Изолацията при сглобяемите къщи

Изградени са от естествени материали – дърво, скала, гипс и стъкло.

Има няколко неоспорими факта в полза на сглобяемите къщи. На първо място е фактът, че те са изградени от естествени материали – дърво, скала, гипс и стъкло. Освен това те се монтират в изключително кратки срокове (100 м2 за 14 дни), имат висока степен на земетръсна устойчивост, а ако искате да застраховате къщата, то застраховките за този вид сгради са еднакви с тези за монолитна къща и няма оскъпяване. Друго предимство, което не бива да пропускаме, е изключително добрата топло- и звукоизолация, благодарение на която разходите за отопление и охлаждане се намаляват.

Поради наличните линейни разширения в дървените конструкции, сглобяемите къщи трябва да имат вътрешна изолация (намира се в конструкцията на къщата) и външна (извън конструкцията от външната страна на стените). Ако няма външен слой изолация, в следствие на това линейно разширение при връзките на отделните елементи изграждащи стените ще се появят термомостове и пукнатини в мазилките. За предпочитане е да се ползва каменна вата, тъй като тя гори при по-висока температура за разлика от стъклената, а в сравнение с пенополистирола не се свива след време. Системата от вътрешна и външна изолация е за предпочитане.

Сглобяемите къщи се изграждат на 3 основни етапа. Първият е изграждане на основите и основната носеща конструкция или т.н. грубия строеж. Следва покриването на къщата, монтажа на фасадната дограма и довършването на къщата отвън. Последният етап включва поставянето на вътрешните инсталации (електричество, ВИК и отопление) и се довършват таваните, стените и подовете. Тук влиза и поставянето на вътрешни врати, кухненско обзавеждане и санитария в бани и мокри помещения.

Дървена рамка, пълна с изолационен материал.

Външните стени

Те са изградени от дървена рамка, която се напълва с изолационен материал – минерална вата с дебелина от 140 до 200 мм. Така се получават стенните панели тип сандвич, които от двете страни се затварят с OSB плочи с дебелина 11 мм.От вътрешната страна на панелите се полага пароизолация, дървени позиционери /те създават въздушно пространство, където се прокарват електро, телефонна и водопроводна инсталация/, а след монтажа на панела се слага и гипс картон с дебелина 12,5 мм
Външната страна на панелите може да се облицова в зависимост от желанието на клиента: с дървена ламперия (хоризонтална или вертикална), с допълнителна топлоизолация и полимерна или силикатна мазилка, винилов сайдинг или фасадни тухли.

Стените са завършени с гипс картон.

Вътрешни стени

Вътрешните стени също са панели тип сандвич. Двете повърхнини на панела могат да се облицоват с гипс картон с дебелина 12,5 мм. Обикновено върху гипс картона се полага латекс и или тапети.
За мокри помещения и бани се използва водоустойчив гипс картон с дебелина 12,5 мм като върху него може да се лепят плочки, тапети или ПВЦ плоскости. За предпазване от влагата под гипс картона се поставя дифузионна хидроизолация, която предпазва дървото от влагата.

Покрития

Отвън стените може да бъдат довършени с различни видове мазилки, дървена обшивка и сайдинг от винил или дърво, както и с “вечната фасада” облицовъчни тухлички. Важно е довършителните работи да се съобразяват не само с желанието на клиента, но и с околната среда.
От вътрешната страна стените се завършват с гипс картон, върху който се полага също латекс, тапети или фаянс. Може да се сложат и ПВЦ плоскости – както в сухи, така и в мокри помещения /те не променят цвета или формата си/.

Плоскости с поставена върху тях подова настилка.

Подове

Конструкцията на първия етаж се изгражда от бетон с арматура, след това е добре да се постави топлоизолация с минимална дебелина 50 мм, а върху нея се прави армирана циментова замазка и накрая се полага подовото покритие.
Подовите конструкции между етажите се правят най-често от многослойно слепени дървени греди, за да се намали риска от провисване след време, а и имат много по-голяма товароносимост при по-малки сечения. При много големи къщи и при големи отворени пространства се налага да се комбинират с метални греди. Между гредите също се слага изолация. Най-подходяща е минералната вата, която е не само топлоизолираща, но и има шумоизолиращи свойства. След това се поставят OSB плоскости и върху тях се поставят подовите настилки, а ако има мокро помещение се прави армирана циментова замазка с хидроизолация и най-отгоре със специално лепило се залепват подовите плочки.

Ребрата на гредореда с топлоизолираща вата.

Тавани

При едноетажните къщи таваните може да се изградят с помощта на тавански панели, които имат същата структура като стените. При двуетажни конструкции се изработва т.н. гредоред, който се явява носещ за следващият етаж. Той от своя страна може да бъде едно- или двуреден. Последният представлява противоположно разположени по тънки греди, които взаимно се прикрепват една за друга и към носещите стени. По-често, обаче, се правят едноредни с размери на ребрата 50 х 200 мм за по-голяма издръжливост. Между ребрата отново имаме топлоизолираща вата.

Крайната стойност на един строителен обект се формира на базата на сумата за:
– проектиране: от 16 до 22 лева за 1 м²;
– съгласуване на проектите: за гр. София цената е 300 лева;
– подготовка на парцела: от 150 до 300 лева;
– изграждане на основата и включване на водопровод и канализация: около 110 лева за 1 м²;
– строителство на сградата: от 700 – 850 лева за 1 м²;
– узаконяване на сградата: от 2 до 3 лева за 1 м²;
– обзавеждането й.

Ако искате да сте подготвени за навлизащите европейските норми, стените на вашата сглобяема къща трябва да са с минимум 200 мм изолация, стъклопакетни прозорци с най-малко едно ниско емисионно стъкло, както и с термо- и хидроизолирана основа. Нашият съвет е да не пестите пари за изграждането на къщата, защото после ще ги похарчите за климатизация и отопление.

Материалът е подготвен със съдействието на инж. Галин Радославов, “Г.Е.И.Т. Радославов” ЕООД.

Може да харесате още...