НДК с езеро и розариум

НДК

Паркът пред НДК отново ще има изкуствено езеро и каскада в детския кът. Зад двореца ще има розариум. Живият плет ще бъде изцяло подменен, ще бъдат засадени и над 2000 дървета. Това съобщи пред „Монитор” авторът на проекта за ремонт на пространството край НДК ландшафтният архитект Валентина Атанасова. Тя е автор и на проекта за сегашния вид на парка, каза арх. Петър Диков.
До 13 януари кметството трябва да кандидатства за финансиране на проекта за ремонт на пространството около НДК в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът ще струва до 5 млн. лв. Той ще започне най-рано през септември догодина.
Паркът няма да се различава много от сегашния. Той обаче трябва да стане по-привлекателно място за разходка. Изпочупените плочки ще се сменят. Пред централния вход на НДК ще бъдат наредени 400 кв. м гранитни плочи. И в новия проект те ще бъдат с дебелина 3 см, защото съоръженията отдолу не дават възможност да са по-дебели.
Пред централния вход не трябва да има камиони, за да не ги чупят”, каза арх. Атанасова. Тежкотоварни автомобили може да паркират само от западната част на НДК зад пилоните. Счупените гранитни плочи по алеите и другите входове на парка ще бъдат подменени с такива, които са дебели 6 см. Такава е дебелината и на сегашните настилки. Леко пукнатите плочки ще бъдат запълнени със специална смес и ще бъдат шлифовани.

„Ивиците от бял врачански камък ще бъдат премахнати. На тяхно място ще бъде нареден бял мрамор, който ще е набразден, за да не е хлъзгав”, обясни архитектът.

Червеният паваж в детския кът ще бъде пренареден върху земновлажен бетон. В къта ще бъде възстановена каскадата и езерото. Ще бъде премахнато кафенето, а вероятно и киното. Зад НДК ще има розариум с 3130 рози. „Там сега  трябваше да има розариум. Това е моя стара идея”, разказа арх. Атанасова. Той ще е главно с рози, които цъфтят цяло лято. „Между розите ще може да се ходи по пътечки с почнопокривни цветя. Целта е да може да се поливат насажденията”, обясни ландшафтният архитект. По на юг към бул. „България” ще има още една цветна композиция. „Тя ще е с декоративни треви, съчетани с големи петна лавандула и подходящи многогодишни цветя”, разказа авторът на проекта.

Над 2000 дървета ще бъдат посадени в парка край НДК. Целият жив плет ще бъде подменен.

Ще има 9900 нови вечнозелени храсти, каза арх. Атанасова. От вътрешната страна на плета ще има ограда. Целта е хората да не се минават през него и той да не се унищожава. Оградата ще е метална и ще е висока колкото плета. Освен това 15 см от най-горния почвен слой на парка ще бъдат премахнати. Той ще бъде сменен с 5300 куб. м торопочвена смес. В парка ще има нови удобни пейки, ново осветление. Ще бъдат възстановени и няколкото чешми, както и обществените тоалетни.

monitor.bg