“Безопасно колоездене” веломаратон на България 2011

Фондация „Фактор” организира първия благотворителен веломаратон на България с обща дължина 2500км.Маратонът ще се проведе между 2 Април и 4 Май 2011 с цел популяризиране на каузата: „БЕЗОПАСНО КОЛОЕЗДЕНЕ“

Колоездачната обиколка-маратон „България 2011” има за цел популяризирането на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места. С начинанието искаме да допринесем за доброто здравословно състояние и психически комфорт на гражданите. Колоездачният екомаратон ще премине през 28 областни центъра на България, представяйки пред обществеността предимствата, почерпени от световния опит, при използване на велосипеда – образец за екологично чист транспорт.

– Строителство и поддържане на национална мрежа от велосипедни алеи. Вело пътеки и сектори за колоездене на територията на Република България.
– Стандартизация при изграждането на велоинфраструктура, конструкция и пътна маркировка.
– Създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на Република България – „EuroVelo”. Поддържането на съществуващите алеи за колоездене и велотуризъм.
– Пътна маркировка за вече съществуващи, новопостроени пътища и колоездачни алеи.

factor-foundation.org