Ново поколение високоустойчиви, хигиенични и стилни подове от винил

Винилови настилки

Изборът на подова настилка в условията на наситен от видове, марки и модели пазар е наистина сложна задача. На първо място трябва да се вземе под внимание предназначението на помещението. Високата износоустойчивост е задължително изискване за обществени пространства с усилен трафик като търговски центрове, административни сгради, спортни зали, училища, здравни заведения, а също така и за домове с домашни любимци.

Традиционна или с модерен дизайн, визията на настилката трябва да е в съзвучие с цялостната концепция.

Подовите покрития в обществени сгради са подложени на тежки експлоатационни условия. Изискванията към тях са високи и правилният им подбор е гаранция за дългогодишна безпроблемна експлоатация. В желанието си да икономисваме, понякога правим неподходящ избор и при първите по-сериозни натоварвания, замърсявания или намокряне настилките се повреждат. Затова е необходимо много прецизно да подберем подходящата, според предназначението, настилка.

Винилови настилки

Подовете от винил стават все по-популярни и се налагат и на българския пазар.

Търсенето на изделия от винил нараства.

Поливинилхлоридът, наричан накратко винил или PVC, е третият най-използван полимер в света след полиетилена и полипропилена. Ниската цена, отлична издръжливост и обработваемост го правят добър материал за десетки индустрии като строителство, здравеопазване, IT, транспорт, текстил.

Търсенето на PVC в световен мащаб надхвърля 35 млн. тона годишно и расте непрекъснато. В Европа производството на изделия от PVC, включително износа, възлиза на около 8 млн. тона годишно. Потреблението на  PVC продукти на стария континент е ок. 6.5 млн. тона годишно, а средният растеж на потребление на синтетични полимери е ок. 2-3% годишно. (Данните са на Европейския съвет на производителите на изделия от винил, базиран в Брюксел).

Много малко други материали имат такива добри технически спецификации. Винилът улеснява творчеството и иновациите, като непрекъснато се отварят нови възможности за неговите приложения.

Заедно с дървото, хартията, метала и стъклото, полимерите са сред базовите материали, без които нямаше как да функционира нашата технологична потребителска цивилизация.

Предимствата на настилките от винил са много.

Настилките от винил имат много предимства: висока износоустойчивост, хигиеничност, лесен монтаж и поддръжка, топлоизолация, устойчивост срещу пързаляне, антистатичност, водонепропускливост. Настилките са с антибактериални покрития, шумозаглушаващи, самозагасящи се, имат дълъг експлоатационен срок и са 100% рециклируеми.

Разнообразието на винилови настилки е изключително голямо.

В зависимост от сферата на приложение, настилките са разделени в няколко основни категории – за жилищни, обществени и индустриални сгради.

Според структурата си, виниловите настилки са хомогенни и хетерогенни. Хомогенните се състоят от един слой и имат еднаква структура и цвят по цялата си дебелина. Обработени са с полиуретан, който увеличава износоустойчивостта и улеснява поддържането.

Хетерогенните са с многослойна структура. Състоят се от два, три или повече слоя – горен слой с полиуретаново покритие, което предпазва от износване и увреждане; междинен слой, подсилен с армиращи компоненти – стъклени нишки, фибри; долен (носещ) слой с антибактериални и изолационни свойства.

Винилови настилки

Настилките от винил се предлагат във вид на руло, ламели и плочки. Дебелината им варира между 2 и 6 mm.

Винилови настилки

Електропроводимите настилки са задължителни за операционни зали, рентгенови и други помещения с чувствителна техника. Статичното електричество, което се създава, може да се отрази на прецизните уреди и се налага то да бъде заземено. Този тип настилки са подходящи и за сървърни помещения, компютърни зали, помещения с високоволтова апаратура и др.

Звукопоглъщащите (акустични) настилки осигуряват комфортна акустична среда, като редуцират времето за реверберация (време за затихване на общата звукова енергия с 60dB след спиране на източника на звук, бележи се като RT60 reverberation time, 60dB). Подходящи са за помещения, където има необходимост от подобрени акустични показатели.

Винилови настилки

Самозаключващите се подови винилови плочи са подходящи за индустриални помещения, автосервизи, складове. Те се с висока издръжливост на натоварване – до 50 тона на кв.м., а специалната обработка на плочите против петна и замърсявания ги прави лесни за поддръжка.

