pixel

Контрабандният внос на материали засегна и строителния бранш

Масово се внася нестандартна продукция, която дори не се регистрира на границата

“Ондулин” е търговска марка на едно от изделията на френската фирма “Ондулин”. Самата фирма възниква на базата на този продукт, който първоначално се разпространява във Франция, а в последствие и в другите Европейски страни, като днес е известен в целия свят. В последствие фирмата започва да развива и други, изключително съвременни продукти в същия пазарен сегмент – основно леки покривни покрития. Ако говорим за развитие на строителните технологии в света, теглото на квадратен метър застроена площ непрекъснато в годините намалява. Леките покривни покрития са една крачка напред в това направление, защото максималното им тегло е не повече от 10 кг. на кв.м. Търговската марка “Ондулин” е регистрирана във Франция, когато продуктът започва да се разпространява, а в последствие е регистрирана и във всички страни, в които френската фирма има интерес и пазарен дял. Собственик на търговската марка е “Ондулин Франция”, а “Ондулин строителни материали” ООД е техен официален представител, упълномощен да използва и защитава търговската марка (Ондулин, Бардолин, Битулин и др.)

“Ондулин строителни материали” ООД тази година празнува своя десетгодишен юбилей, а вече изминаха повече от 10 години, от както първите обекти направени с тези продукти са в експолатация.

За съжаление обаче, от известно време българският пазар е залят с некачествен и контрабанден внос на леки покривни покрития, които обаче не отговарят на европейските изисквания и нужното качество. В редакцията ни пристигат редица сигнали за продажба на неокомплектовани с необходимите аксесоари продукти “Ондулин”, без упътване и гарационна карта.

По този въпрос потърсихме инж. Йордан Николов, Управител на “Ондулин строителни материали” ООД и председател на БАИС:

Г-н Николов, оказва се, че пазарът ни е залят материал от Турция, който се продава под марката “Ондулин”. Това със сигурност оказва влияние най-вече на Вас, като официален представител на търговската марка. С какви проблеми се сблъсквате?
Проблемите, които срещаме са много. Ние бяхме първата фирма, която наложи тези продукти в България. И изведнъж търговската марка “Ондулин” се превърна в нарицателно. Хората решиха да наричат всички битумизирани вълнообразни листове с името “Ондулин”. Това е един много сериозен проблем, който срещаме в различни части на страната – други продукти на други производители да се продават със същата търговска марка. Тук борбата е много трудна, защото ние като документ нямаме доказателство, че търговците постъпват по този начин, но клиенти, които са отишли някъде и са си купили материал, представен им за “Ондулин”, след време разбират, че не е.

Другото направление, в което срещаме трудности е нерагламентирания контрабантен внос на материла от Турция. Това вече е “Ондулин” от турския завод, който по въртешното разпределение на фирмата има друго направление – предназначен е основно за вътрешния турски пазар и за близкия Изток. Преди години ние бяхме разпределени към този завод и работехме с него. Но за да се експортира изделието от там за страните свързани с ЕС (както и България е асоциран член и приспособява законодателството си към това на ЕС), продуктът трябва да бъде в съответствие с приетата европейска норма за този тип изделия.

Продуктът, който се произвежда за вътрешния пазар на Турция има някои различия в своите качества поради спецификата на пазара. Всеки трябва да знае, че купувайки продукт, предназначен за турския пазар или за близкия Изток – купува нестандартен материал, защото той не отговаря на европейските норми. Точно такъв е и този продукт, който в момента се продава нелегално в България. Преди време, когато ние продавахме битумизирани листове от турския завод, на гърба им пишеше “Ондулин експорт”, а в момента на листовете, които се внасят контрабандно пише номера на турските стандарти. Но това е по-малкия проблем, по-големия проблем е, че този внос е нерегистриран. По принцип от началото на годината няма регистрирани листове внесени в България на митницата, а на пазара те се продават. Това говори за факта, че съществува нелегален внос и ние горе-долу сме в течение за механизмите, по които това става. Провели сме съответните разговори с Агенция Митници и ще внесем официално документи, с които ще ги информираме за този не малък проблем.

Във варненския регион например има десет такива точки, където се продава контрабандно внесен “Ондулин”, пазарът е залят и ние тази година в Югоизточна България нямаме продажби. Калкулирайки разликите в продажбите спрямо миналата година и смятайки средно продажбите за една точка, в която се продава такъв материал мога да преценя, че продажбите за месец май са от порядъка на 10 000 листа, за месец юни – 15-20 000 листа. Нашият оборот за 10 000 листа е около 200 000 лв., а при 20 000 листа е около 350 хиляди лева с ДДС. Ако сметнете ДДС-то от тези суми означава, че държавата за единия месец е загубила около 40 000 лв., а за другия месец – около 80 000 лв. И ако това продължава така – нашите продажби ще продължат да слизат надолу, а ще се качват продажбите на незаконно внесените продукти, за които не се плаща ДДС.

