Машинното полагане на сухи и пастообразни продукти – предпочитан метод на работа

„Теразид” ЕООД e водещ български производител на висококачествени бои, мазилки и топлоизолационни материа- ли. Притежава представителства със собствена складова база в Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и Стара Загора. Основна цел на компанията е да следва новите тенденции в бранша на световния пазар, както и да съчетава традициите в производството на строителни материали с високите стандарти за качество. През първото полугодие на тази година „Теразид” отчете 4% ръст на продажбите, като най-сериозен дял от продажбите заемат циментовите лепила и фасадните мазилки с марката „Теразид”.

Съвсем от скоро компанията започна да предлага на своите клиенти машини за нанасяне на сухи и пастообразни продукти, а какви са техните основни характеристики и предимства ще научим от г-н Росен Станков, управител на “Теразид” ЕООД:

Г-н Станков, защо решихте към богатата продуктова гама на компанията да включите и машини за нанасяне на сухи и пастообразни материали?
Част от корпоративната философия на „Теразид” ЕООД е да следим новите тенденции в бранша в световен мащаб и да изпреварваме тяхното появяване на българския пазар. „Теразид” ЕООД е българският производител, който първи започна да произвежда и предлага на нашия пазар полимерни мазилки. През не чак толкова далечната 2001 г. това беше изцяло нов производствен процес за България. Съвсем естествено ние сме и първата българска фирма, която предлага на своите клиенти машини за нанасяне както на сухи, така и на пастообразни продукти.

Какви са предимствата на машинното полагане?

Основното удобство при машините за полагане е скоростта на работа в сравнение с ръчното изпълнение на процесите. Многократно се съкращава както времето, така и необходимият брой работници за изпълнението на една строителна операция. В същото време при работа с машини се постига далеч по-високо качество. При големите мащаби на строитеството и все по-кратките срокове, поставяни от инвеститорите, оптимизирането на времето за изпълнение на всяка една от строителните операции е изключително важно за конкуретността на строителните фирми.
Въпреки тези сериозни предимства на машините за полагане, може да се каже, че те все още са слабо популярни у нас. Като цяло обаче смятам, че машинното полагане скоро ще бъде предпочитан метод на работа както от инвеститорите, така и от строителните фирми.

Колко вида машини предлагате?

Машините, които предлага „Теразид” ЕООД са два вида и с тях на практика може да се нанасят всички основни продукти за довършителни работи в строителството – циментови лепила, шпакловки, хидроизолации, мазилки, интериорни и фасадни бои. Ние проучихме различни модели и финкции на машини за полагане на сухи и пастообразни смеси, за да предложим на нашите клиенти най-подходящите за българските условия. Какво отличава машините, които „Теразид” предлага от останалите, които може да се намерят на пазара? Какви са основните им характеристики? Машините за приготвяне на лепилен разтвор не са новост, но колко фирми предлагат на своите клиенти възможност с една и съща машина да приготвят и нанасят разтвор за лепене и шпакловане, а след това да грундират и да нанесат фасадна боя или мазилка? Именно многото функции и разнообразието от накрайници на машините ги правят изключително подходящи както за по-малки бригади, занимаващи се с поставяне на топлоизолация, така и за по-големи строителни фирми, които искат да изпреварят своята конкуренция с бързина и качество. Кои са основните препоръки на „Теразид” при използване на машините за полагане на лепила и мазилки? Кои продукти препоръчвате да се използват?

Една от особеностите на двете машини е, че те се продават с подробна инструкция за работа с продукти с марка „Теразид”, като са посочени оптималните технически настройки, пропорции и консистенция на материалите при различните операции. Спазването на тези инструкции гарантира безпроблемна работа и качествен краен продукт. Освен това, всеки от продуктите за машинно полагане, които „Теразид” предлага, е със специални добавки, които ги правят по-добри за работа с машини. Перисталтичната помпа в комбинация с компресор е предназначена за машинно нанасяне на пастообразни продукти – полимерни, силикатни и силиконови мазилки с драскана или влачена структура «Декорит», «Силикат» и «Сиколит», течна хидроизолация «Теразид GT-11», грундовете “Теразид G-33”, „Теразид G-22”, интериорни и фасадни бои. Съществено предимство на машината е лекотата на работа и равномерното подаване на материала. Нанесеният слой драскана мазилка може да не се заглажда допълнително, което намалява многократно времето за полагане. В същото време крайният ефект е по-силно изразена релефна структура. Полимерни, силиконови и силикатни мазилки може да се полагат и с монофазната машина. За разлика от перисталтичната помпа, обаче, тя е предназначена и за работа със сухи строителни смеси. Машината е особено подходяща за разбъркване и полагане на циментови лепила, например „Термозид”, върху топлоизолационни плоскости. Машината успешно може да се използва и за разбъркване и пръскане на шпакловъчна маса върху подредени вече топлоизолационни плоскости, както и за разбъркване и полагане на гипсови и вароциментови мазилки. Предоставяме на фирми, които изпълняват мащабни обекти и за които кратките срокове на предаване са изключително важни, силози от 1, 3, 6 и 12.5 тона. Силозите се доставят на обекта пълни със съответните сухи строителни смеси, като се спестяват постоянните поръчки, губенето на време в доставка, разтоварване, смесване и т.н. Всеки силоз е оборудван така, че да смесва с вода материалите и да приготвя готов за полагане разтвор. Освен това силозите са комбинирани с всички необходими накрайници за нанасяне на лепилните смеси, с които работят нашите машини.