Изовер представя високо качество и комфорт в първите Мулти-Комфортни Къщи в България

В миналото основната функция на сградите е била защита от атмосферните влияния на обитателите и тяхното имущество. Днес към тази задача поставяме все по-високи изисквания за функционалност, ергономичност, оптимален микроклимат, звуко- и пожарозащита. Високите претенции за качество, които предявяваме пред сградите, могат да се обобщят с едно определение – КОМФОРТ!

Днес, когато климатичните промени все по-осезаемо влияят на ежедневието ни и балансът на критично важните екосистеми е необратимо нарушен от човешката дейност, приносът на строителството към опазването на природата е също на дневен ред. Все повече се говори за енергийна ефективност в сградите, за намаляване на емисиите на СО2, за зелено и устойчиво строителство.

За постигане на пълен комфорт и максимална енергийна ефективност ИЗОВЕР разполага с точните продукти, решения и знания, и разработи концепцията ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща, с която подробно Ви запознахме. Днес ще демонстрираме и първите примери, реализирани в България. Но преди това накратко да напомним какво представлява концепцията и какви са нейните ползи за потребителите.

Мулти-Комфортната Къща на Изовер се базира на концепцията за пасивно строителство и е без активен режим на отопление благодарение на избора от компоненти с много добри характеристики: оптимална топлоизолация, супер изолирани прозорци, отлично запечатване на въздуха, система за топлообмяна. Нейните основни източници на топлина са слънцето и рециклирания топъл въздух: възобновяеми и неизчерпаеми енергийни природни източници. Наред с енергийните си решения, Мулти-Комфортната Къща предлага изключителен комфорт на своите обитатели: качествен вътрешен микроклимат, топлинен и звуков комфорт, визуален комфорт и светлина. Изовер Мулти-Комфортна Къща  е с годишно потребление за отопление по-малко от 15 kWh/m² и напълно отговаря на изискванията на съвременния начин на живот.

Мулти-Комфортната Къща осигурява максимален комфорт, като същевременно спестява пари. При изграждане на нова сграда по стандарт пасивна къща средните енергийни разходи намаляват с минимум 75%, без ограничение в архитектурния дизайн. Резултатът е още по-впечатляващ при реконструкции на стари сгради. Там спестяванията за отопление са минимум 90%.

Концепцията Мулти-Комфортна Къща е създадена през 2005 година като от този момент е промотирана в целия свят. Референтни обекти има не само в Европа, но и в Америка и Азия. Първите къщи се реализират и тук в България.

Първата Мулти-Комфортна Къща на ИЗОВЕР „Water house“ е построена в гр. Благоевград. Строителството на къщата започва през 2010 г. като в последствие архитектите от студио „Архе“ преработват съществуващия проект, като разработват нова концепция, проектират и ръководят строителството с цел достигането на стандарта пасивна къща. Къщата е оборудвана със суперизолация на сградната обвивка, прозорци с тройни стъклопакети, въздухоплътна външна обвивка, тествана с Blower door test, вентилационна система с рекуператор и др.

След прилагане на всички тези мерки, къщата се сдоби със следните характеристики:
– Годишно потребление на енергия за отопление и охлаждане: 13 kWh/m².a
– Първична енергия за всички нужди (отопление, охлаждане, осветление, електрически уреди и др.): 47 kWh/m².a
– Въздухоплътност: 0.1 h-1

За реализацията на суперизолираната сградна обвивка бяха използвани продукти от стъклена минерална вата на ИЗОВЕР, а именно:

– 30 см FDPL за окачена фасада. FDPL e паропропусклив и водоотблъскващ продукт от стъклена минерална вата на плочи с коефициент на топлопреминаване λ=0.034 W/mK. Произвежда се с кашировка от стъклофибърен воал, която предпазва продукта от навлажняване, разпрашаване и спомага за стабилността на формата и лесния монтаж. Използвайки този продукт, обитателите получават отлична топлоизолация, звукоизолация от външни въздушни шумове, пожаробезопасност и сигурност и дълготрайност на конструкцията, т.к. минералните вати не стареят във времето и при правилен монтаж живеят толкова, колкото и самите сгради.

– 46 см MK-KF за бетонов скатен покрив. MK-KF или Мулти-Комфорт Клемфилц е стъклена минерална вата на ролки, създадена специално за пасивното строителство. Суперизолационните характеристики на ватата (λ=0.034 W/mK) правят материала много подходящ не само в пасивното, но и в класическото строителство, когато конструкцията не позволява поставяне на достатъчна дебелина от стандартните материали, необходими за постигане на нормативно изискуемите топлинни съпротивления на сградната обвивка. Продуктът е с многостранно приложение: скатни покриви, пълнеж на дървени стени и други.

Втората по реда Мулти-Комфортна Къща на ИЗОВЕР е построена близо до град София, във вилна зона „Китката“. В представения проект има компромис с компактната форма на сградата поради избора на стил от Инвеститора и голямата денивелация на терена.  Една част от жилищните помещения не са с южно изложение, което е обусловено от формата на парцела и ориентацията им  към красиви гледки. Проектът обаче трябваше да отговаря на стандарта пасивни сгради и предизвикателството беше голямо, имайки предвид, че архитектът за първи път проектира по този стандарт. За целта екипът на ИЗОВЕР помогна с консултации на чуждестранни архитекти, които дадоха ценни съвети не само по проекта, но и по самото изпълнение на обекта.

