Ново поколение продукти Caparol – за най-висока устойчивост и дълготраен живот на фасадата!

Финишните покрития служат не само за постигане на впечатляваща визия, те трябва да осигурят гарантираната, дълготрайна защита от вредните влияния на атмосферните условия и околната среда за вашата фасада. В този смисъл, най-съществените характеристики на качественото екстериорно покритие са строително-физичните му свойства, високата устойчивост на замърсяване, както и способността на материала да запази цвета и блясъка на една сграда.

Съвкупността на всички тези характеристики определя “дълготрайния живот” на едно фасадно покритие. Разбира се, много сложна задача е цветовото оформление, което изисква изключителен професионализъм и усещане за стил.

Колко дълго сградата ще запази избрания от вас цвят в истинския му блясък, без да избледнява или да потъмнява в резултат на замърсяване? Дали ще се наложи обновяване след 5, 10, 15 или 20 години? – в последните години този въпрос е сред основните изисквания на инвеститори, архитекти и строители.

Отговорът е основен приоритет в проучванията на специалистите от CAPAROL.

CAPAROL CLEAN CONCEPT ® “Дълготрайна Чистота”

Проблемът замърсяване:
Обстойните изследвания на CAPAROL относно механизмите на замърсяване показват как процесът целево може да бъде забавен. Продуктите на CAPAROL – създадени на база на най-съвременните открития и технологии са отличени със символа Caparol Clean Concept®.

Причините за замърсяване на фасадата са многобройни.
Нормално замърсяване” – в един гъсто населен регион в днешни дни, никъде не може да се открие “чист въздух” в буквалния смисъл. В резултат на което той е наситен с вредни вещества и замърсители, които полепват по повърхностния слой на фасадата.
Като правило гладките повърхности се замърсяват по-малко отколкото грапавите структурни основи. Текстурата осигурява по-добро сцепление за миниатюрните частици-замърсители, които много по-трудно се почистват от вятър и дъжд.
Биологичното замърсяване” – в регионите, където влажността на въздуха е по-висока в резултат на близостта на гори, ливади, водни басейни и др., се появява още един вид замърсяване на фасадата – от биологичен характер.
Водорасли, гъби, мъхове и лишеи предизвикват позеленяване или посивяване на повърхността.

Как се обяснява този феномен?
Гъбичките се размножават, посредством образуване на безброй спори, които се разнасят във въздуха и се разпръскват в заобикалящата ни среда. Ако са налице благоприятни условия, от тях могат да се развият гъбички. В тази връзка има едно интересно сравнение с човешката кожа: както тя се защитава и предпазва от вредното влияние на UV-лъчите посредством образуването на тъмни пигменти, така и по фасадите оцеляват само тези гъбички, които са в състояние да се защитят от ултравиолетовото лъчение чрез пигментиране. Това е причината засегнатите от гъбички фасади да посивяват или почерняват.
Както гъбичните спори, така и водораслите се срещат навсякъде във въздуха. Те са едноклетъчни организми, които се разнасят от вятъра и полепват по фасадите на сградите. Когато получат достатъчно влага, започват да се размножават чрез делене на клетката и да образуват зелени, червени или кафяви колонии. Докато гъбичките за своята обмяна на вещества се нуждаят от органични субстанции, водораслите имат нужда само от вода, въглероден диоксид, UV-светлината на слънцето и минимално количество минерални соли. Те се хранят чрез фотосинтеза.
По принцип, не може да се предотврати попадането на прахови частици, гъбични спори и клетки на водорасли върху фасадите.
Важното е финишното покритие, да не позволява на тези замърсители да се задържат трайно, като по този начин улеснява тяхното почистване от дъждовната вода и вятъра. Ако жизнените условия за водораслите и гъбичките, изразяващи се в обилна влага (дъжд, мъгла, роса, конденз, сянка, застояла вода) и достатъчно хранителни вещества са особено благоприятни, то рискът фасадата да бъде засегната е огромен.
Новата концепция Caparol Clean Concept® синтезира няколко основни качества, които гарантират, че един продукт ще осигури на фасадата дълготрайна красота и чистота.

1. Nano-Tech. (Нано-технология)
Благодарение на интегрирането на новите технологии в производството на продукти с оптимално качество е създадена специална композиция от пигментни съставки и пълнители, която позволява на екстериорното финишно покритие да постигне изграждането на решетка от миниатюрни нано – пори на повърхностния слой. В резултат на което разпространените в околната среда замърсители (органични и не органични частици) не са в състояние да се “захванат” за основата и в последствие биват отмити от дъждовете или отнесени от вятъра.