Проблемът наистина е серозен – губите не само вие, но губи и държавата. Какво трябва да се направи, какво е решението на проблема?
Едно от нещата, които ние, легитимните фирми от бранша направихме е създаването на Българската Асоциация за Строителни Изолации, в целите, на която влиза и решаването на подобни проблеми. За съжаление БАИС като организация на този етап може да направи малко, защото това са неща, свързани грубо казано с вратата на държавата. Това е един проблем, който съществува и за много други официални вносители, защото масово се внася нестандартна продукция, която в много случаи въобще не се регистрира на границата. Това вече представлява макроикономически фактор. На този етап механизмите, които има в държавата не могат да решат тези проблеми. Ние няма да оставим нещата така, ще стигнем до къде ли не, но ще разрешим този проблем – иначе какъв е смисъла от нашите усилия да налагаме търговската марка, да рекламираме продукта, да го внасяме и продаваме по редовния начин, да плащаме данъци на държавата, да спазваме всички изсквания и закони…

Всъщност драстична ли е разликата в цената на Вашия и контрабандния продукт?
Нашата крайна цена към клиента с ДДС е между 18,50-19,00 лв. на лист, а на нелегалния продукт е около 16-16,50 лв. Ако сложим, че ДДС-то върху нашата цена е около 3,60 лв. – остават 15,40 лв. Това ще рече, че около 1 лв. е чистата печалба на лист от нелегалния внос. Това са груби сметки, но са факт. А и държавата губи не малко. Особено, когато стават въпрос за големи количества, печалбата не е малко, не се облага с данъци, защото никой не знае за какво става дума… Не може на базата на това, че не се плащат данъци, да се прави печалба. В случая ние сме съюзници на държавата, защото преследваме общи интерси. Въпросът е и тя да го разбере.

А логиката на клиента не е ли да купува по-евтино?
Да, но продуктът пристига неокомплкектован с аксесоари, без всякакви указания за работа, които ние предлагаме във всички точки на продажба, пристига без всякакви гаранции… И когато се случи нещо с такъв продукт се оказва, че клиентът не е защитен по никакъв начин. И ние не можем да се ангажираме с този проблем.

А има ли такива случаи, в които Ви търсят, след възникнал проблем с продукти, внесени контрабандно?
Да, има. Да оставим на страна и факта, че има много случаи, когато от нас се купуват само окомплектоващите елементи. Защото, за да се продаде този продукт, който ние продаваме в България, някои неща идват от Франция, други от Белгия, трети – от Италия и ние тук правим окомплектацията, за да го предложим така, както трябва. Докато контрабандния внос е само на базовото изделие.

Как клиентите да разпознават тези продукти – освен по това, което е изписано на гърба?
Клиентът трябва да изисква всички документи – брошури, указания за монтаж, да изисква фактура, касова бележка, легитимация на изделието което купува, гаранционна карта, оторизацията (разрешението) на съответния търговец да продава този продукт… Предварително трябва и да се пита – ние работим с големи търговски вериги и там трябва да бъде сигурен в това, което му се предлага. Бихме били признателни, ако тези хора, които са установили, че се предлага някъде контрабанден материал ни се обадят, за да имаме информация за основните точки на продажба. В момента проучваме основно пазара, за да получим необходимата информация, която ще бъде предадена на държавните органи.

Що се касае до защита на конкретните търговски марки и до този тип дейност трябва да се вземат мерки, защото това не е нарушение, а откровено престъпление. Този въпрос беше поставен съвсем наскоро и пред представителя на Европейската банка за възстановяване и развитие като един от основните проблеми, за това че не влизат инвестиции в България. Всъщност, докато не се решат тези проблеми темповете на инвестиции ще бъдат такива, дори и по-ниски независимо от макроикономическите успехи.

За съжаление, колкото повече фирми се сблъскват с този проблем, толкова повече информация се върти извън страната ни – аз я подавам в Централата във Франция, мои колеги я подават в Австрия, в Германия и т.н. и си представете какъв е имиджа на страната ни. А там хората, които по един или друг начин инвестират се познават и също обменят по между си информация.

Може да харесате още...