pixel

Минерална вата с Ecose® Technology – по-чист въздух в помещенията и по-лесна работа

Интервю на Ники Кънчев с арх. Цветелена Младенова, технически специалист в Кнауф Инсулейшън България.

Колко малко му трябва на човек, за да се чувства пълен с енергия и сила! Всъщност това е само една крачка – колкото да се върне  при природата: слънце, вода, земя, гора – все простички неща, за които се сещаме, когато ги няма. Пропуснах да кажа „въздух”, може би най-важния природен дар, без който не можем да издържим повече от минута. Май не мога да се сетя за друго нещо на света, което да ни липсва толкова много само след минута раздяла – парадоксално, нали? Парадоксално е, че най-често забравяме нещата, без които не можем. Така ли е? Умеем ли да си пазим въздуха, природата? Колко ни липсват и как да се върнем в естествената си среда? Интересни и вероятно неочаквани въпроси. По тях разговарям с арх. Цветелена Младенова от германската фирма Кнауф Инсулейшън. Става въпрос за нова технология, създадена и внедрена в продуктите на Кнауф Инсулейшън – така наречената Ecose (Икоз) технология.

Какво представлява тя и какво значение има за нас, Цветелена?

Първо искам да кажа, че според мен отговорите на всички въпроси и проблеми на съвременното общество са в природата, в естествената среда и начин на живот. Защото в стремежа си да произвеждат „бързо”, „много”, „лесно” хората подменят естествените продукти с техни имитации, без да си дават сметка, че по пътя си унищожават и загърбват всичко, от което се нуждае техния собствен организъм – като горите, земята, водата, въздуха. Макар че днес притежаваме много повече вещи, отколкото са имали нашите баби и дядовци, живеем по-напрегнато и, сякаш, по-рядко се чувстваме щастливи и пълноценни, а бих казала дори – струва ми се, че сме и по-болни.

Това не са ли теми за природозащитни организации? Защо точно млад архитект се вълнува от проблемите на екологията и обществото. Още повече представител на огромна компания като Кнауф Инсулейшън, със заводи по цял свят, хиляди служители и производство на строителни материали? Вашата работа не е ли точно да създавате сгради там, където преди е имало полянки?

Важно е ние архитектите и производителите на строителни материали да се вълнуваме от тези теми, защото ние създаваме средата, в която всички живеем. Знаеш ли, колко време прекарва съвременният човек в закрити помещения? Особено в градска среда? Много! Офис, заведения за хранене, обществени сгради, магазини, молове и накрая – в апартамента. Реално средата, в която живеем, са закритите помещения. Затова е от огромно значение как са проектирани, с какви материали са изпълнени – влиза ли слънце, какъв е въздухът вътре. Както ти каза, за тези простички неща често забравяме. Боли ни глава – пием лекарства, лошо ни е – пием лекарства, чувстваме се подтиснати – пием лекарства. Но проблемите не се решават и на следващия ден започваме отначало. А първите причини са точно тези: живеем на изкуствена светлина, постоянният шум ни напряга (и дори  не го осъзнаваме) и най-вече дишаме лош въздух. Представи си, например, че след тежка седмица решиш да си починеш с приятели или семейството, да речем, в планината на чист въздух. Пътувате, стигате и се настанявате в хубав хотел. Нов. Но ти не знаеш, как са произведени строителните материали за този хотел. Ако са използвани определени химически качества или неподходящи изолации, които предизвикват конденз и мухъл по стените и други подобни, цяла нощ вместо планински въздух, ще дишаш спори, микроорганизми и химични съединения. Ужасно, нали? Ето от какво значение е строителството. Да, ние в Кнауф Инсулейшън произвеждаме изолационни продукти за строителството, но какви? Това са различни видове минерални вати (стъклена и каменна), които са естествени продукти, получени чрез топенето при високи температури на камък и стъкло. Устойчивите продукти и екологията са фирмена философия, която гарантира високо качество на живот и комфорт в сградите.

Въздухът. Една минутка – и не можеш без него. Въздухът в закрити помещения ли провокира Кнауф Инсулейшън да вложи толкова усилия и специалисти, за да се стигне до така наречената Ecose (Икоз) технология?

Дори не става въпрос и за минутка. Човек диша нормално на всеки 4-5 секунди и поема заедно с въздуха и неговите съставки, които веднага се усвояват от всички клетки на тялото? Високото качество на въздуха в закрити помещения е един от най-важните резултати, постигнати с Ecose (Икоз) технологията. Но благодарение на нея, ние създадохме нов вид стъклена вата, която съчетава цял комплекс от свойства. И не само стъклената вата – можем да говорим за ново поколение изолационни материали. Съвсем скоро технологията ще се прилага не само в изолациите, а и в други строителни материали.

Разкажи ни повече. Може ли да повдигнеш малко завесата: какво представлява Ecose (Икоз) технологията? Или това е табу, търговска тайна?

Ecose (Икоз) технологията е нова технология на свързващите вещества. Ние заменихме използваните досега от всички производители на минерални вати формалдехиди, с вещества на базата на бързо възобновяеми еко материали (напълно естествени), които се намират в природата в изобилие. С конвертиране на материали на биологична основа в инертен полимер се създава извънредно силно свързващо вещество. Благодарение на това природно вещество ние свързваме власинките, получени при разтопяването на камъните и стъклото, във вати под формата на ролки или плочи. Не се използват никакви допълнителни химикали, оцветители и др.Така получаваме напълно естествен изолационен материал с подобрени свойства.

