pixel

Конкурса на Пасивна Къща България с ясни финалисти

Сайтът на конкурса има огромна посещаемост и се следи от страни от цял свят, което според организаторите означава, че основната цел на това архитектурно предизвикателство е вече постигната, а именно всички заедно – участници, партньори и организатори, да работят за популяризирането на пасивните сгради.

Първата фаза на конкурса за дизайн на пасивна къща край София вече приключи, съобщиха от организаторите Пасивна Къща България. Имената на осемнадесетте финалисти и техните проекти са публикувани на сайта на конкурса project.passivehousebg.com/bg .

Повече информация за избора на финалистите може да бъде намерена в раздела Новини на project.passivehousebg.com/bg/novini.

Oтзвукът от конкурса до момента е изключително позитивен. „Получаваме информация както от самите участници така и от професионалисти, които следят конкурса, за това че е било изключително полезно за тях да обменят идеи, опит и да осъществят професионални контакти помежду си“, каза арх. Боряна Барабонкова от Пасивна Къща България.

В момента проектите финалисти се оценяват от мeждународното жури по следните критерии:

– Дизайн
– Оригиналност на мислене
– Прилагане на стандарта за пасивните къщи.
– Икономичност
– Изчисления, избор на материали и представяне на подходящи детайли за пасивна къща.

Концепции за устойчив дизайн – идеи, свързани с използването на иновативни технологии и методи, които да доведат до допълнителни икономии на енергия и природни ресурси, концепции за неутрализиране на замърсяването, използване на местни и рециклирани материали.

На 16 април ще бъде обявен проектът, спечелил първо място, и четирите „подгласници“, заели почетни места. Освен на посочените по-горе критерии, тези проекти трябва да могат достойно да покажат и да убедят обществеността в предимствата и красотата на пасивните къщи.

 

Може да харесате още...