Ново поколение машини за полагане на лепила и мазилки от Теразид ЕООД

Водещият български производител на лепила, мазилки и топлоизолационни материали „Теразид” ЕООД вече предлага на своите клиенти машини за нанасяне на сухи и пастообразни продукти. За доставчик на машините „Теразид” ЕООД избра германската фирма INOTEC Gmbh. С машините INOMAT M8 и INOCOMB PICCO MP18 може да се нанасят всички основни продукти за довършителни работи в строителството – циментови лепила, шпакловки, хидроизолации, мазилки, интериорни и фасадни бои. Всеки от двата модела е придружен от подробна инструкция за работа с продукти с марка „Теразид”, като са посочени оптималните технически настройки, пропорции и консистенция на материалите при различните операции.

Възможностите на двете машини бяха демонстрирани пред представители на строителни и инвеститорски компании на поредица от специализирани срещи. Машинното полагане с INOMAT M8 на полимерната драскана мазилка „Декорит” предизвика въодушевление по време на демонстрациите, като изпълнението на 6 кв. м отне под 5 минути.

Перисталтичната помпа INOMAT M8 в комбинация с компресор е предназначена за машинно нанасяне на пастообразни продукти – полимерни, силикатни и силиконови мазилки с драскана или влачена структура, течни хидроизолационни смеси, грундове, интериорни и фасадни бои. Машината е подходяща за бригади, занимаващи се с бояджийски и довършителни работи. INOMAT M8 е комплектована с голямо разнообразие от накрайници, даващи възможност за изпълнение на различни операции и продукти:
– Пастообразните мазилки Декорит, Сиколит, Силикат (драскана и влачена структура 3 мм);
– Грунд за мазилки ТЕРАЗИД G-33;
– Бетонконтакт ТЕРАЗИД G-22;
– Течна еластична хидроизолация за басейни и мокри помещения ТЕРАЗИД GT-11;
– Интериорни бои АКРИЛЕКС;
– Фасадни полимерни и силиконови бои.

Съществено предимство на машината е лекотата на работа и равномерното подаване на материала. Така нанесеният слой драскана мазилка може да не се заглажда и пердаши допълнително, което намалява многократно времето за полагане. В същото време крайният ефект е по-силно изразена релефна структура.
В края на работния ден, след работа с пастообразна мазилка, накрайникът се потапя във вода, без да е нужно машината да се мие. Работата продължава на следващия ден. Застъпванията не личат.

Практически изпитания за производителност на перисталтичната помпа показват, че двама души са достатъчни за нанасянето 500 кв. м драскана мазилка за 6 часа. Наред с това значително се намалява разходът на материал в сравнение с ръчното полагане. С машината продължаването на частично изпълнена фасада става лесно и без видима разлика от прекъсването, обясняват експертите.

Специалистите от „Теразид” ЕООД препоръчват използването на същата машина за бързото и равномерно нанасяне на универсалния грунд за мазилки „Теразид G-33” и на контактния грунд „Теразид G-22”. Отличен резултат се получава и при еднократно нанасяне на течна еластична хидроизолация за басейни и мокри помещения „Теразид GT-11”.

При машинното полагане на бои – вътрешни и външни, също се наблюдава значително съкращаване на времето в сравнение с ръчното нанасяне, както и намаляване на разхода на материали.

Полимерни, силиконови и силикатни мазилки може да се плагат и с монофазната INOCOMB PICCO MP18. За разлика от INOMAT M8 обаче тя е предназначена и за работа със сухи строителни смеси.

Машината е подходяща за фирми, специализирани в поставяне на топлоизолации, като също така е незаменим помощник при нанасяне на гипсови и вароциментови мазилки.

Голямото разнообразие от накрайници дава следните възможности:
– Полагане на лепило за топлоизолационни плоскости ТЕРМОЗИД;
– Пръскане на шпакловъчна маса ТЕРМОЗИД върху вече подредени топлоизолационни плоскости;
– Разбъркване и полагане на гипсови вароциментови мазилки;
– Разбъркване и полагане на зидарски разтвор върху тухли;
– Пръскане на полимерни, силиконови и силикатни мазилки – Декорит, Сиколит, Силикат, както и течната хидроизолация ТЕРАЗИД GT-11 и Бетонконтакт ТЕРАЗИД G-22;
– Успешно може да се използва за разбъркване на различни строителни лепила.

Ханс-Юрген Тех – експорт мениджър, INOTEC Gmbh:
Продуктите на „Теразид” конкурират западноевропейските

Г-н Тех, при тестовете на машините Вие изпробвате много продукти на различни европейски производители. Какви са впечатленията Ви от продуктите на „Теразид”?
Определено мога да кажа, че са много добри. В продължение на три дни тествахме много от пастообразните продукти и сухи смеси и всички се оказаха напълно съвместими с машините и с начина на полагане. Няма да е пресилено, ако кажа, че продуктите на „Теразид” напълно съответстват по качество на западноевропейските, като бих ги класифицирал сред високия клас продукти.

Срещнахте ли продукт, който надмина Вашите очаквания по отношение на качество и лекота на работа?
Много от продуктите ме изненадаха приятно със своите качества и характеристики. Особено впечатлен съм от грундовете. Изпробвахме нанасяне с пистолет на грунда за мазилки “Теразид G-33” и контактния грунд “Теразид G-22”. И за двата мога да заявя, че са с много добри показатели. Също така пастообразната хидроизолация „Теразид GT-11” се нанася много лесно и формира плътен еластичен хидроизолационен слой.
За машинното полагане препоръчах корекции единствено по отношение на консистенцията на интериорните и фасадните бои. Продуктите имат отлична покривна способност, но се оказаха твърде гъсти за работа с машината. Това е обяснимо, тъй като за работа на ръка е добре продуктът да е по-гъст, за да се избегне многократното повторение на операцията.

Какви са основните предимства на машинното полагане?
Преди всичко работата с машините значително съкращава времето за изпълнение на една операция и като цяло сроковете при довършителните работи. Също така се облекчава труда на работника. Присъстващите на демонстрацията сами се убедиха колко по-лесно се нанася лепилото на плоскостите от EPS или полимерната мазилка, например. Ако на един работник му е необходима седмица, за да нанесе мазилка на определена площ, то с машинно полагане, това може да стане за няколко часа. Разбира се, необходим е известен период на обучение и усвояване на техника на работа.
Не е за пренебрегване и фактът, че с машинното полагане, било то на разтвори на сухи смеси или на пастообразни материали, се постига по-високо качество на съответното покритие. Дозирането на материал и вода от машината, както и хомогенизирането на смесите са значително по-прецизни, отколкото при ръчното смесване. Сами знаете, че това е от съществено значение при лепилата и шпакловките. Също така, бързото нанасяне на лепилните разтвори и пастообразните мазилки е особено ефективно в горещите летни дни, когато времето за работа с продуктите е по-кратко.

Използването на машини за полагане на мазилки и сухи смеси все още не е широко разпространено в България. Смятате ли, че този метод на работа има бъдеще у нас?
Използването на машини за полагане на различни пастообразни и сухи смеси се е доказало като ефективен и качествен метод на работа в много европейски държави. В страни, които вече са минали по пътя на България и са имали бум в строителството, като Германия, Австрия, Полша, както и в Япония, Корея, Швейцария, Финландия и Белгия машинното полагане отдавна е заменило ръчното. За България този метод все още е слабо популярен. Все по-кратките срокове за изпълнение и по-високите стандарти за работа обаче ще наложат постепенно и тук този метод на работа.

…за повече информация посетете сайта на Теразид ЕООД.