Ceresit Ceretherm Express – революция при топлоизолационните системи

Топлоизолационната система е един от най-важните елементи на сградата. Устойчивостта на фасадата и комфорта в жилищните помещения зависят от избора и доброто полагане на топлоизолация. Хенкел разработи Ceresit Ceretherm Express, която притежава безспорни предимства пред традиционните топлоизолационни системи. Системата оправдава и най-големите очаквания на потребители, инвеститори и предприемачи. Двата нови продукта – CT 84 и CT 87 от системата Ceresit Ceretherm Express подобряват качеството на работа, улесняват изпълнението й и намаляват времето за приложение, което като цяло прави инвестицията по-икономична!

Полагането на топлоизолационна система е една от трудните строителни дейности. За да бъде ефективна инвестицията в топлоизолация, трябва да се подходи внимателно към дизайна и всеки етап от работата трябва да бъде добре обмислен, внимателно и технически подготвен и професионално изпълнен. При системата Ceresit Ceretherm Express повече от важните етапи могат да бъдат завършени по-лесно и времето, което е необходимо за изпълнението на други строителни работи може да бъде значително скъсено, подобрявайки както качеството, така и устойчивостта. Системата Ceresit Ceretherm Express скъсява времето, необходимо за полагане на топлоизолация с 5 дни и гарантира по-добри технически параметри и ефективност от приложението на традиционните решения.

CERESIT CT 87 “2 в 1”
Лепилно-шпалковъчна смес

– не изисква грундиране преди нанасяне на мазилката;
– универсална – използва се за EPS плоскости, както и за минерална вата;
– гъвкава и устойчива на надраскване и напукване;
– притежава отлични работни параметри;
– улеснява нанасянето на мазилката и намалява разхода;
– позволява нанасянето на богата гама от мазилки;
– удължава живота на термоизолационната система;
– позволява по-бързо полагане на топлоизолационната система;
– намалява разходите за работна ръка и за допълнително оборудване.

Първата иновация в Ceresit Ceretherm Express е бялата лепилно-шпакловъчна смес
Ceresit CT 87 „2 в 1”. CT 87 се използва за лепене на топлоизолационни плочи от полистирен и минерална вата, за шпакловане и за изработване на армиран с фибростъклена мрежа слой при топлоизолиране на сгради.

Пести време
Специално разработена формула позволява по-бързо втвърдяване и съхнене на сместа. Тя може да се нанася 2 дни след фиксиране на плоскостите (не 3 дни, както е при традиционните смеси). Полагането на мазилка е възможно три дни след полагане на армирания с фибростъклена мрежа слой (не 4 дни както е при традиционните системи).

Новата лепилно-шпакловъчна смес Ceresit CT 87 “2 в 1” елиминира необходимостта от грундиране на армирания слой преди полагането на мазилката. Специалната рецептура на сместа съдържа хидрофобни съставки и модификатори, които намаляват абсорбиращата способност и увеличава гъвкавостта и адхезията. С CT 87 се скъсява времето за полагане на топлоизолацията с един ден, защото не е необходимо нанасяне на грунд.

Благодарение на това, че Ceresit CT 87 “2 в 1” позволява елиминирането на един от пластовете, времето, необходимо за полагане на топлоизолация се съкращава най-малко с три дни. Това позволява пестене на материали, работна ръка и наемане на допълнително оборудване.

По-добра устойчивост
Модификаторите и фибрите намаляват значително риска от образуване на пукнатини и драскотини по фасадата. Увеличената гъвкавост и намалената поглъщаща способност я правят по-устойчива към неблагоприятни климатични условия като внезапни температурни промени и сезонни температурни амплитуди. Сместа е устойчива към микологични замърсявания и мухъл. По-ниската абсорбираща способност и по-добрата адхезия на мазилката към CT 87 “2 в 1” намалява разходната й норма, което води до по-нисък разход за материали.

По-евтина и по-лесна работа
Новата лепилно-шпакловъчна смес е много по-ефективна – след смесването й с вода се получава повече материал, готов за употреба в сравнение с традиционните шпакловъчни смеси. Ето защо Ceresit CT 87 “2 в 1” намалява значително разхода (приблизително 3 kg/m2) за армирания с мрежа слой, което води до по-нисък разход на квадратен метър топлоизолирана повърхност. Олекотените пълнители я правят по-гъвкава и лека, ето защо сместа придобива по-добри работни параметри. CT 87 се разбърква, нанася и разстила по-лесно, което от своя страна улеснява и полагането на фибростъклената мрежа. CT 87 е подходяща за всяка мазилка на Ceresit: минерална, акрилна, силикатна, силиконова или силикат-силиконова.

