Мапей представи своите FRP системи за структурно укрепване

Иновативни решения за структурно укрепване и усилване на конструкции от бетон, зидария, дърво и стомана представи фирма „Мапей България“ на семинар в София. Италианският специалист Джулио Морандини, технически асистент в групата „Мапей“, запозна български специалисти с FRP системите на компанията.

FRP материалите имат широко приложение в Италия от дълги години. Първоначално те са използвани в аеронавтиката и при спортните автомобили, като постепенно са навлезли и в строителството. Чрез тези системи са реконструирани и усилени редица инфраструктурни съоръжения, сгради и паметници на културата.

Традиционният материал за усилване на една конструкция е стоманата.
Тя обаче не притежава много от качествата на FRP материалите, като лекота, голяма устойчивост на опън (10 пъти повече от тази на стоманата) и липса на корозия. Ето защо те могат да отстраняват проблеми, нерешими с класическите похвати. Различните видове обекти се третират с различни FRP материали. Те могат да бъдат от въглеродни, стъклени или стоманени влакна, които присъстват в различни форми – прътове, профили, листове или тъкани. Най-голямо приложение в Италия намират тъканите от въглеродни фибри. Причината е, че въглеродните матери¬али се характеризират с най-висока устойчивост и се полагат много лесно върху носещи колони, греди и всякакви основни елементи от една конструкция. Обикновено усилването става чрез опаковането на отделни конструктивни елементи или на възли колона-греда.

Друг начин е полагането на FRP листове или профили в дървена повърхност или бетонна плоча. Използването на тези методи може да реши проблема и на стари обекти, които не отговарят на съвременните изисквания за сеизмичност.

Трябва да се има впредвид, че въпреки невероятните си качества иновативните системи на „Мапей“ не биха могли да решат проблемите на сгради, които са пред разруха или са изпълнени с некачествени материали.