на стандарта „Изовер Мулти-Комфортна Къща”, а именно най-висок топлинен комфорт, спестявания на енергия, намаляване на вредни емисии на CO2, отлични акустични качества, противопожарна защита и безопасност. Също така сградата трябва да функционира с възобновяеми енергийни източници като фотоволтаични клетки, слънчеви колектори и резервоар за дъждовна вода.

Студенти от 19 държави и 45 Университета участваха в това състезание. Участващите за първи път студентите от Беларус се присъединиха към Австрия, България, Великобритания , Германия, Естония, Испания, Казахстан, Латвия, Литва, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Турция, Финландия, Хърватска, Чехия и САЩ.
 
Вторият ден на конкурса бе посветен на 52 презентации от националните победители. В рамките на 5 минути всеки отбор имаше възможност да представи проекта си.
На 21-ви май участниците гостуваха на ČVUT Университет в Прага на лекция за Енергийна Ефективност, следвана от разходка с кораб по Вълтава и обиколка на стария град.Денят приключи с гала вечеря и обявяване на победителите, след което празнуването продължи в дискотека до зори…

И така, след дългото обсъждане, жури в състав:
 
● Професор Marvin J. Malecha- Декан на Факултета по дизайн в Държавнив Университет в Южна Каролина, САЩ
● Професор Jan Tywoniak – Университет ČVUT – Прага
● Jean-Baptiste Rieunier, Програмен мениджър, Saint Gobain CRIR
определи следните победители:

1-ва награда: MarianLucky (Словакия)
2-ра награда: AnkurModi, SuruchiModi, ChuyuQiu (Великобритания)
3-та награда: ErickFernandezAvalos, NaraMartinsTelles (Испания)

Специална награда:
1. Niko Mahonen (Финландия)
2. DanielHitchko, JasonBottoni, LaurenPrintz (САЩ)
3. Katerina Blahutova, Veronika Kommova (Чехия)
4. Volkan Dalagan (Турция)
 
Печелившите проекти можете да видите на www.isover-students.com