2. Фотокатализа
Под действието на слънчевата енергия, специалните съставки и нано-структурата в продуктите от сериите Caparol Clean Concept ® и Carbon Edition ®, органичните вещества попаднали на повърхността се разграждат и фасадите се самопочистват.

3. Hydropeаrl effect (Хидроперленият ефект)
Изразява се в запазването на целостта на капката и минимизиране на контактната площ с повърхността. Това намалява наличието на влага, която от една страна осигурява благоприятна среда за развитието на гъбички и плесени а от друга, позволява на активните замърсители във въздуха да полепнат по влажната основа.

Трите компонента на серията Caparol Clean Concept ®: нано-технология, фотокатализа и хидроперлен ефект, гарантират дълготрайната красота на вашата фасада.

Продукти от серията Caparol Clean Concept ®:

Amphibolin (Универсална боя 5 в 1 от най-ново поколение)
AmphiSilan (Фасадна боя на силиконова основа)
ThermoSan (фасадна боя на силиконова основа с биоцидни добавки)
SH – ReibPutz (Силиконова мазилка с драскана структура)

CAPAROL CARBON-EDITION® “Дълготрайна Здравина”
Многогодишните проучвания и експерименти в търсене на оптималното решение за постигане не само на чисти, но и здрави фасади, мотивират специалистите на CAPAROL да създадат уникална, революционна технология, съчетаваща функциите на серията Caparol Clean Concept® и най-устойчивите материали в едно. Високотехнологичните продукти от най-ново поколение Caparol Carbon Edition® осигуряват суха, здрава и чиста фасада.
С иновацията Carbon Edition®, CAPAROL поставя началото на ново поколение продукти с екстремна устойчивост на натоварване, дълготраен живот и прекрасна визия.

1. Цокълна шина: Capatect Sockelschiene2. Топлоизолационен материал: Експандиран полистирол Dalmatina®3. Лепило и механично фиксиране на топлоизолационните плочи: CarbonSpachtel и Capatect Spreizdubel 4. Армировка: CarboNit, Capatect Glassgewebe5. Грундиращ продукт: Caparol Putzgrund6. Финишно покритие: Структурна мазилка CarboPor / Силиконова боя CarboSol

ИЗДАНИЕ CARBON
Непобедима топлоизолационна система!
Система поставяща нови измерения за здравина!

НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ПРОДУКТИ НА CAPAROL, ОБОГАТЕНИ С КАРБОНОВИ НИШКИ ЗА ПО-ВИСОКА УСТОЙЧИВОСТ НА НАТОВАРВАНЕ И ДЪЛГОТРАЕН ЖИВОТ, ЗАДАВА НОВИ ИЗМЕРЕНИЯ В РАЗВИТИЕТО НА ТЕХНОЛОГИИТЕ.

Със серията Carbon-Edition, Caparol представя ново поколение продукти съчетаващи високи технологии и оптимални качества осигуряващи на фасадата по-висока устойчивост на атмосферните влияния, дълготрайна чистота и блясък на цветовете и не на последно място „непобедима” здравина.
Новата топлоизолационна система е изключително устойчива на механични натоварвания (импакт със сила до 50 J), в резултат на специалните формули на продуктите обогатени с карбонови нишки.
Освен уникалната, непостигана до сега устойчивост на удар, карбоновите нишки гарантират дълготрайния живот на интегрираната фасадна топлоизолационна система, тъй като осигуряват изключителна еластичност и устойчивост на термо-динамични натоварвания.
Продуктите от серията Carbon-Edition притежават всички оптимални качества гарантиращи запазването на фасадата, здрава, красива и чиста.

Продукти от серията Carbon Edition®:

CarboPor – карбонова мазилка с драскана структура
– най-чистите фасади – наноструктура плюс фотокатализа;
– най-сухите повърхности – хидроперлен ефект, ускорено съхнене и най-висока дифузионна способност;
– най-здравото покритие – карбонова технология, осигуряваща най-висока устойчивост на хидротермични натоварвания, натиск и удар.
CarboSol – фасадна боя от най-ново поколение с фотокаталитично действие и нов брилянтен блясък.
– фотокатализа
– наноструктура
– хидроперлен ефект
– обогатена и подсилена с карбонови нишки, предназначена да защитава фасадите от напукването и надраскването на финишния слой.

CarbonSpachtel – органична шпакловъчна маса обогатена с карбон за изграждане на системи устойчиви на натоварване до 15J.
CarboNit – Двукомпонентна органична шпакловъчна маса, обогатена с карбон за изграждане на системи устойчиви до 50J.

Може да харесате още...