Хоризонтални бариери срещу пълзяща нагоре влага в зидарията

Какво представлява пълзящата влага и какви проблеми причинява?
Пълзящата влага е между най-често срещаните причини за разрушаване на зидарията. Уврежданията обикновено се проявяват под формата на компрометирана мазилка, увредени фуги и тухли, ефлоресценция и плесенясване.

С течение на времето пълзящата влага в комбинация със замърсяването със соли и/или ниските температури могат да разрушат структурно зидарията. Като се вземе предвид намаляването на продължителността на живота на такива сгради, пълзящата влага причинява високи финансови загуби всяка година.

Откъде идва водата?
Съществуват много източници, откъдето водата може да навлезе в стената – дъждовна вода, подпочвена вода, конденз (вж. графиката), а също така и течащи улуци или дренажни тръби. Ако водата, която влиза в стената действа постоянно, се получава едно продължително преминаване на вода през капилярите на строителния материал. Водата се издига нагоре срещу гравитацията вследствие на механизъм, наречен капилярно действие.

Как можем да спрем пълзящата нагоре влага?
Съществуват два основни начина за спиране на пълзящата нагоре влага: Блокиране на капилярно активните пори или хидрофобизиране на техните повърхности. Хидрофобизирането на повърхността на една пора означава модифициране на повърхността ѝ така, че тя да стане водоотблъскваща. (хидрофобна). По този начин се спира капилярното действие на тази пора. Блокирането на една пора означава частично или цялостно да запълним пората, за да спрем транспортирането на вода. От решаващо значение е пората да се запълни с достатъчно материал, така че нейният диаметър да се стесни достатъчно, за да се прекрати капилярното действие.

Хидрофобизиране: Строителният материал става водоотблъскващ Стесняване/блокиране на капилярите, образуване на еластичен филм в капиляра.

KÖSTER Crisin ®76 спира пълзящата нагоре влага посредством 3 ефекта: той покрива капиляра с водоотблъскващ филм. Второ, стеснява пората до такава степен, че капилярното действие не може вече да се осъществява. И накрая, KÖSTER Crisin ®76 може да се втвърдява, образувайки мембрана над целия диаметър на капиляра.

Всички тези ефекти заедно осигуряват безотказното действие на KÖSTER Crisin ®76 всеки път, независимо от структурата на порите, влажността и съдържанието на соли. Първите сгради са били третирани преди повече от 25 години и направените тогава хоризонтални бариери са все още непокътнати и продължават да работят. KÖSTER Crisin ®76 има много нисък вискозитет и е водонеразтворим. Той прониква дълбоко даже и в най-малките капиляри на строителните материали и спира трайно капилярното действие.

Поради хидрофобния ефект на KÖSTER Crisin ®76 съхненето на стената започва веднага след инсталирането на хоризонталната бариера.

Патентованата система на KÖSTER Смукателния ъгъл е резултат от десетилетия опит с борба с пълзящата нагоре влага, включително екстензивни изследвания и разработки на KÖSTER BAUCHEMIE AG. Хоризонталната бариера се инсталира единствено посредством оползотворяване на капилярното действие, което само по себе си е причина за пълзящата влага. По този начин пълзящата влага е спряна с посредством причината за възникването ѝ.

Системата се състои от KÖSTER Crisin ®76 патронник, KÖSTER капилярна пръчка и KÖSTER Смукателен ъгъл.

KÖSTER Crisin®76, KÖSTER Капилярни пръчки и KÖSTER Смукателен ъгъл

KÖSTER Капилярната пръчка действа подобно на тампон, единият край на който се поставя в стената, а другият – в KÖSTER Смукателния ъгъл. По този начин тя пренася инжекционната течност в стената. KÖSTER Капилярната пръчка се предлага с дължини 47 или 94 см.

Това е решаващо преимущество не само при инсталирането на хоризонтални бариери в кухи тухли, вертикално перфорирани тухли или в стара или напукана зидария, но също така и при всякакви други условия. Методът позволява лесен контрол на разпределението на инжекционния материал в стената. Той също така дава сигурност при калкулирането на разходите за инсталиране на хоризонтална бариера, тъй като количеството на необходимия материал може лесно да се определи.

