Изовер и домът на бъдещето

Maria Kuhteva

Интервю с Мария Кухтева, управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България ЕООД, направление Изовер пред izolacii.eu.

Кризатата създава условия за намаляване на качеството, за търсене на евтини решения и за неточно приложение на продуктите. Този период обаче ще отмине, затова ние продължаваме да работим за бъдещето – така представи преди време в интервю за izolacii.eu личните си цели и фирмената стратегия г-жа Мария Кухтева, ръководител на един от лидерите в строителните иновации у нас – Изовер, част от международния концерн Сен Гобен. Потърсихме я да направи днешен прочит на изразената позиция и да представи развитието на продуктовата гама, с която компанията присъства на българския пазар.

Мария Кухтева започва работа в Хайделберг Цимент Германия преди близо 14 години със задачата да се създаде отдел „Сухи строителни смеси” към циментовия завод в Златна Панега. Когато Сен Гобен купува Максит Груп и слива Максит и Вебер, предлагат на Кухтева да ръководи Изовер в България. Така тя навлиза и вече четвърта година управлява бизнеса на Сен Гобен с изолационни материали.

Като представител на един от европейските лидери в модернизацията на строителството, как виждате възможностите си за бизнес в България?
Изовер започва своята дейност в България през 2001г., а от 2007г. сме част от Сен Гобен Констракшън Продъктс, представено с няколко бизнес направления в страната ни. Стратегията ни за присъствие и активна работа на българския пазар за изолационни материали е дългосрочна. Свидетели сме на икономическа криза и съответно на спада на строителния пазар през изминалите години, но приемаме тази ситуация като опит и като предизвикателство. По-лесно се работи в условия на растящ пазар и дори недостиг на производствен капацитет за някои материали, например през годините 2007-2008, и много по-отговорно в условия на свит пазар и силно повишена конкурентност, когато за една компания е важно да запази принципност и последователност в търговската си политика и в стратегията си като цяло.

Поставихте си цел, поемайки управлението на Изовер преди около 4 години, да повишите строителната култура у нас и изискванията на потребителите за комфорт. Каква е равносметката?
Целта, която екипът на Изовер си постави, е на практика дългосрочна и постоянна, защото и процесът на промяна и модернизация на строителните навици и практики е такъв. Въпреки по-трудната икономическа ситуация, участниците на българския строителен пазар останаха отворени към нови продукти и решения. Нашият принос към повишаване на строителната култура минава по пътя на обучаване на пазара, като започнем от ползите да увеличаваме дебелината на използваните изолации, продължим през изолации за нови приложения, все още чужди за нашия пазар, но с широко приложение в Европа, и достигнем до материали с най-добри съвременни топлоизолационни характеристики. Считаме за успех, че в България има клиенти за стъклена вата с ламда 0.32, която е нов продукт и за държави като Франция, Германия, Австрия. Концепцията Изовер Мулти-Комфортна къща е големият принос на Изовер към компанията Сен Гобен и дългосрочната политика за енергийна ефективност. Горди сме, че в условия на криза представихме стандарта на бъдещето „пасивна къща”. През изминалата година организирахме обучения на близо 200 архитекти и проектанти и днес България има в строеж и в проекти няколко такива къщи.

MultiComfortHouse

Кои са новите материали за изолация, които предложихте на българските потребители? Какво е пазарното ви представяне?
Изовер предлага много широка гама от изолационни материали от стъклена и каменна минерални вати, за всички възможни видове приложения. Напоследък се открояват някои иновативни продукти на ИЗОВЕР, които се предпочитат от потребителите и най-вече от архитектите, строителите и инвеститорите в проекти за пасивно и нискоенергийно строителство. Става дума за продукти от стъклена минерална вата ISOVER Premium Filz (на рола) и ISOVER Premium Platte (на плочи). Тези вати са с изключителни характеристики: коефициент на топлопроводност λ = 0,032 W/mK, притежават отлични звукоизолационни качества и влизат в графата на негорими материали с Евроклас А1.

Често ни задават въпроса, какво всъщност е значението на този коефициент ламбда (λ). Представете си, че строите пасивна къща и трябва да постигнете U-стойност на конструкцията ≤ 0.10 W/m²K. При стандартен изолационен материал с коефициент на топлопроводност λ = 0,040 W/mK ще е нужна изолация с дебелина 38 см. С изолациите ISOVER Premium с λ = 0,032 W/mK същата U-стойност от 0.10 W/m²K се постига с дебелина на изолационен слой от около 30 см. По-тънката с 8 см конструкция води до увеличаване на жилищното пространство с до 4 кв.м при 150 кв.м жилищна площ.

