Ондулин – решение за всеки покрив

„Добрата стока и добрата услуга имат цена”, казва инж. Йордан Николов, управител на ОНДУЛИН СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ООД и председател на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

ОНДУЛИН СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ООД е търговски филиал на френската Ондулин груп. Освновна цел на целия екип в България е да доставя материалите на компанията максимално близо до своите клиенти, да им предоставя възможно най-доброто обслужване, както и да не спира да предлага нови продукти. Съвсем наскоро Ондулин СМ стартира рекламната кампания за най-новото си предложение – специална система за ремонт на стари покриви и за нови керемидени покриви, а през следващата година клиентите на фирмата у нас може да очакват и изделието „Ондувила”, разработено на базата на листовете Ондулин.

Инж. Николов, Вашата фирма е търговски филиал у нас на френската Ондулин Груп, която създава първия вълнообразен покривен лист на битумна основа преди около 60 години. Разкажете ни първо кои са предимствата на материала, които го налагат така успешно на световния пазар?
Предимствата на вълнообразния лист са много. На първо място е неговата лекота – той е само 4кг/м2. Това прави собственото тегло на покрива много ниско и респективно носещата конструкция по-икономична. Лекотата прави и превоза на материала евтин.

Тук искам да вмъкна, че при проучвания на последиците от земетресения в различни страни е установено, че сградите с леки покриви са получили много по-малки повреди (или въобще не са получили такива) от сградите с тежки покриви. Всеки, който знае поне малко за въздействието на земетресенията и начините за оразмеряване на конструкциите, за да издържат на земетръс, разбира за какво става дума.

Много важна е гъвкавостта и универсалността на нашия продукт. Тези свойства позволяват без предварително огъване да се покриват сложни по форма покриви, включително и цилиндрични и конични такива.

На трето място от значение е лекотата, с която се работи. Нужни са съвсем малко специални умения за неговото полагане, а инструментите – чук, трион и канап ги има във всяка българска къща. Освен това при нашите дистрибутори винаги можете да намерите ръководства за монтаж на достъпен език и много схеми. Не трябва да пропускаме и фактът, че почти няма покривен детайл, за който да не предлагаме решение, т.е. клиентите може да разчитат на нас за окомплектовката за детайлите на покрива.

Още едно голямо предимство на вълнообразния лист, който предлагаме, е гаранционният срок за водонепропускливост – 15 години. Трябва да се има предвид и това, че вълнообразният лист е нечуплив при пренасяне и работа и е универсален – прилага се за всякакъв тип сгради и т.н.

Как се позиционира Ондулин СМ ООД на българския пазар? Прави впечатление, че името Ондулин у нас е станало нарицателно за някои видове покривни материали – това ласкае ли Ви или мислите, че води до някакво объркване в съзнанието на потребителя?

Ондулин СМ ООД се позиционира в сегмента на качествените материали със значителни експлоатационни и естетически преимущества. В момента повечето наши материали напр. Бардолин, Фундалин, Битулин вече са носители на марката СЕ, което е знак, че отговарят на изискванията на хармонизираните Европейски стандарти. Тези, които все още нямат СЕ очакват само хармонизацията на съответните стандарти, защото в повечето случаи са еталон за съответните продукти.

Това, че Ондулин е станало нарицателно име за много продукти от една страна ни ласкае, защото е оценка на нашето новаторство, качество и добра работа. От друга страна, обаче, това често ни прави лоша реклама, когато потребителите купуват материал, мислейки, че купуват Ондулин, а всъщност взимат нещо различно. За съжаление, доста търговци в желанието си да продават на по-ниски цени, предлагат други продукти като „Ондулин” и по този начин нарушават реномето на оригиналното изделие.

В края на краищата от това страда потребителят и се руши доверието, изграждано вече 15 години в България. Нищо друго не ни остава, освен да апелираме за по-голямо внимание от страна на потребителите, които при всяко съмнение могат да се обаждат в офиса на Ондулин СМ ООД или на нашите регионални представители.

Каква е главната цел, която Ондулин в България си е поставила за следващите няколко години? Да очакваме ли в скоро време нови продукти?
Главната цел, която ние си поставяме, е все повече българи да бъдат наши клиенти и партньори. Искаме за всеки, който се нуждае от покрив да предложим това, което най-добре ще му послужи. В изпълнение на тази цел ние не спираме да предлагаме нови продукти. В момента, например, тече рекламна кампания за „Ондулин – под керемида” – специална система за ремонта на стари покриви и за нови керемидени покриви.

Какви са функциите на тази система?
Тази система подобрява работата на керемидите, прави ги по-дългатрайни, по-малко рискови, разширява възможностите за тяхното приложение, като в крайна сметка осигурява спокойствие и комфорт на обитателите. Системата се прилага широко от много години в страните с традиция в керемидите като Италия, Испания, Франция, Португалия, Турция и т.н.

Предвиждате ли представянето и на други нови продукти в скоро време?
От 2008 г. предстои въвеждането на ново изделие на базата на листовете Ондулин, което ще съчетава качествата на Ондулин и естетиката на керемидите и ще се нарича „Ондувила”. Рекламната кампания вече е в подготовка. Не е малко за 2008 г., нали?

Много чужди компании от строителния бранш отварят заводи в България. Да очакваме ли и завод на Ондулин?
Засега изграждане на завод в България не се предвижда. В момента приоритет са страните с много по-висок потенциал на пазара от България като Русия, Украйна, Китай и Индия. Обемите на производство на нашите заводи надвишават значително възможностите на пазара не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Освен това споменах, че материалите на Ондулин позволяват относително по-дълъг транспорт, поради своята лекота и нечупливост.

Инж. Николов, освен управител на Ондулин Вие сте и председател на БАИС. Бихте ли дал няколко основни съвета към бъдещите потребители на строителни изолации и системи – строители, инвеститори, архитекти, физически лица?
Бих посъветвал потребителите да търсят фирмите, които членуват в БАИС, все пак там всички сме конкуренти и се стремим, както изисква устава на БАИС към коректно пазарно поведение. Считам още, че потребителите трябва да се насочат към закупуването и прилагането на продукти и системи, а не на цена. Защото когато се купува само цена се правят множество компромиси, които накрая струват много по-скъпо, а понякога дефектите са неотстраними.

Системата за защита на потребителите в ЕС, която постепенно навлиза и в България е голяма крачка напред в осигуряването на качествени продукти и услуги. Но без непримиримостта на самите потребители и тяхното желание да получат адекватна на желанието си стока, тази система няма да заработи.

Искам да подчертая, че добрата стока и добрата услуга имат цена. Магии стават само в света на приказките и в книгите за Хари Потър. Има международни цени на суровините и всяка разлика в повече от 10-15% вече е съмнителна по отношение на състава на материала и респективна на неговите потребителски качества. Например в момента тон битум струва около 300 Евро. Как битумно изделие от 4.5 кг./м2, произведено на 2000 км от България може да има цена от 2 Евро / м2 с ДДС? Най-вероятно битумът в него е не повече от 30-40%. В края на краищата няма толкова евтино изделие от гамата на изолациите, което закупено два пъти да е по-евтино дори от най-доброто изделие закупено веднъж.

Вижте също...