Много търпение и последователен подход

Saint Gobain Weber България е част от Saint Gobain, един от най-мощните световни финансови концерни. Българската компания представя у нас марката Weber, която е сред лидерите в строителната промишленост, световен специалист в производството на фасадните декоративни мазилки и системи, нивелиращи маси и лепила за керамични покрития.

Повече за историята на концерна и представителството в България ще научим от инж. Снежана Семова, управител на Saint Gobain Weber България.

Saint Gobain Weber България представя на нашия пазар един от най-големите световни финансови концерни. Кога е създаден концерна?

Марката Вебер е създадена от французинът Вебер и неговия приятел Брутон в началото на века. Затова и първото име на компанията е било Weber et Broutin. Те стартират с производство на мазилки, а в последствие започват да разработват сухи смеси от рода на шпакловъчни смеси и лепила. Историята е много дълга – от началото на миналия век до сега марката се развива и притежава производство в 24 държави на 3 континента, а през 1996 става част от концерна Saint Gobain. Днес марката Weber е представена в 27 държави и е синоним на качествени продукти в областта на фасадните решения, системи за полагане на керамични покрития, технически и възстановителни разтвори.

Saint Gobain също е френска компания, която е основана през 1665 г. с указ на самият Луи XIV – Краля Слънце и започнала с производството на стъкла. Разбира се, когато един бизнес се развива и има повече възможности, средствата се инвестират и в други сфери. Така днес Saint Gobain притежава много компании в различни области на дейност – от произвоство и дистрибуция на строителни материали, като част от този сегмент е Weber, изолации, представени от марката Изовер, абразиви и промишлени тръби, произвоство на плоски стъкла, всякакъв стъклен амбалаж като шишета за вино и парфюми, плоско стъкло, окачени фасади, декоративно стъкло, автомобилно стъкло, високотехнологични продукти, материали за космическата промишленост. Въобще ако имате възможност да гледате един филм за Saint Gobain ще видите колко всеобхватен е неговият бизнес. Едно нещо е важно и това е, че Saint Gobain е мощен финансов концерн с над 42 млрд евро оборот на компанията през миналата година и 46 млрд евро тази година. Сега Saint Gobain присъства във всички точки на земното кълбо и се нарежда сред стоте най-големи корпорации в света.

Кога точно стъпихте на нашия пазар и как започнахте дейността си тук?

В България Saint Gobain е представен на пазара на строителните продукти с марките Вебер, Изовер и Ригипс. Често за улеснение на клиента използваме само част от името Сейнт Гобен Вебер България – идентифицираме се просто като Вебер и това е достатъчно познаваемо. Компанията тук съществува от 2001 г., но първите три години имахме само представителен офис, без търговска дейност. Целта ни беше да огледаме пазара и да изградим стратегия, гарантираща успешно развитие. Това е практика при големите компании. И така, през 2004 г. Сейнт Гобен Вебер България откри склад с линия за оцветяване на мазилки, това е една от основните дейности, които имаме тук, а след откриване и на производството на лепила за керамични покрития малко по-късно, мога да кажа, че стъпихме на двата си крака. Тук концерна е представен с два основни отрасъла – от една страна бизнеса с фасадни решения , включващ мазилки, бои и топлоизолационни системи и другият основен бизнес – системите за полагане на керамични покрития /нивелиращи вмаси, лепила за фаянс, теракота и гранитогрес, за мромор и естествен камък/.

Успяли сте наистина много здраво да стъпите на пазара и марката вече е добре позната…

Бих казала, че имаме изключително успешна дейност на бурно развиващият се и променлив пазар, на който стъпихме с реална търговска дейност само преди 3 години. Смея да твърдя, че марката вече се вижда и се познава, има изграден имидж, зад който стоят качествени продукти, добре работеща структура и организиция, ориентирана към задоволяване потребеностите на клиентите.

За фасадните решения, с които стартирахме в България, ние ползваме ноу-хау на колегите от Австрия, един от пионерите в разработката на топлоизолационни системи – от 70-те години на миналият век и производители на мазилки от 1893г. Освен това, манталитетът на строителните специалисти и климатичните особености са подобни на българските.

Много бързо развиваме и системите за полагане на керамика – Weber е най-големият производител на лепила за керамични покрития в света. През 2005 година закупихме местната марка Метакол, с ясната маркетингова политика, че се нарежда сред компании с 10 годишен опит на този пазар. И двата ни бизнеса се развиват много добре и добрият резултат е заслуга на целия ни екип.