Когато говорим за класическото строителство, тук също има нови материали, които все повече намират място на нашия пазар. Например продуктите от стъклена минерална вата на плочи ISOVER Forte и ISOVER Forte Fassade с коефициент на топлопроводност λ = 0,034 W/mK. Тези продукти са с приложение за покриви и окачени фасади, като много успешно заместват алтернативните продукти от каменна минерална вата и имат множество предимства: по-добри топлинни характеристики, отлични звукоизолационните и пожароустойчиви качества, по-леки са и не натоварват допълнително конструкциите, икономически изгодни и екологично ефективни, тъй като се произвеждат с до 80% рециклирано стъкло.

Как вашата компания ще се впише в предстоящата работа за повишаване на енергийната ефективност на жилищата?
Енергийната ефективност е дългосрочна стратегия на Изовер и компанията ни отделя голямо внимание на реновациите и подобряването на съществуващия сграден фонд. Многократно е споменато в медиите, че строителният сектор е отговорен за 40% от общото световно потребление на енергия и емисии на СО2, който факт изисква съвсем нов подход към обновяването на сградите, а именно цялостно саниране на сградите, а не на парче. И разбира се, дебелините на изолациите трябва да отговарят на най-високите норми за топлосъхранение. Предлагайки продукти с високи топлинни характеристики, ние гарантираме енергийноефективно саниране на сградите.

Saint-Gobain Isover е член на EuroACE (The European alliance of companies for energy efficency in buildings) и активно подкрепя стартиралата през 2011 кампания Renovate Europe.

Euroace

Имате ли изцяло нови решения, които ви отличават на пазара?
Концепцията Изовер Мулти-Комфортна Къща е нашият дом на бъдещето. Предимството на ИЗОВЕР е в това, че още преди години компанията разработва и патентова концепция за енергийно-ефективно строителство, която е базирана на принципите на пасивното строителство. Спестяванията, които се постигат, са до 75% в сравнение с настоящите норми в новото строителство и до 90% при реновации на старите сгради. Стотици примери на този вид строителство по света, във всички климатични зони, вече са факт, включително и в България, което показва, че концепцията е успешна. Ние ще работим за това все повече Мулти-Комфортни Къщи да станат реалност.

Могат ли част от идеите за „Дом на бъдещето“ да се приложат за модернизация в застаряващия жилищен фонд?
Концепцията „Мулти-Комфортна Къща“ е приложима както в новото строителство, така и в реновациите, без ограничение във вида на конструкцията. Компанията ни разработи ръководство за реновации на стари сгради с компоненти на пасивно строителство, което включва архитектурни детайли и примери. Въпреки, че е по-сложно да се реновира една сграда по много енергийно-ефективен начин, това вече е доказано на практика.

Разкажете за развитието на архитектурния конкурс на Изовер?
Архитектурните конкурси, които Изовер организира вече са два. Започналият през 2005г. конкурс „Изовер Мулти-Комфортна Къща” за студенти по архитектура се характеризира с висока активност от страна на студентите и през изминалите три години се радваме на значими успехи на българските проекти на международните финали.

Energy Efficiency

През тази година обявихме конкурс „2013 ISOVER Energy Efficiency The Best of Awards“ за вече реализирани енергийно-ефективни сгради в България и насочен към практикуващите архитекти. Конкурсът е международен и се прави за 4-ти път с участието на 15 европейски държави, като България се включва за първи път в състезанието.

Кои според вас са предизвикателствата, които ще тласкат напред развитието на строителните технологии?
Европа е определила цел в областта на строителството през следващите десетилетия и това е енергийната ефективност. Очаквам, че в това направление ще работят всички производители на строителни материали, създавайки продукти с по-добри характеристики. Изолациите са много важен елемент, но не са единственият. А Изовер, чрез развойната си дейност в цял свят, ще се стреми и ще продължи да предлага нови продукти и решения.

Isover-Multi-Comfort-House-Evgeni-Leonov-Architects-Lead

Мулти-Комфортна Къща с яйцевидни форми от Великобритания, отговаряща на стандарта “Пасивна сграда”

В личен план доволна ли сте от кариерата си в Изовер?
Работата за компания с международен опит предоставя възможността за досег с последните иновации и технологии в дадената област, в конкретния случай с пазара на изолационни материали. Екипът на Изовер в България сме щастливи, че можем да пренасяме опита в нашата страна и да спомагаме за развитието на строителството.

Може да харесате още...