Оркикем получи „Знак за качество”

„Българският потребител заслужава да получава най-доброто, което може да се намери на световния пазар”, заяви Георги Гинев, управител на Оркикем ООД.

ОРКИКЕМ ООД е основана през 1994 г. за внос и търговия на изолационни и специални материали за строителството. Фирмата е част от мултинационалната компания RAVAGO, която заема ключова позиция на международните пазари за пластмаси, каучукови издели, химикали и търговия с изолационни материали. Оркикем предлага продукти на едни от най-големите и утвърдени световни производители – Dow Chemical Company, Index, Flag, Tencate Polyfelt, Saint-Gobain, Ardex, Rockwool и др.

Г-н Гинев, на тазгодишния Международен технически панаир, Оркикем ще получи сертификат „Знак за качество” от Българската асоциация за изолации в строителството. Какво е основното послание, което носи този Знак?

Преди няколко години, когато учредихме асоциацията, решихме да се дава Знак за качество на фирми, които изпълняват определени критерии. Те трябва задължително да притежават сертификати за материалите, както и за производството. Изпълнителите също трябва да представят нужните документи и сертификати. Целта е да се създаде регламентирана система за контрол. Знакът за качество всъщност показва на пазара кои са сериозните фирми. Това е признание от нашата гилдия към съответната фирма, затова че тя работи и спазва абсолютно всички правила и предлага качествени материали, а също така и съдейства за разпространението им в България.

Оркикем, от своя страна, следи много стриктно за качеството на своите продукти. Предлагайки качествени материали, ние искаме да бъдем сравнявани с най-големите компании. Освен международните сертификати, които ни предоставят нашите партньори – производители, ние постоянно осъществяваме вътрешен контрол. Предоставяме за изследване както материалите, които ние продаваме на родния пазар, така и тези на конкуренцията. Така може да определим къде се намира нашата фирма спрямо другите. Знаете ли, че има продукти, които въобще не отговарят на това, което официално се декларира – има напр. екструдирани полистироли, при които структурата на материалите е с процент на затворени клетки – 80%, а стандартът е минимум 95%. Разбира се, това се отразява значително върху характеристиките на материалите. Не може изобщо да ги сравняваме с продуктите на Dow Chemical Company. Високите стандарти, които се прилагат в САЩ и Германия, трябва да се спазват и у нас, а и навсякъде другаде. Затова мисля, че Знакът за качество, който се дава от БАИС е изключително необходим – така фирмите, предлагащи наистина качествени продукти ще бъдат отличени от останалите.

Кои са новите продукти, които представяте в момента на Панаира?

Ние отново предлагаме цялостни решения. Обърнали сме специално внимание на решенията за изолация на фундаменти. Липсата или ненадеждната изолацията в основите на сградата е много сериозен проблем във всяка една държава, а в България доскоро беше подценяван. Когато напр. трябва да се изградят подземни гаражи, се копае доста дълбоко /на около 8-10 м/. На инвеститорите все още не им се дават повече пари, но помислете – на покрива ще протече, ще отидеш да видиш къде е компрометирана системата и ще намериш начин да я поправиш, но в основите няма как. Е, има специфични начини, но те излизат изключително скъпо и в много случаи е невъзможно да се приложат.

Посетителите на щанда на Оркикем ще се запознаят и с един иновационен продукт на Dow Chemical Company – INSTA-STIK. Това е специално мултифункционално полиуретаново лепило, което може да се използва, както във фасадните топлоизолационни системи, така и при изолиране на покриви и основи. Продуктът е алтернатива на битумното лепило или лепилото на циментова основа. В много случаи може да се избегне успешно и механичния монтаж. През последните 1-2 години INSTA-STIK стана много популярна технология в Европа, поради многобройните предимства, които притежава: надеждно залепване при висока продуктивност; бърз, лесен и чист процес на полагане, без фира.

Тази година представихме и решение за друг наболял проблем – разбити улици и пътища. Съвместно с Tencate Polyfelt въведохме технологията Polyfelt.PGM, чрез която се удължава повече от 3 пъти живота на пътната настилка, подобряват се нейните качества и се забавя появата на пукнатини в новоположения асфалтов слой. С тази система вече има осъществен проект – кръстовище при Банкя.

Стараем се винаги да предложим нещо ново, защото мислим, че българският потребител заслужава да получава най-доброто, което може да се намери на световния пазар.

Каква е основната цел, която преследва фирмата вече 13 години?

Ние не желаем просто да продаваме, без да знаем какво се случва с материалите след полагане им. Много държим на качеството на продуктите, които предлагаме и затова работим с лидерите в Европа. От друга страна, смятаме, че професионалното изпълнение е гаранция за надеждността на системите.

Предоставяне на качествена комплексна услуга е нашата цел. Работим усилено за изграждане на потребителска култура в това отношение.

Стараем се често да правим срещи с партньорите ни, за да споделим с тях опита, който имаме от контактите си с големите чуждестранни производители. Организираме семинари и обучения за представяне на материалите, приложенията, начините на монтаж. Знаете, че всичко непрекъснато се усъвършенства и променя.

В новата офис сграда на Оркикем сме предвидили да има специални зали за практическо и теоретично обучение. Искаме да изградим една цялостна верига, която да бъде добре обучена и подготвена, за да може да предоставя най-добрите услуги на клиентите.

Важното за нас е да продадем правилното техническо решение, а не просто една стока, така че доволните клиенти да се обърнат към нас и следващия път, когато се нуждаят от надеждна система.

Може да харесате още...