Перфектната система: KÖSTER Crisin ®76 и KÖSTER Възстановяваща мазилка?
KÖSTER Възстановяващата мазилка е специално разработена за възстановяването на зидария с високо съдържание на соли. Когато пълзящата нагоре влага бъде спряна с KÖSTER Crisin ®76, Възстановяващата мазилка KÖSTER подпомага съхненето на стената като абсорбира остатъчните соли. Възстановяващата мазилка КÖSTER издържа на влажните условия, тъй като тя не съдържа вар или гипс. Тя е отворена за дифузията на водни пари и помага за създаването на здравословен и удобен стаен климат. Освен това тя не се повлиява от високото съдържание на соли и не позволява на солите да се разпространяват към повърхността. Използвайте KÖSTER Polysil ® TG 500 като грунд, за да подсилите основата и да намалите мобилността на солните молекули. Възстановяващите мазилки KÖSTER се предлагат в сив или бял цвят. В историческите сгради те могат да бъдат използвани като декоративна мазилка даже и без да се полага боя върху тях. Те са подходящи за интериорна и екстериорна употреба.

Как става инжектирането на KÖSTER Crisin ®76 в стена, която е вече напоена с вода?
Една напоена с вода пора прилича по-скоро на тръба, отколкото на бутилка. Ето защо дори и силно напоената с вода стена може да бъде третирана с KÖSTER Crisin ®76. Водата преминава непрекъснато през капилярната система отгоре надолу. При инжектирането на KÖSTER Crisin ®76 активната субстанция използва същия този транспортен механизъм, за да навлезе и в най-фините капиляри. Със своя хидрофобен ефект тя спира водния поток от дъното и прониква дълбоко в капилярната структура.

KÖSTER Crisin ®76 е водонеразтворим инжекционен материал и по тази причина няма опасност да бъде разреден от водата, която вече присъства в зидарията. Ако един инжектиран материал може да се разрежда с вода, той няма да е в състояние да функционира правилно. KÖSTER Crisin ®76 се втвърдява и развива своята пълна функционалност даже и в случаите, когато стената е изцяло напоена с вода. KÖSTER Crisin ®76 НЕ изисква суха стена, за да бъде ефективен.

KÖSTER Crisin ®76 не може да се разрежда с вода KÖSTER Crisin ®76 прониква в капилярите и избутва течностите извън тях

Защо химичният състав на KÖSTER Crisin ®76 е толкова важен по отношение на солите?
Водният поток, който се транспортира като пълзяща влага през един порьозен строителен материал, често съдържа разтворени соли. Солите са химически активни вещества, поради което е много важно реакцията на инжекционния материал да не бъде повлияна от тях. Поради своята уникална комбинация от активни съставки KÖSTER Crisin ®76 остава напълно незасегнат от високата концентрация на соли в субстрата. Поради факта, че той не е емулсия, съставките му не образуват утайки при контакт със солите, а запазват своята ефективност.

Как KÖSTER Crisin ®76 прониква толкова дълбоко в конструкцията?
Една течна хоризонтална бариера трябва да прониква дълбоко в капилярната система на зидарията, за да бъде в състояние да функционира правилно. За тази цел се изисква течност с много нисък вискозитет. За постигането на пълно напояване на капилярните стени нжектираният материал трябва да притежава ниско повърхностно напрежение. KÖSTER Crisin ®76 представлява течност на смолиста основа с много нисък вискозитет. Поради своето ниско повърхностно напрежение той е способен да прониква дълбоко в капилярната структура на строителния материал. В допълнение KÖSTER Crisin ®76 съдържа 76 добавки, които подпомагат това проникване.

Преимущества на KÖSTER Crisin ®76

– 10 годишна гаранция;
– доказана ефективност за повече от 25 години;
– работи при възможно най-трудни условия;
– подходящ материал даже и при високо съдържание на соли и влага;
– KÖSTER Crisin ®76 е химически неутрален;
– не причинява eфлоресценция или корозия на стоманената армировка;
– устойчив на повечето агресивни съставки, които се съдържат в зидарията от рода на киселини и основи, както по време на инсталацията, така и след .. пълното му втвърдяване;
– лесно инсталиране – пробиване на хоризонтални отвори;
– подходящ за кухи тухли, напукана или куха зидария – не е необходимо да се запълват кухините (!);
– не е необходимо последващо инжектиране, еднократна инсталация, гарантиран успех;
– не нарушава статиката на зидарията;
– патентована система.

За повече информация и контакти – Кьостер България.