pixel

Министър Павлова за обновените сгради и строителството на АМ „Хемус“

По европейския проект за „Енергийно обновяване на българските домове“ вече са готови 156 сгради. Още 150 са в готовност за саниране и са преминали към Националната програма за енергийна ефективност с готовност за изпълнение. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на БТВ.

Близо 1900 са и сградите, одобрени за обновяване по Националната програма за енергийна ефективност към този момент. Тяхната реализация ще започне през пролетта, когато времето позволи. Министър Павлова съобщи, че от информацията на домоуправителите на санираните сгради сметките за отопление през зимата показват намаление с 45 – 50 на сто.

По отношение строителството на автомагистрала „Хемус“ Лиляна Павлова каза, че процедурата по избор на изпълнител за двата лота от общо 60 км участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, е приключила. Срокът за обжалване изтече вчера, но има подадени жалби. В момента се изчаква процедурата по обжалване, която е пред КЗК. След приключването ѝ и влизането в сила на решението за избор ще може да се пристъпи към сключване на договори. Стойността на АМ „Хемус“ е над 2,5 млрд. лв. за цялото направление от Ябланица до Шумен. Въпросът за финансиране на строителството на АМ „Хемус“ според министър Павлова трябва да бъде обсъден и в Народното събрание, тъй като строителството като период на време и като финансов ресурс минава мандата на правителството. Това е сериозен ангажимент с дългосрочно бюджетиране и се изискват солидни средства, обясни тя.

Обжалванията отнемат между 3 и 6 месеца и най-късно след 6 месеца ще има възможност да бъде потвърден изборът на фирмите-изпълнители. Това са договори за инженеринг и фирмите ще имат между 6 и 9 месеца да допроектират. Успоредно с това може да се извършва и отчуждаването на терените, а реално строителство може да започне през 2017 г., разясни строителният министър.

На въпрос за бързите срокове по избор на изпълнител, министър Павлова каза, че тръжната процедура е продължила близо девет месеца, като тя е двуфазна с преквалификация на фирмите като първа фаза и като втора – оценка на техническите оферти. По отношение на постигнатите нива за строителството на двата лота министърът посочи, че всички цени в подадените оферти са в рамките на сходни стойности.

Цените са по-високи от индикативната стойност, защото тя беше обявена през 2013 г. без реален проект как ще е преминаването по трасето, по което има над 3 км тунели и над 10 км виадукти, които са скъпи съоръжения. Реалните проекти бяха налице лятото на 2015 г.

На въпрос дали може да потвърди, че избраните фирми са на Валентин Златев и на Делян Пеевски, Павлова посочи, че това са консорциуми от фирми, в които влизат, както български, така и международни компании. Те са подали надлежно необходимите документи и са доказали че имат изпълнени проекти от аналогичен размер.

Министър Павлова каза, че има готовност да се обяви тръжната процедура и за следващия етап от строителството на АМ „Хемус“ – от разклона за Плевен – Ловеч до Велико Търново. Участъкът е с дължина от 85 км.

 

Може да харесате още...