pixel

Еко-тухли спестяват въглеродни емисии

Производството на тухли е процес, при който се отделят много въглеродни емисии, защото изпичането им изисква много енергия, а освен това в много страни традиционната тухла се пече в пещи, захранвани с въглища.

Британската компания Encos прави тухли, които са въглеродно-неутрални, казват от компанията. Тухлите са изработени от фини прахови частици, възстановени от кариери, отпадъци от въглищни електроцентрали и дори твърди частици от канализацията. Тези материали се смесват с растителни масла. В тези масла има молекули на съединения, наречени глицериди и триглицериди.

Маслото се смесва с твърдите частици и ги свързва в едно цяло. Тухлата се загрява, но съвсем не колкото традиционната тухла при печене. Топлината провокира реакция, която кара глицеридите да се разпаднат и да се свържат с триглицеридите, образувайки здрави вериги от въглеродни атоми. Тези вериги обхващат твърдите частици и ги приклещват във вид на тухла.

Подобни тухли са въглеродно-неутрални, защото рециклират стар материал, който иначе би се озовал на депата за боклук. Освен това не се използва висока температура за изпичане, както е при традиционната тухла. Encos казва, нейните неговите тухли се правят с едва 20 процента от енергията, използвана при традиционните керамични тухли.

Може да харесате още...