pixel

Идеи с бъдеще

Bachvarov

„Баумит България” ЕООД е основана преди 12 години в София като сто процента дъщерна фирма на Wopfinger Stein и Kalkwerke Schmid & Co KG, част от Шмид Индустри Холдинг – Австрия. На нашия пазар компанията предлага както продукти „Баумит” – топлоизолационни системи, мазилки и бои, така и продукти с марката “Мурексин” за строителната химия – лепила, фугиращи смеси, хидроизолации, хидроизолационни системи, епоксидни покрития, добавки за бетон и др.
У нас има изолирани над 4 млн. кв. м фасади със системи, предлагани от фирмата. Много от старите фасади по програма “Красива България” също са възстановени именно с мазилките и боите на “Баумит”.

Разговаряме с г-н Николай Бъчваров, управител на фирма „Баумит България” ЕООД.

Баумит България има най-модерната инсталация в България за производство на сухи смеси и предлага голяма гама продукти. Каква инвестиция ви беше нужна, за да се изгради тази система?

Инвестицията, която фирмата-майка, австрийският концерн за строителни материали Шмид Индустри Холдинг, направи в Елин Пелин възлиза на 10 млн. евро. На Балканския полуостров има само още една инсталация от такъв мащаб, която се намира в град Теуш, Румъния, и тя също е притежание на Баумит.

Как определяте българския пазар спрямо тези в останалите Източноевропейски страни?
Компанията е в България от 1995 г., отчитате ли значима промяна на пазара тук след влизането на страната ни в ЕС?

Не е тайна, чe в последните години строителният пазар в България се развива с бурни темпове. Още преди влизането ни в Европейския съюз, в страната вече бяха позиционирани основните ни европейски конкуренти. Така, че ситуацията в България в момента не е много по-различна от тази в другите европейски държави. Надявам се, влизането ни в ЕС да допринесе за по-бързото налагане на наистина качествените сертифицирани продукти, които се предлагат на нашия пазар.
При всички положения ще има преразпределение на пазарните дялове. Бъдещето е на сухите смеси, произведени в заводски условия, които са с гарантирана рецептура. Все по-големият дефицит на качествени строителни работници ще води след себе си все по-голяма нужда от механизация на строителните работи и съответно сигурни продукти, които да обслужват механизираното полагане.

Имате много добри позиции на пазарите в Словакия, Румъния, Чехия. Може ли да кажете как се позицонирате тук, на нашия пазар?

Позициите ни са наистина добри и то не само в тези три държави. Шмид Индустри Холдинг притежава 60 оперативни дружества с 4000 служители в 17 страни. През миналата година нашият концерн премина бариерата от 1 млрд. евро оборот. Що се отнася до позиционирането ни на нашия пазар, то ние сме лидер в предлагането на топлоизолационни системи. Започнахме да предлагаме топлоизолационни системи тогава, когато никой не знаеше какво означава това и всеки лепеше по фасадата каквото иска и с каквото иска. Сега сериозните фирми сертифицират системи. От създаването на Баумит България ЕООД през 1995 г. до сега, в България са изолирани над 4.0 млн. кв.м фасади с топлоизолационни системи Баумит.

Какво е предимството на топлоизолационните системи „Баумит”?

”Баумит” се определя като №1 в топлоизолирането и то не само заради количеството продадени топлоизолационни системи. Ние предлагаме изключително богат набор от топлоизолационни решения. При нас всеки може да направи своя избор, купувайки материали, които освен че са качествени, съответстват и на неговите парични възможности. Разполагаме с продукти, които нямат аналог на пазара и осигуряват дори и на най-взискателните изключителен комфорт на обитаване. Това са така наречените системи open® Климафасада. Предлагаме системни решения с полистирол и минерална вата. Имаме и Дуопрограма за хората, които са решили да строят по-икономично. Предлагаме пет вида пастообразните мазилки, които се използват за крайни покрития на топлоизолационните системи, а самите те се произвеждат в 5 структури и 200 цвята, като нямаме повишаване на цената за цвят. Единствено ние предлагаме Нанопор-мазилка, базирана на най-модерните нанотехнологии. Това е мазилка, която се самопочиства със силите на природата и по този начин фасадата остава за двойно по-дълго време чиста и красива. В момента в София се изграждат два големи обекта с крайно покритие Нанопор мазилка.

Избройте някои от най-големите обекти, при които са използвани вашите продукти и системи?

Това са:
Кемпински Хотел Гранд Ермитаж – к.к. Златни пясъци;
хотел Иберостар Съни Бийч Рисорт – к.к. Слънчев Бряг;
Апартаментен комплекс “Страгите” – гр. Банско;
Делови Център – гр. Пловдив;
хотел „Болярски” – гр. Велико Търново;
хотелски комплекс “Цезар палас” – к.к. Свети Влас;
хотелски комплекс “Академика Сий Палас” – с. Равда;
жилищен комплекс “Мирамонте” – кв. Драгалевци, гр. София;
жилищен комплекс Авалон – гр. София

и много, много други.

Ако влезете в нашия сайт, бихте могли да разгледате обектите, кандидатствали в конкурса ни „Фасада на годината”. Вече четири състезания са зад гърба ни, а участниците в петия конкурс се увеличават непрекъснато. Там присъстват както големи хотели и административни сгради, така и промишлени сгради и еднофамилни къщи. Кристалният куб на Баумит „Фасада на годината” е чест за всеки участник в инвестиционния процес. С нас работят най-добрите архитекти, големи строителни и инвестиционни фирми, но това не означава, че обръщаме по-малко внимание на по-малките фирми, обекти и еднофамилните къщи. Много често точно на малките обекти нашите клиенти първи влагат най-новите, модерни материали – нашите „Идеи с бъдеще”.

Какво ново може да очакваме от Баумит България?

Това, което ни предстои в най-скоро време, е да предложим на българския пазар цялата гама от строителни разтвори с гарантирано качество на атрактивни цени. Очаквайте иновации както в областта на фасадата, така и при производството на сухи смеси.

Предстои и отваряне на нов завод… Какво ще се произвежда и какъв ще бъде капацитетът на завода? Колко работни места ще бъдат отворени?

Заводът ще произвежда машинни мазилки, зидарски разтвори, замазки с марка „Баумит”, строителни лепила „Мурексин”, както и много нови за българския строителен пазар продукти. Капацитетът на инсталацията е 150 000 тона с възможност за разширение до 200 000 тона. Инсталацията е създадена освен за пакетирани продукти и за силози, чиято необходимост все повече нараства поради бързото развитие на строителните технологии и мащабите на строителството в България. В производството се влага кариерен материал, като по този начин се гарантира чистота на суровината и еднаквост на свойствата на продуктите във времето. Европейското ноу-хау е съчетано с високо качество на българските суровини. Заводът разполага със съвременно оборудвана лаборатория за контрол както на суровините, така и на готовата продукция. Това ще гарантира европейско качество на произведените в България продукти.
Благодарение на инвестицията фирма „Баумит България” ЕООД създаде нови 30 работни места.

„Баумит България” изнася ли своя продукция и в кои страни?

Изнасяме свои продукти за Македония и Албания вече две години. Сега амбициите ни са за разширяване на предлагането извън България – предвиждаме износ и за съседна Гърция.

Може да харесате още...