Ефективната комуникация – основата в успеха на Вебер

Разговаряме с инж. Снежана Семова – управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление “Вебер”.

Съвсем наскоро взехте награда в престижния конкурс “Най-добрите работодатели”. Как успяхте да спечилите доверието на служителите си, въпреки ударите на рецесията в строителството?
Наградата е нещо, което не сме очаквали, защото не сме участвали, за да си мерим силите с някого. За първи път участвахме в проучването на Hewitt Associates за ангажираността на служителите през 2007г., по инициатива на тогавашния ни мениджър „Човешки ресурси”. След 2 години и след страшно много промени в компанията – много нови служители, нови позиции, двете сливания, които Сен Гобен предприе, пускането на новия ни завод, трудната ситуация, в която се намира икономиката ни, решихме да видим какво става вътре в компанията. Аз лично бях много изненадана от резултатите, които показахме. Методологията, по която се извършва проучването не предполага да се манипулира какъвто и да е бил резултат. Всеки от служителите получава формуляр, който се попълва анонимно и съответно до нас идват едни обобщени резултати, които показват на работодателя до колко служителите му са ангажирани и доколко са доволни. Друг интересен показател е, че в нашата група от „малки и средни предприятия” (до 50 млн. лв. оборот и 100 души персонал), която представляваше 70% от всички участници, Вебер се нарежда сред първите пет. Оказахме сме единственият производител и то опериращ в строителния бранш. Строителството е един от най-засегнатите от икономическата криза бранш и 30% от компаниите, присъствали в проучването досега са отказали участие в конкурса тази година, именно поради притеснението си, че рецесията до голяма степен ще изкриви мнението на служителите им.

Факт е, че в трудни времена на промени, силните и добре подготвени компании отбелязват още по-добри резултати – какъвто е случаят с Вебер. При 53% средна удовлетвореност на служителите в България, този процент при Вебер е 79% и е с 13% по-висок от ангажираността на служителите ни през 2007. Друго доказателство за добра и силна комуникация вътре в компанията е една от най-високите стойности на индекса на съпоставимост, в сравнение с резултатите на другите участници в конкурса. Той показва до каква степен се припокриват гледните точки на служители, топ миниджъри и мениджъри човешки ресурси. Както обясняват специалисти от Hewitt – колкото е по-голямо съвпадението между мнението на тези три групи, толкова по-здрава е работната среда. За мен това е абсолютно показателно и прави наградата много ценна. Всички ние сме изключително щастливи от получаването на тази награда. Служителите също се убедиха, че това е тяхната награда, защото оценката е дадена от тях. Те разбират колко е важно да не разчитат само на мениджмънта, който трябва да прави нещата да се случват с „магическа пръчка”, а всеки един има своя дял.

Това е възможно с много и ефективна комуникация.

На кого бихте я посветили?
Аз вече го казах няколко пъти – със сигурност – на Калин Георгиев, (който не е вече измежду нас) човекът който постави основите на отдел „Човешки ресурси” в нашата компания и ни научи на много неща. Аз съм сигурна, че той е щастлив и се радва на нашия успех, където и да е сега….

Как създавате благоприятната работна среда, за да извлечете най-доброто от Вашите служители? Как обучавате новопостъпилите служители?
Започваме с много общуване и говорене и завършваме с много общуване и говорене. Стремим се, всички промени, които очакваме или ще настъпят да започнем да ги дискутираме възможно най-рано. Винаги търсим обратна връзка. Имаме практики да поставяме т. нар „Кутии за Идеи” в офисите ни в цялата страна – това са кутии, в които нашите служители пускат своите предложения, недоволства, идеи и т.н..Стремим се да се събираме често и да обсъждаме докъде сме стигнали. За да бъде доволен един служител, той трябва да знае какво прави, защо го прави и как го прави, дали се справя или би се справял и по-добре. Компанията Сен Гобен и в частност Вебер имат много опит и познание във вътрешната комуникация и работата с хора. Ние инвестираме в това всеки един да знае своето място в компанията, да е запознат със стратегията и изповядва ценностите на компанията. Говорим на един и същ език – „Вебер” език, за нас може да се каже, че сме “веберизирани”. Вебер атмосферата и веберския дух са уникални и затова допринасят хората в компанията. Искаме за максимално кратко време да изградим новодошлите хора в компанията, в съответствие с политиката на Вебер.