Предлагате изработване на медиен проект. Важно ли е, според Вас, клиентите да видят как ще изглежда съответната сграда още преди да бъде построена?

Фасадата носи емоция и индивидуален имидж за всеки потребител. Така, че медийният проект е задължителен, според нас, за правилното взимане на решението. Всяка една фасада в зависимост от нейната архитектура, разположение и функция изглежда по различен начин в отделните цветови комбинации.
Опитът ни казва, че представата на клиента за даден цвят не винаги се покрива с реалното изпълнение.
Въведохме тази услуга с цел да минимизираме грешните избори и разочарованията. Клиентът започва да пораства и разбира, че цветът е важен за изгледа на фасадата.
Той е като една дреха – на места правим цветови комбинации, тук ще сложим един аксесоар и т.н.

Как отчитате развитието на българския пазар?

Развитието на нашия пазар е наистина доста положително. Като цяло не само концерна Saint Gobain, но и Weber, гледа на пазари като Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Полша, България и бившите югославски републики, като на пазар, който тепърва се развива и е важен за тях не толкова като абсолютна стойност, но като перспектива. България се развива бързо и пазарът е апетитен. От друга страна, преходът е труден и ние трябва да се съобразим с това – в момента образоваме и обучаваме този пазар. Има нужда от много търпение и последователен подход. Стремим се да направим така, че потребителите да оценяват продукта и услугата, които им се предлагат, както и да дадем на инвеститорите правилните критерии за подбор, защото на динамични пазари, като нашия, навлизат доста фирми и често основният критерии е цената. Вебер е компания, която ще продължи да инвестира в обучения и постоянна комуникация с пазара и клиентите, и ще расте заедно с тях, предлагайки нужните технически решения и търсения сервиз.

Какви са Вашите прогнози за пазара през следващите няколко години?

Пазарът ще продължава да се развива със същите темпове. Това очаквам, но в по-различни сегменти. Ако в момента преобладава новото строителстово, след време ще се наблюдава бум в ремонтите – това е съвсем нормално. Тази цикличност се наблюдава и на Запад. Например, в Австрия и Германия новото строителство беше почти замряло и пазарът на ремонтните работи преобладаваше. Сега и там се забелязва раздвижване на новото строителство. Ще има поне още 5 години ръст на новото строителство и част от него ще бъде свързано с туризма. След тези пет години ще започне изключително бърз ръст на ремонтните дейности и най-вече на фасадите, които имат нужда от топлоизолиране.

Къде потребителят може да открие продуктите на Weber?

На този етап хората могат да се обърнат към повечето представителни магазини за плочки, строителни магазини и складовете за строителни материали, където могат да закупят фугиращи смеси, лепила, шпакловъчни смеси и останалите продукти с марката Weber. Това, което до края на тази и следващата година е задача на Weber – продуктите да бъдат представени и в широката дистрибуция в цялата страна.
Големите вериги от типа на „Направи си сам” тепърва ще се развиват, но ние при всички случаи ще бъдем част и от тях. За никой не е тайна, че 30% от бизнеса на Saint Gobain е дистрибуция на строителни материали. Самият Saint Gobain притежава вериги за продажба на строителни материали и част от тях са насочени към специалистите /на запад има такава практика – не всички подобни канали са насочени към крайния потребител, а частният клиент си купува от едни вериги, специалистите от други/. Тези вериги за специалисти ще навлизат и в България и ние ще бъдем сред партньорите им.

Ще споделите ли плановете на Saint Gobain Weber България за близкото бъдеще?

Имаме много идеи и голяма част от тях са в процес на въвеждане. Стъпваме на опита на голяма част от компаниите във Вебер, минали по този път още преди 15 години, за да реализираме успешно целите си и да постигнем ефективен резултат. Ние ще представим нова технология на полагане, както и нови продукти , защото еволюцията при технологията на работа определено ще изисква и напасване на характеристиките на съответния материал. До преди пет години никой не говореше за машинно полагане на материалите, а това вече е масова практика. Така ще стане и с всички още по-нови технологии, които спестяват време и гарантират по-голям ефект. Няма да коментирам сега, но и в двете посоки, в които работим ще има нови продукти. Имаме възможност да увеличим капацитетът си и се надяваме, че това ще стане с отварянето на завода ни в София през следващата година.