Лесният монтаж и демонтаж тип “направи си сам” ги прави много подходящи за временно приложение. Възможността да “вземеш” пода със себе си, когато трябва да се напусне помещението или просто има нужда подовото покритие да се премести временно, е наистина много привлекателна.

Виниловите противохлъзгащи подови покрития са много подходящи за заведения, дискотеки, индустриални кухни.

Възможностите за ефектни решения са ограничени единствено от нашата фантазия.

Винилови настилки

Многообразието от цветови гами, дървесни текстури, имитации на камък, мозайка дават възможност за всякакви интериорни решения.

Винилови настилки

Подовите покрития от винил позволяват да се избегне стереотипа и да се следват актуалните потребителски тенденции. Разнообразие от стилове и цветове, иновативни ефекти на повърхността са проектирани да изпълнят ежедневието ни с красота.

Цените са също толкова разнообразни, колкото и видовете.

Цените варират от ок. 20÷180 лв. за квадратен метър, като в ниския ценови диапазон попадат рулонните форми и тези с по-нисък клас на износоустойчивост, а в най-високия – настилките с най-високи технически спецификации.

Монтирането на настилки от винил е лесно, но все пак изисква предварителна подготовка.

Предварително се отстранява съществуващата подова настилка. Повърхността, върху която се монтира настилката трябва да е идеално равна, без конструктивни дефекти, суха и чиста. Ако е необходимо допълнително заравняване, се използва нивелираща смес. При наличие на мазни петна, те задължително се отстраняват.

За разлика от други видове, при настилките от винил не се изисква подложка.

Материалът трябва да престои поне 24 часа в помещението, където ще се монтира, за да се аклиматизира. Работната температурата на помещението трябва да е от +15 до + 25°С, влажността – не повече от 75%, а влажността на основата – ˂4%СМ.

Продуктът се разопакова и измерва, за да се прецени дали количеството ще е достатъчно и да спестят разочарованията при евентуален недостиг.

Винилови настилки

Патентована от GerFlor, Франция система за заключване на ламелите чрез вертикален клипс

Съществуват различни видове монтаж, в зависимост от вида на продукта – монтаж със залепване с лепило, монтаж чрез залепване със самозалепваща лента (полусвободен монтаж), монтаж без залепване (свободен монтаж). Полагането на настилката става чрез технология, при която не остават фуги, което допринася за чистотата на помещенията.

Монтажът на електропроводимите настилки е специфичен – полага се медна лента, вързана към заземител, използват се електропроводимо лепило и грунд.

Най-добре е да се доверим на опитни професионалисти за монтирането на подовите настилки. Екипите от монтажници обикновено се обучават в заводите-производители и това, освен че гарантира качеството на услугата, е условие за валидност на гаранцията на продукта. Цената на услугата е ок. 6÷12 лв./кв.м. с включени консумативи.

Поддръжката на подове от винил е лесна, но за да се запазят по-дълго качествата им, е необходимо да се спазват някои правила.

Замърсяванията трябва да се отстраняват възможно най-бързо, за да не се увеличава износването и да не се предизвика промяна в цвета. Песъчинките, внесени отвън, трябва да се премахват, тъй като имат абразивен ефект. По време на строителни работи е необходимо подът да бъде покрит, за да се защити. За почистването не трябва да се използват абразивни препарати и силни разтворители. Всяка подова настилка би се повредила, ако се излага на груби въздействия от пясък, твърди частици, остри ръбове, многократно местене и плъзгане на мебели в едни и същи зони.

Виниловите настилки са устойчиви на дезинфектанти. При наличие на петна и упорити замърсявания се прави основно почистване с препарати с рН˂10. При почистване на електропроводими настилки трябва да се използват специализирани препарати, за да не се повлияват неблагоприятно електрофизичните свойства на покритието.

Производителите на подови настилки от винил непрекъснато инвестират в научни изследвания, за да отговорят на високите изисквания на потребителите за издръжливост, висока хигиена, лесна поддръжка и съвременен дизайн. Откриват се нови технологии и се подобряват качеството и характеристиките им.

Виниловите настилки са разработени с изразен усет към интериорна универсалност и естетика и могат да отговорят на съвременните технически и ергономични изисквания.

Може да харесате още...