Хенкел планира втори транш инвестиции за завода си у нас

„Фактът, че вече имаме производство в България ще ни направи по-гъвкави и ще можем да бъдем по-атрактивни за потребителите ”, каза г-жа Боряна Великова, старши продуктов мениджър и ръководител „Маркетинг”- Лепилни технологии в Хенкел България ЕООД

Преди месец един от най-големите световни концерни в строителния бранш – Хенкел отвори своя първи завод в България. Продуктите, с които стартира работа заводът, са сухи строителни смеси с марката Ceresit, като през следващите месеци се очаква към гамата да бъдат включени и материали с марката Thomsit. Плановете на концерна и представителството му у нас са още през следващата година да бъде открит втори цех, специално за производството на мазилки и течни продукти, а при едни добри показатели на развитие, да построи и втори завод в страната.

Г-жо Великова, Хенкел откри своя първи завод в България съвсем наскоро. Каква беше причината за това решение?
Хенкел направи първите си стъпки в страната още преди 10 години, но официално представителството беше открито през 2000 г. и вече имаме 7 години търговски опит на нашия пазар. Всъщност, материалите на Хенкел с марката Ceresit са познати в България от много отдавна – още от времето на Първата световна война. След Втората световна война, обаче, следите се губят от историята на компанията и реално в началото на 90-те години продуктите започват пак да се предлагат и това е началото на успеха на Хенкел в България. Оттогава насам развитието на марката Ceresit у нас е много добро, както и в цяла Източна Европа. Това е и причината Хенкел да започне активно да инвестира в този регион, като първите заводи са в Унгария, Полша, Русия, следват Украйна, Румъния, Сърбия. Тъй като от фокус не се изпуска нито една страна, която е показала потенциал и добри резултати, България беше логичната следваща стъпка. От една страна поради прогресивното развитие не само на целия регион, но и специално на нашия пазар, и от друга – доброто приемане от потребителите на продуктите Ceresit и съответно възможностите, които концернът вижда за още по-сериозното настъпване на пазарите на Балканите.

Искам да подчертая, че работата на нашия екип и на нашите партньорите на пазара допринесе изключително много за осъществяването на инвестицията тук. Хенкел, като всеки международен концерн, е една огромна структура и одобрението на инвестиционни проекти става бавно, но нашата процедура беше одобрена само в рамките на няколко месеца, което още веднъж свидетелства за високата оценка и стратегическата важност на проекта.

Какви инвестиции бяха нужни за този старт?

До момента инвестициите за производството тук надхвърля 16 млн. лева, но това е само първият етап. За началото на следващата година са планирани допълнителни инвестиции във втори производствен цех, който ще се намира на територията на същия завод. Той ще бъде за производството на мазилки и други течни продукти (например грундове), готови за употреба. Освен в производството, инвестирахме и в собствени лаборатории и научно-развоен отдел, както и в изграждането на Учебен център към завода, в който ще се правят теоретични и практически обучения за нашите продукти.

Кои продукти се произвеждат в момента в завода?
В момента се произвеждат лепила за плочки, ще последва една разнообразна гама сухи строителни смеси за топлоизолация, саморазливни замазки, фугиращи продукти, а скоро след това ще започнем и шпакловки. Те са с марката Ceresit, но предвиждаме от да започнем и продукти с марката Thomsit – замазки, лепила, грундове, които са насочени към специалистите по полагане на подови покрития.

Фактът, че производството на тези продукти е вече в България, ще се отрази ли върху тяхната пазарна цена и кое е предиството, което ви дава производството на наша територия?
Качеството изисква инвестиции и определено не смятаме да понижаваме цените с новото си производство. Голяма част от суровините, добавките и от специалните съставки на нашите формули се внасят от чужбина, за да бъде Хенкел-качеството съизмеримо и еднакво навсякъде. Крайно време е да се разсее заблудата, че в България е по-евтино да се произвежда, отколкото в съседни нам страни, особено когато се спазват високите стандарти на производство, с които е известна компанията. Смятаме, че цените отговарят на нивото на качеството, което предлагаме на нашите клиенти.

Предимството ни сега е, че ще имаме по-голяма възможност да реагираме адекватно на търсенето на пазара, както и да предлагаме различни промоции. Ще бъдем по-гъвкави, тъй като разчитаме на собствени производствени мощности, а досега сме разчитали само на внос и това ни правеше по-статични. Вярвам, че вече ще бъдем още по-атрактивни за нашите потребители.

На самото откриване на завода г-н Руйнер, старши вицепрезидент на Хенкел, спомена, че може да бъде открит и втори завод в страната. С каква дейност ще бъде той и защо е толкова привлекателен нашият пазар за чуждите инвеститори?

Както знаете, Хенкел, като всички големи концерни, не прави плановете си от днес за утре. Наистина, намеренията са, ако пазарът в региона се развива както досега – успешно и димамично, и заводът у нас успее да се наложи със своята продукция, през 2010 г. да започнем строителството на втори завод. Той, от една страна, ще засили мощностите, а от друга – ще разшири асортимента. Вярваме, че тогава и пазарът ще бъде още по-развит и образован и ще се засили интересът към по-специализирани продукти – специални продукти за подове, специални цименти, добавки и т.н., което ще ни даде възможност да въведем една по-иновационна гама продукти от огромното портфолио на Хенкел. Ние се надяваме това да стане факт.