pixel

Красив мост в Бали е изработен изцяло от бамбук

бамбуков мост

Когато става дума за градене на мостове, обикновено си представяме тежки бетонни конструкции и циментови сводове. Но има и по-природосъобразни начини за създаването на мостове.

Бамбукът отдавна се използва в Азия като дълготраен, як и достъпен строителен материал, който би могъл да се справи по-добре с натоварвания като например земетресения в сравнение с другите познати материали. Той е здрав, еластичен и евтин.

Основана през 2008 година, школата Green School Bali е международен център за обучение за холистичния и устойчив начин на живот. Там се събират студенти от всички краища на света. Те обитават двадесет-акров кампус, който се гордее със 75 бамбукови сгради, където пък електроуредите работят на слънчева енергия, микро-водноелектрически централи и био-дизел.

Именно тази школа наскоро приключи изграждането на впечатляващ бамбуков мост, който свързва съоръженията на училището.

Проектирането и изграждането на новия мост на зеленото училище е осъществено под надзора на индонезийски фирма PT Bamboo Pure. Мостът е строен в продължение на период от четири месеца с помощта на скеле, също направено от бамбук.

Именуван в чест на осемте цели за развитие на хилядолетието, Millenium Bridge се състои от 192 бамбукови пръта, които символизират всичките 192 страни в света, и е изцяло финансиран от дарения от местните общности. Използвайки доказаните, традиционни методи на строителство, покривът на моста е покрити с лаланг-аланг, вид местна трева.

Стремежът на школата е с тези свои практики да бъде модел за развитие на други училища по света, залагащи на устойчивостта и холистичните разбирания.

източник: greentech.bg

Може да харесате още...