pixel

Къща ли? Вие сигурно се шегувате!

Ето една къща, която сякаш се връща от архитектурен дебелариум. River Side House на Mizuishi Architects е толкова тясна, че ако разпериш ръце ще се подпреш в срещуположните стени (поне в най-стеснената й част). Естествено, подобна архитектура едва ли би впечатлила някого в Япония – страна, известна с миниатюрните си кооперации, но като хора, които смятат 50 кв. м за маломерно жилище, а парцел със същата площ негоден за нищо, освен за барака, ние няма как да не поцъкаме удивено и дори със съжаление над тежкото битие на обитателите на River Side House. Напразно!

При все че е прекалено “кльощаво” за вкуса на българина, подобно жилище всъщност си има редица достойнства. Първо, конкретно това тук е изпълнено с ясна архитектурна визия. Както споделят от Mizuishi Architects, търсени са възможности за диалог между къщата и минаващата до нея река. Предвид миниатюрния терен (52 кв. м) е търсено (и намерено) вътрешно разпределение, което да осигури максимално комфортно обитаване за семейството – мъж, жена и малко дете.

Разпределението по нива – на първия етаж, до входната врата се намират кухнята и трапезарията. Тясното пространство е компенсирано с по-голяма височина, чак до подпокривното пространство. На втория етаж са разположени спалнята и дневната – с големи панорамни прозорци и малка тераса, а на третия, непосредствено под покрива е детската стая.

River Side House в числа:

– площ на терена – 52 кв. м

– застроена площ – 29 кв. м

– РЗП – 55 кв. м

Може да харесате още...