CERESIT CT 84 Express
Полиуретанова пяна-лепило

– високоефективна
– лесна за нанасяне и употреба
– икономична
– позволява по-експедитивна работа с повишено качество (фиксиране, дюбелиране и нанасяне на армирания с мрежа слой в рамките на един ден)
– висока адхезия към минерални основи и EPS плоскости
– характеризира се с много добри изолационни качества
– позволява нанасяне при ниски температури и повишена влажност
– нисък коефициент на разширение и стабилност на формата
– водоустойчива
– не съдържа фреони

Този продукт е изключително иновативен за българския пазар! Ceresit CT 84 Express е първата полиуретанова пяна-лепило за фиксиране на EPS плоскости, включена в термоизолационна система! Нанася се с помощта на пистолет за полиуретанова пяна, което прави фиксирането на плоскостите бързо, ефективно, чисто и удобно. Уникалните качества на продукта променят изцяло не само технологията, но и качеството на работа при полагане на топлоизолация.

Пести време
Благодарение на бързия процес на лепене и втвърдяване на Ceresit CT 84 Express е възможно да фиксирате, да шлифовате, да дюбелирате EPS плоскостите и да нанесете армирания с мрежа слой в рамките на един ден (при традиционните материали това отнема минимум 4 дни). Приблизително 20-30 минути след нанасянето, лепилото се втвърдява и след около два часа може да се продължи с обработката на фиксираните EPS плоскости.

По-малък разход
Новият продукт е икономичен – един флакон от 750 ml е по-ефективен от една торба обикновен лепилен разтвор от 25 кг. Един флакон е достатъчен за приблизително 6 m2 EPS плоскости. За сравнение – при използване на традиционните материали – една торба лепилна смес е необходима за 5 m2.

По-малко усилия

Друга причина за избора на Ceresit CT 84 Express е, че се дозира лесно и се нанася по-удобно. Това е продукт готов за употреба – не изисква подготвителен етап на добавяне на вода и разбъркване, както е при традиционните лепила. Точното и бързо нанасяне направо от пистолета, малката тежест и гъвкава консистенция увеличава до голяма степен удобството при работа. Физическите усилия при работа с Ceresit CT 84 Express са несравнимо по-малки отколкото при употребата на традиционните решения – тежестта на флакона с пистолет е около 1,5 kg и е достатъчна за приблизително 6 m2 изолация.

По-добра устойчивост
Изборът на Ceresit CT 84 Express позволява нанасяне при различни климатични условия, също при понижени температури и по-висока относителна влажност на въздуха (температура на работа: от 0 до +40°C, а влажността на въздуха може да е над 90%). От изключително значение е, че високата влажност на въздуха не забавя процеса на слепване и втвърдяване, а напротив – ускорява го. Уникалната химична основа на лепилото гарантира високата механична сила на сцепление дори под влияние на резки температурни промени. Също така гарантира и висока устойчивост към процесите на износване. Адхезията на продукта към минерални основи, дърво, метали и пластмаси е по-добро от това на циментовите смеси, а увеличаването на силата на свързване е много по-бързо.

Подобрява защитата

Ceresit CT 84 Express е водоустойчив продукт – съдържа хидрофобни елементи. Появата на капки конденз по лепилния слой не предизвиква отслабване на сцеплението за разлика от повечето циментови смеси. Новият продукт притежава и добри термоизолационни качества (коефициентът на топлопроводимост е по-добър от този на EPS плоскостите), което допълнително увеличава ефекта на изолационната системата. Пяната между две изолационни плоскости не предизвиква образуването на топлинни мостове. Лепилото може да се използва и като запълващ материал или за поправка на повредени EPS плоскости.

Безопасност
Новият продукт слабо се разширява и не променя формата си. Разширението става бързо след нанасяне на пяната и не предизвиква деформация на изолационните плоскости. Това е голямо предимство в сравнение с циментовите лепилни смеси, защото Ceresit CT 84 Express не се деформира в процеса на втвърдяване. При корекция и подравняване на плоскостта или при внезапен удар не се предизвиква деформация на структурата на лепилото и сцеплението с долния слой или с EPS плоскостта не се променя. CT 84 е екологично чист продукт – не съдържа фреони (CFC) и формулата му не замърсява околната среда.

Вижте също...