Ние сме говорили в това студио много за ватите. Тук са гостували архитекти, инженери и специалисти в различни области и всички са на мнение, че минералните вати са най-качественият изолатор, ползван както за бита, така и за обществени сгради, офиси, складови помещения. С теб говорихме в предишното предаване дори за приложенията на каменната вата в селското стопанство и градинарството. С какво повече може да се похвали тази нова стъклена вата с Ecose (Икоз) технология, че да бъде с подобрени свойства?

Както споменахме – на първо място с високото качество на въздуха в помещенията, изолирани със стъклена вата с Ecose (Икоз) технология. Тъй като ватите имат чудесното свойство да позволяват на стените „да дишат”, т.е. да има обмен на молекули въздух през стената, ако изолационният материал ползва формалдехиди или други съединения, например на петролна основа, то в стаята ние ще дишаме и тях. Благодарение на Ecose (Икоз) технологията свързващите вещества са напълно биологични и в помещението дишаме чист въздух. И това не е само добро пожелание. Правени са всички контролни тестове и в резултат продуктите на Кнауф Инсулейшън получиха златен сертификат Еурофинс за качество на въздуха в закрити помещения.

– Ватата с Ecose (Икоз) технология е отличен топлоизолатор. Това означава, че съхранява постоянна температура за дълго време в помещението и през зимата, и през лятото. Следователно чувствително понижава сметките за енергия като за отопление, така и за охлаждане, независимо дали говорим за парно, ток или друг вид енергия.
– Ватата с Ecose (Икоз) технология е също така отличен звукоизолатор. Представете си ефекта на много служители в едно помещение: лични и служебни телефони, факсове, принтери, разговори, музика и всичко това едновременно. Този шум е убийствен. Изследванията показват, че понижаване на нивата на шума на работното място водят до повишена работоспособност, по-високо КПД и по-малка заболеваемост на служителите. Приложението в звукозаписни студия, концертни и спортни зали, училища и т.н. е ясно.
– Друго много важно качество, характерно по принцип за минералните вати: огнеупорност. Стъклената вата с Ecose (Икоз) технология е негорима с най-високия клас на пожароустойчивост. Качество, което я прави предпочитан изолационен материал, а за обществени сгради – задължителен.
– Ватата с Ecose (Икоз) технология намалява въздействието върху околната среда, защото се употребява по-малко енергия за производството й. Понижава емисията на вредни вещества по време на производство, както в атмосферата, така и на работното място.
– Произведена е от намиращи се в природата и/или рециклирани суровини, използвайки биоматериали, без формалдехиди, феноли, акрили и без допълнителни изкуствени багрила – това, дори от чисто формална гледна точка, изключително повишава устойчивостта на сградата.

А какъв е процесът на полагане, има ли нещо по-специално при използването на тази вата? Какво казват майсторите? Отхвърля ли се надницата бързо?

Щях да пропусна тази тема, а тя е много важна. Всъщност освен собственика, другите големи печеливши са точно майсторите. Благодарение на Ecose (Икоз) технологията стъклената вата е обезпрашена, няма миризма, и се реже много лесно. Освен това не боде, както другите вати – напротив, на пипане е мека и приятна. Затова майсторите я предпочитат и работят доста по-бързо с нея. А и след това резултатът е гарантиран, така че няма рекламации и майсторите си създават непоклатим авторитет. Всъщност, за домашни нужди, ако човек е малко по-сръчен, може лесно да се справи и сам, без майстори. На нашия сайт: www.knaufinsulation.bg има качени няколко демо филмчета, които показват, как се прави при различните приложения на стъклена вата с Ecose (Икоз) технология: преградни стени, подове, подпокривни пространства и др. Лесно е. А при въпроси, допълнителна информация може да се получина безплатния клиентски телефон 0800 15551.

За да се справим сами, първо трябва да си я набавим. Как изглежда стъклената вата с Ecose (Икоз) технология? Как да я разпознаем между другите вати?

Няма начин да се сбърка. Стъклената вата с Ecose (Икоз) технология има топъл кафяв цвят, който се дължи на биологичните свързващи вещества. Всички други вати са жълти. Разликата е очевидна. А е достатъчно да се пипне с ръка – другите боцкат, а тази е мека и приятна на допир.

А сега да задам и най-деликатния въпрос: като всяко хубаво нещо, предполагам, че и цената е хубава. Достъпен ли е този продукт с нова технология? Как е в сравнение с разпространяваните и познати вати?

Е, това вече е добрата новина. Продуктът е резултат на доста изследвания и опити, като разбира се, е предвиден и същественият въпрос за стойността. В крайна сметка цената на стъклената вата с Ecose (Икоз) технология е напълно на нивата на аналогичните познати продукти. По-точно говорим за пренебрежима разлика от няколко стотинки на квадратен метър. Този факт я прави категорично предпочитан продукт, защото за същите средства получаваш топ технологичен продукт с уникални свойства, много по-лесен за работа и полагане.

Някъде, в материалите, които донесе, срещнах определението „революционна”  Ecose (Икоз) технология. Толкова ли е важен този резултат, защо чак „революционна”?

Да, важен е. И тук е големият парадокс. За хилядолетия човечеството е изминало дълъг път от скалните заслони, пещерите, каменните къщи до съвременните технологии с материали, създадени в институти със сложни химични и физични алгоритми. И изведнъж прави следващата крачка, която го връща отново към 100% естествени материали като камък и вода, за да живее утре по-добре от днес. Най-новата технология ни връща в началото, при нашите корени.

Да странно нещо е колелото на историята. И очевидно, не можем да избягаме от себе си и от майката природа. А когато опитаме да го направим, тя ни понаплясква и ни връща пак при себе си. Благодаря, Цветелена, за интересния разговор! Да си пожелаем много слънце, чист въздух, усмивки и нека природата бъде с нас!

Оригиналното интервю можете да чуете тук:

Може да харесате още...