Изовер Мулти-Комфортна Къща: Енергийна ефективност и комфорт под един покрив

Екологичните последици от начина ни на живот отдавна са очевидни за всички. Климатът се променя. Темата за енергийната ефективност в сградите става все по-актуална и значима. ИЗОВЕР обявява своята непоколебима ангажираност към опазването на климата и комфортния начин на живот като създава сградна концепция с нови стандарти в енергийната ефективност – Изовер Мулти-Комфортна Къща, съчетаваща в себе си най-новите ноу-хау, най-съвременните продукти и техники на едно място.

Благодарение на избора от компоненти с много добри характеристики: оптимална топлоизолация, супер изолирани прозорци, отлично запечатване на въздуха, система за топлообмяна, Мулти-Комфортната къща на Сен-Гобен Изовер е без активен режим на отопление. Нейните основни източници на топлина са слънцето и рециклирания топъл въздух: възобновяеми и неизчерпаеми енергийни природни източници. Наред с енергийните си решения, Мулти-Комфортната къща предлага изключителен комфорт на своите обитатели: качествен вътрешен микроклимат, топлинен и звуков комфорт, визуален комфорт и светлина. Изовер Мулти-Комфортна Къща е с годишно потребление за отопление по-малко от 15 kWh/m² и напълно отговаря на изискванията на съвременния начин на живот.

Постигането на енергийна ефективност по стандарт Изовер Мулти-Комфортната Къща е ценен принос за устойчивото опазване на климата:

– изплащане от първия ден с по-ниски разходи за енергия и поддръжка
– генериране на добавена стойност всяка година чрез намаляване на оперативните разходи
– гарантиране оптимален топлинен комфорт през всичките сезони
– удължаване живота на сградата благодарение на най-висококачествени строителни стандарти
– сигурна инвестиция в бъдещето

Енергийната ефективност в Изовер Мулти-Комфортната Къща се отплаща многократно
Изовер Мулти-Комфортната Къща осигурява максимален комфорт, като същевременно спестява пари. При изграждане на нова сграда по стандарт пасивна къща средните енергийни разходи намаляват с минимум 75% – без ограничение в архитектурния дизайн.

Резултатът е още по-впечатляващ при реконструкции на стари сгради. Там спестяванията за отопление са минимум 90%.

Многофамилна сграда след енергиен ремонт. Термографска снимка – преди ремонта: цялата сграда с топлинни мостове; след ремонта: Външните стени са топлоизолирани, но все още има топлинни загуби през прозорците и вратите.

Заслужава си да отбележем, че построената нова къща по традиционен начин има нужда от 6-10 литра гориво за отопление на м2 жилищна площ на година. Докато при изграждането по стандарт пасивна къща, можете да се справите с максимално годишно потребление от 1,5 литра петрол или 1,5 м3 природен газ на м2 жилищна площ. Потенциалът за намаляване на разходите става още по-голям след като цените на петрола и газта постоянно нарастват.

Сравнявайки с конвенционалното строителство, животът в Мулти-Комфортната Къща е по-неангажиращ, тъй като веднъж инсталирана, изолацията няма нужда от поддръжка. Еднократното решение за максимална енергийна ефективност се отплаща с всеки изминал ден.

Постигането на енергийни печалби с Изовер Мулти-Комфортна Къща
Най-евтината енергия е тази, която не сме употребили. Мулти-Комфортната Къща е толкова ефективна, че обикновено няма нужда от конвенционална отоплителна система. Това става възожно благодарение на отлично изолираната и въздухоплътна сградна обвивка, пасивните слънчеви печалби през прозорците, вентилационната система с рекуперация на топлина, а също и ежедневните дейности на обитателите.

Прозорците с южно изложение имат значителен принос за отопление на помещенията. Дори и в студените зимни месеци, те пропускат повече топлина навътре в къщата отколкото навън, благодарение на тройния стъклопакет и топлоизолираните рамки на дограмата. В горещите топли месеци прозорците се засенчват, което води до намаляване на количеството енергия за охлаждане.

Използването на модерна система за контролирана вентилация с 80% рекуперация и топлообмен на топлина от отходния въздух може допълнително да намали енергията за отопление на помещенията. Допълнителното затопляне на свежия въздух през зимата и охлаждане през лятото може да се постигне чрез използване на геотермален топлообменник. Не на последно място са топлинните печалби от домакинските електроуреди и дейности. Макар и често пренебрегвано, човешкото топлопредаване, което се равнява на приблизително 80 ватова крушка е от съществено значение в Мулти-Комфортната Къща, притежаваща отлични свойства за задържане на топлина.

Оптимално задържане на енергия – ключова полза за Изовер Мулти-Комфортна Къща

Модерен комфорт: запазване на топлината без консумация на енергия.

Свойствата на пасивното отопление и положителния енергиен баланс в Мулти-Комфортната Къща работят на принципа на термоса – защита на вътрешността срещу загуби на топлината. Дори през студени зимни дни, стая от 20 м2 в Мулти-Комфортната Къща запазва топлина и уют само с 10 чаени свещи.

