Как да положим топлоизолация по сутеренни стени по-бързо, по-удобно и по–икономично?

Решението:
INSTA-STIK MP полиуретаново лепило от Dow Building Solutions

Изолационните работи на зони в контакт с почвата трябва да бъдат внимателно проектирани и изпълнени, тъй като експлоатационния живот на изолационната система трябва да е толкова дълъг, колкото и този на конструкцията, която предпазва.

Изборът на хидроизолационни материали трябва да е съобразен със способността им да запазват своята водо и пароне- пропускливост през годините, да не гният и да имат добра механична устойчивост на движенията на конструкцията.

Освен това, не трябва да се забравя връзката между проблема с появата на влага в подземните помещения и липсата на топлоизолация. Когато студената повърхност на стената е в контакт с топъл въздух от вътрешността на сградата, има опасност водните пари да кондензират. Полагането само на качествена хидроизолация не решава този проблем. Това налага към системата да се добави топлоизолационен слой, който изпълнява следните основни функции:
– намалява топлинните загуби
– предотвратява появата на кондензация
– осигурява защита на хидроизолацията от механични повреди

Топлоизолацията, положена по вертикални стени в основи е подложена на постоянни и променливи натоварвания. Поради това, тя трябва да притежава следните свойства:
a) Влагоустойчивост
b) Устойчивост на цикли замръзване-топене
c) Висока механична якост на натиск и на огъване
d) Устойчивост на гниене

На тези условия в пълна степен отговарят материалите от екструдиран пенополистирол (XPS), което ги определя като подходящия тип топлоизолация за вертикални стени в основи.

Проблеми при полагане на топлоизолации по вертикални стени в основи:

На пазара са познати различни технологии за монтаж на топлоизолационния слой към разнообразни хидро- изолационни материали. Най-често се прилага залепване на XPS платната по сутеренни стени с лепила на циментова основа или битумни лепила на водна основа. И в двата случая се изисква:
– Време за подготовка на лепилните смеси
– Сравнително дълъг период на съхнене
– Допълнителни материали /вода/ и инструменти /миксер/
– Наличие на ел. източник

Затруднения предизвикват още:
– големите разфасовки на материалите, което ги прави неудобни за складиране и пренасяне на строителната площадка
– ограниченото време за работа след подготовката на лепилните смеси
– шумът от миксери за приготвяне на лепилото
– по-големият процент фира

Решението:

Полиуретановото лепило INSTA-STIK MP от Dow Building Solutions представлява иновативно решение на всички тези проблеми. То е разработено специално за залепване на топлоизолационни XPS платна към вертикални стени в основи, като гарантира надеждна адхезия към:

– бетон с нормална влажност
– полимер-битумни мембрани с горно покритие от талк или кварцов пясък
– течни битумни хидроизолации
– осмотичен цимент и др.

Предимства на INSTA-STIK MP:

INSTA-STIK MP се предлага в разфасовки от 750 мл. Може да се използва веднага с пистолет за полиуретанова пяна. Полага се лесно и бързо, като количеството се регулира от пускателя на пистолета. Нанася се директно върху повърхността на изолацията или основата.

INSTA-STIK MP осигурява висока покриваемост без фира: 1 флакон (750 ml) е достатъчен за залепване на около 13 m2 топлоизолационни платна, като лепилото може да се използва и след прекъсване на работата.

Монтажът с INSTA-STIK предизвиква минимален шум, без отделяне на прах и частици.

Как да използваме INSTA-STIK MP:

Преди полагане:
– Околната температура и тази на основата трябва да е между +5°C и +40°C (оптималната температура на материалът е между +18°C и +25°C).
– Носете предпазни очила и ръкавици
– Основата трябва да е суха и чиста от масла, прах и частици

Стъпки на монтаж:

1. Разклатете INSTA-STIK MP интензивно за около 30 секунди.

2. Обърнете флакона INSTA-STIK MP с отвора надолу и го завинтете към пистолета за полиуретанова пяна. Дръжте флакона в изправено положение по време на нанасяне.

3. Нанесете ивици от INSTA-STIK MP вертикално върху стената или върху изолацията на максимално разстояние от 25 cм /мин. 3 ивици на платно/.

4. Активното време за полагане на изолацията след нанасяне на INSTA-STIK MP зависи от условията на околната среда: макс. 10 минути
Времето за стягане на лепилото зависи от температурата и влажността. При сухи климатични условия времето за стягане на лепилото може да се редуцира, като се напръска вода върху ивиците полиуретаново лепило.

5. Платната трябва да се положат отдолу-нагоре върху носеща основа, като силно и равномерно се притискат към стената. Неизолираните фуги се запълват накрая с INSTA-STIK MP. Направете обратния насип в рамките на 2 седмици.

6. След като приключите с нанасяне на лепилото INSTA-STIK MP, затворете пускателя на пистолета (също и при по-дълги прекъсвания на работата)!

Пистолетите могат да се почистят след употреба с чистител GREAT STUFF™ PRO от Dow. Отстранете засъхналото лепило от пистолета механично

Забележка:

Не се препоръчва използване на INSTA-STIK MP за залепване към (не е изчерпателен списък):
– Активна асфалтова субстанция;
– Топлоизолационни платна към полиетиленов слой;
– Битумна повърхност към битумна повърхност;
– Полиизобутиленови мембрани /синтетични/.

Може да харесате още...