За постигане на мулти-комфорт в къщата са използвани продукти на ИЗОВЕР от стъклена и каменна вата:

– 34 см MK-KF за дървения скатен покрив, като продуктът е монтиран на два слоя: един слой от 10 см между дървените греди и втори слой от 24 см монтиран над носещата конструкция, като е положен в композитни греди, изработени за обекта с цел минимизиране на топлинни мостове.

Тъй като фасадата на къщата е решена с няколко вида финишни покрития (камък, дърво и мазилка), се наложи монтаж на два вида фасадни системи: вентилируема и контактна (ETICS).

Във вентилируемата фасада са положени 30 см стъклена минерална вата на плочи ISOVER FDPL на два слоя 16+14 см. Изборът на този продукт се наложи от само себе си поради отличните топло- и звукоизолационни характеристики на материала.

За контактната фасада се използва нетипичен за пазара продукт ISOVER NF333. Той представлява широкоплощни ламели от каменна минерална вата с формат 333 х 1000 мм и дебелина 30 см в един слой. По-малката площ на ламелите дава повече гъвкавост при монтажа, а перпендикулярната ориентация на нишките позволява полагане върху неравни повърхности. Ламелите са по-леки от стандартните материали за това приложение и се монтират с непрекъснат лепилен слой и един дюбел на плоча, което намалява съществено разходната норма при дюбелиране и съответно топлинните загуби. Във външния край на дюбела (в случая се използват дюбели с 36 см дължина) се поставят изолационни капачки, които допълнително минимизират топлинния мост.

Най-голямото предизвикателство беше постигане на въздухоплътна сградна обвивка с резултат 0.6 h-1, задължителен при пасивното строителство. За дървения скатен покрив се използва системата за въздухонепроницаемост и защита от влага ISOVER VARIO. Системата се състои от климатична пароконтролна мембрана VARIO KM Duplex и аксесоари за херметичен монтаж (лепенки и лепила). Допълнителна информация за системата ще намерите в статията „Въздухонепроницаемост + несравнима защита от влага с продуктите от серия ВАРИО на ИЗОВЕР“ и на сайта на ИЗОВЕР www.isover.bg

Предпоставка за отличното функциониране на системата VARIO е грижливият монтаж, застъпването на листовете и дълготрайното запечатване на всички фуги в сградната обвивка: ъгли, тръби, колони, пробиви от ел инсталации и водопроводи и други с подходящи за целта продукти от системата.

В процеса на строителство са направени 3 предварителни теста „Blower door”, които на всеки следващ етап откриваха слабите места и течове във въздухонепроницаемата обвивка и спомагаха за тяхното отстраняване.

Резултатът на финала е следния:
– Енергия, необходима за отопление и охлаждане: 15 kWh/m².a

Третата Мулти-Комфортна Къща на ИЗОВЕР се намира в селище Делта Хил, община Перник. Къщата е в процес на строителство и се очаква да бъде завършена през лятото на 2013 година.

Къщата е проектирана по стандарта Passivhaus. Енергийните й параметри, измерени в PHPP са следните:
– Специфичната нужда от енергия за отопление е 15 kWh/m² годишно
– Необходимостта от първична енергия за всички нужди е 42 kWh/m² годишно. Това е значително по-ниска стойност от максимално допустимите за една пасивна къща 120 kWh/m² годишно.
– Въздухонепроницаемост, измерена с „Blower door“ тест: 0.12 h-1.

Тези резултати ще бъдат постигнати с отлична изолация, оптимизиран компактен обем и внимателен баланс на остъкляването, слънцезащита, изключително малко термомостове, иновативна електросистема и осветление и не на последно място – вентилационна система с рекуперация с много добри характеристики.

Къщата ще генерира повече енергия, отколкото ще консумира годишно. Това я прави не просто пасивна, а плюсово енергийна сграда. Това ще бъде възможно чрез инсталираните на покрива фотоволтаични панели, които ще генерират енергия, необходима за ежедневно използване в домакинството. Отделно са предвидени слънчеви колектори за гореща вода, които имат основната функция да отопляват басейна през лятото, а пък през зимата допълнително подпомагат отоплителната система.

Сградата се строи с леки стоманени и дървени конструкции. Само фундаментите, носещите рамки и покрива на гаража са от стоманобетон. Това олекотява в пъти теглото на конструкцията, редуцира и бюджета. Тази лека конструкция е запълнена с най-добрите материали на ИЗОВЕР от стъклена минерална вата PREMIUM FILZ (на покрива) и PREMIUM PLATTE (в стените). Продуктите от серия PREMIUM притежават коефициент на топлопроводност 0.032 W/mK и са най-подходящи за постигане на стандарт Пасивна къща.

Въздухоплътността на сградната обвивка е постигната със система VARIO на ISOVER, с изключителен за леките конструкции резултат от „blower door“ тест 0.12 h-1. Този резултат беше възможен само благодарение на екипната работа по проектиране, съгласуване на всички детайли с изпълнителите и стриктно контролиране на качеството на строителството на обекта.

Какъв е резултатът от това иновативно за България строителство? Едни красиви и удобни къщи, които носят радост и комфорт на обитателите, спестяват разходите им за отопление и експлоатация, опазват околната среда и отговарят на най – напредналите световни екологични стандарти.

Очаквайте следващите ИЗОВЕР Мулти-Комфортни Къщи на сайта на www.isover.bg в раздела „Референтни обекти – Енергийно-ефективно и Устойчиво строителство

Може да харесате още...