Как “освежавате” дългогодишните Ви служители? Изчерпват ли се те, влизат ли в някакъв рутинен ритъм?
Предизвикателствата на времето, в което градим и развиваме компанията им показва, че има още много да учим. Самото синусоидално движение на пазара не им дава възможност да се отпуснат и да си повярват, че са постигнали максимума. Голяма част от служителите, започнали преди няколко години са сменили вече две или три позиции, в посока израстване. Те вече са мениджъри на екипи, а това означава поемане на повече отговорност да обучаваш и развиваш хора. Тази година се обърнахме към външни консултантски фирми, които да помогнат в израстването на тези ръководители в успешни лидери. Въпреки, че проектът е все още в самото начало с продължителност края на следващата година, резултатът е положителен и вярвам, че идеята е да не се ограничава до края на 2010, а да се превърне в стандартно поведение и мислене на участниците.

Какъв трябва да бъде образът на успешната жена мениджър?
Много широка тема. Жена с качества и самочувствие. Мениджърът – жена, следва да е знаеща, можеща, и с желание за реализация.

Вероятно част от разликите, ако ги търсим, са по-различното общуване в екипа и по-различните приоритети, които поставя, начина на вземане на решения и поемането на риск.

Кои Ваши личностни качества Ви помагат да бъдете успешен професионалист?
Трудностите по-скоро ме амбицират. Упорита и последователна.

Професионалният Ви успех ощети ли по някакъв начин личния Ви живот и свобода?
Напротив, даде ми повече свобода. Научи ме да гледам по-широко, да мисля по-глобално, позволи ми да разширя кръга си на комфорт. Успехът в професионален план те амбицира и провокира да експериментираш и в личен план. След такава хубава година за компанията, а и за мен самата, нямам право да бъда недоволна.

Какъв двигател за Вас е конкуренцията и променяте ли начина си на работа, заради нея?
Лидерът е този, който налага стандартите, диктува модата, въвежда нови технологии и иновации. Всички се равняват по него. Със сигурност, Вебер се е превърнал в такъв двигател за много от конкурентите. Гледам само положително, ако така се допринася за общото израстване на бранша и налагане на единни изисквания и очаквания от нашите клиенти. Разбира се, конкуренцията е нещо, което се наблюдава.

Къде е мястото на марката Weber на българския пазар?
Сред най-известните и разпространени марки и целта ни е да е и сред най-предпочитаните. Weber е марка символ на постоянно качество, гъвкаво и атрактивно представяне, с голяма история в международен мащаб.

Налага ли Ви се да вземате решения, които да са извън нормите на концерна и все пак да са по-уместни за местните условия на пазара?
Винаги съм споделяла, че компанията гласува много доверие на ръководителите си и изповядва разбирането, че решенията се съобразяват с нуждите на местното дружество. Нормите са тези, които не ограничават, а предпазват от стратегически грешки. Във Вебер имаме достатъчно опит, който ползваме и при необходимост се допитваме, за да се вземе решение, без да поставя под риск дейността на копманията.

Коя част от маркетинга на компанията запазвате за себе си и как получавате информация за промените на пазара?
Като пазарно ориентирана компания Вебер разполага с маркетингова информационна система, където събраната информация от всички източници и канали се анализира и кръстосва.

Поддържаме връзки с външни консултанти и институции, както и от международната маркетингова система на компанията, но изцяло маркетинга се ражда в компанията и с това сме уникални.

Какви ще бъдат положителните страни от кризата в бранша на строителството?
Сътресението, което предизвика кризата се очакваше – нереалният ръст от последните години беше ясен индикатор. Този процес има и своите положителни страни, като една от тях е налагане на ясни правила в междуфирмените финансови отношения. Ще се наложат силните и стабилни компании, които ще имат възможност да въведат високи стандарти за качество и сервиз и ще направят българския пазар по-конкурентен.

Вашите прогнози за строителния сектор в България за следващите години?
Подготвяме се за трудна 2010 г., надяваме се на стабилизиране на пазара през 2011г. , а през 2012 г. очакваме постепенни ръстове.

Вашето послание към българския пазар за строителни материали?
Да не понижаваме изискванията си към качеството, а да повишаваме изискванията си към обслужването. Това означава да подбираме внимателно доставчиците и клиентите си, да бъдем по-консервативни в планирането, но реалистични в поставянето на целите.

И да не забравяме, че за лидерите това е една възможност да разширят още повече своите позиции.