Тази енергийна ефективност е резултат от съвкупност между перфектно подбрани компоненти като топлоизолационни прозорци за пасивни къщи, контролирана вентилация с рекуперация на топлина и най-вече въздухоплътна и оптимално изолирана сградна обвивка с висококачествени изолационни продукти на Изовер за топло-, звукоизолация и пожарна защита. Дори в екстремни метеорологични условия, изолационните системи на Изовер осигуряват надеждна защита от студ и горещина. Продуктите са проектирани да отговарят на индивидуалните изисквания, създавайки комфорт в цялата къща, който надхвърля най-новите строителни норми.

Най-добрите решения за всички структурни елементи от един източник
Само с оптимална топлоизолация може да се постигне максималната енергийна ефективност. Минералната вата на Изовер е перфектен избор за покриви, стени и тавани благодарение на отличните и характеристики. Стъклената вата на Изовер от 20 см постига същия топлоизолационен ефект, както една 4,5 метрова тухлена стена или 13 м бетон. Когато става дума за изолация на прозорци, топлоизолираното тройно остъкляване на Сен Гобен предлага оптимално решение, което е най-осезаемо през тъмните есенни и зимни месеци.

По отношение на въздухоплътността, новативната дишаща мембрана Варио от Изовер не само намалява енергийните загуби, но и умело контролира влагата и по този начин предпазва обитателите.

Максималният потенциал на енергийно-ефективното строителство може да бъде използван само с помощта на тези различни продукти на Изовер, които са перфектно съчетани и действат заедно.

Основният компонент: изолация без топлинни мостове
Само непрекъсната и въздухоплътна топлинна обвивка от покрива до сутерена може да осигури оптимална защита от топлинни загуби. След проектирането на сградната обвивка, нейната непрекъснатост лесно може да се провери с линия от молив около чертежите и разрезите на сградата. Всяко прекъсване на тази линия е слабо място в изолацията, където може да се получи топлинен мост. Тези топлинни мостове трябва да бъдат предотвратени на всяка цена, тъй като те често водят до нежелани и често драматични последици като топлинни загуби, неконтролирана обмяна на въздух, проникване на влага и претопляне през лятото.

Ключът за максимална енергийна ефективност: отлична въздухоплътност

Въздухонепроницаемостта е от съществено значение за оптималните топлинни характеристики на сградата и за топлинния комфорт на обитателите. Една от основните причини за топлинни и енергийни загуби в сградата е безконтролния и непланиран поток от топъл въздух, който напуска помещенията през пукнатините в сградната обвивка. Тази загуба на топлина може да увеличи годишното потребление за отопление с повече от 20 kWh/m2, което е повече от цялото годишно потребление на енергия за отопление на Мулти-Комфортната Къща, а именно 15 kWh/m2.

Още повече, перфектната въздухонепроницаемост на сградната обвивка е от същественно значение за контролираната вентилационна система, която от своя страна гарантира постоянна доставка на висококачествен свеж предварително затоплен въздух

Енергийната ефективност в Мулти-Комфортната Къща е постижима за всички видове сгради
Предимството на Изовер Мулти-Комфортната Къща е, че тя не се ограничава до определен стил на сградата. Нейните критериите могат да бъдат постигнати независимо от размера или формата на сградата, дали е изградена от масивна зидария, дърво, стъкло или смесена конструкция. И не само новите сгради могат да се възползват от бъдещите строителни стандарти. Увеличаващият се брой съществуващи стари и дори исторически сгради се реновират по принципите на Мулти-Комфортната Къща.

Тютюнов хамбар в Viernheim, Германия, постига стандарта за пасивна къща

Архитектурен и енергитичен ъпгрейд: непривлекателно бунгало се превръща в експонат. Еднофамилна къща в Pettenbach, Горна Австрия

Christophorus House в Stadl-Paura, Австрия представлява офиси, логистичен център, конферентни зали, търговски център и най-икономичната технология за строителство по стандарт пасивна къща

След реновацията на жилищен комплекс Markartstraße в Линц/Австрия, комфортът на обитателите е винаги на високо ниво

Енергийната ефективност започва преди строителството: еко балансът на изолационните продукти на Изовер
Изолацията от стъклена вата на Изовер е в съответствие с най-високите екологически стандарти през целия и производствен процес. Произвежда се от до 80% рециклирано стъкло, което спестява ценни природни ресурси. Другите съставки като силициев пясък, калцинирана сода и варовик са на практика неизчерпаеми природни ресурси. Добиват се в малки открити мини и възстановяването им започва веднага след приключване на работата.

Енергията, използваната за производство и транспорт на изолацията от стъклена вата на Изовер се възвръща само за няколко дни. Това отчасти се дължи на малкото тегло, гъвкавостта и силната компресираност на стъклената вата, което намалява транспортните и складовите разходи до 75%. Това е истинска енергийна ефективност.

Отличен екологичен баланс от самото начало, максимално намаляване на разходите за отопление, без необходимост от поддръжка – това са уникалните свойства на стъклената вата на Изовер. Тези свойства са гаранция, че Изовер Мулти-Комфортната Къща не само предоставя модерен, комфортен, енергийно-ефективен начин на живот. Тя също така предлага огромни допълнителни предимства във всяко едно отношение.

Повече информация за Мулти-Комфортната Къща на Изовер, можете да намерите на сайта www.isover.bg