Оркикем предлагат не само продукти, а и цялостни строителни решения

Ginev

”Ние не предлагаме само продукти, а цялостни строителни решения” – интервю с Георги Гинев, управител на „Оркикем” ООД

Г-н Гинев, Оркикем вече се радва на нов сграден комплекс. Разкажете ни за идеята и реализацията на този проект.

Идеята се роди от спецификата на нашата работа, която изисква офис сградите и складовете да бъдат на едно място. В началото, когато започнахме да работим, беше по-удобно да имаме сграда в центъра, но след като фирмата успя да се наложи на пазара,  по-добрият вариант бе да съберем под един покрив склада и офиса, за да можем да обслужваме по-лесно нашите клиенти. За тази цел купихме това място и преди две години стартирахме проекта. Тогава възникна и идеята за магазин, в който да предлагаме професионални решения за нашите клиенти, които биха искали да получат професионален съвет и добро отношение и да си закупят стоката от тук.

Комплексът се състои от две сгради: офис сграда и складова база, в която успяхме много добре да използваме предимствата на металните конструкции на FRISOMAT – достатъчна височина и много добри обеми, т. е. на сравнително малка площ сме разположили много стока, което беше и нашата цел. Офис сградата е  просторна, слънчева и семпла и е предназначена  да създаде приятна работна обстановка за всички служители. На втория етаж са търговския и технически отдел, а на третия – администрацията,  логистиката и счетоводството.

На първия етаж е разположен магазинът, за който вече споменах – шоурума ERGOLAND. Той ще започне да функционира тази пролет. Целта ни е да обслужва, както крайните клиенти, така и малките подизпълнителски бригади и строителните фирми с по-малки обекти, на които да предложим готови професионални решения. Това е и философията на фирмата. Ние не предлагаме стоки, ние предлагаме цели строителни решения. Разполагаме с много добри специалисти, които биха могли да дадат решения на много проблеми. Отделно работим с водещи производители в областта на строителните материали, а те от своя страна ни дават сигурността с продуктите си и с техническите решения.

В сградата сме предвидили и зала за обучение – за дистрибутори, партньори, дилъри, изпълнителски фирми. Ще се провеждат обучения и семинари не само от нас, но и от партньорите ни.

Можем ли да наречем новата Ви сграда „демонстрационна сграда” за Вашите клиенти?

Постарали сме се да вложим колкото може повече наши материали в сградата. Искахме да покажем на клиентите нагледно продуктите, които предлагаме. Използвали сме топлоизолации Styrofoam на Dow Building Solutions в основи, каменна и стъклена вата в стените и покривите. Преградните стени са направени с продуктите на Lafarge, окачените тавани са от Armstrong, покривът е с хидроизолация на Flag, подовите настилки са от Gerflor, кабинките за мокрите помещения и декоративните фасадни елементи са направени  с Trespa. Използвали сме също така и хидроизолации на Index и Ardex. Да не забравяме и армиращата мрежа PGM, която сме сложили в асфалта, с цел удължаване живота на настилката.

Постарахме се да покажем на клиентите приложението на максимален брой от нашите продукти и резултата, който може да се получи. От една страна – хубав външен вид, от друга експлоатационните качества на продуктите ни са дълговечни и ние не трябва да се подготвяме за скорошни ремонти.

По този начин, реализирахме първоначалната идея да съберем всички на едно място – офис и склад, като постигнахме по-добро, по-качествено, по-бързо обслужване на клиентите. Логистиката е на много по- високо ниво, минимизирани са рисковете за грешно натоварена стока.

Искахме да направим една малко по-различна от масовите сгради, които се правят в България. Спазихме идеята за изчистените линии с няколко акцента, реализирани с продуктите на Trespa по фасади и колони. Оформихме хубав двор. Смятам, че постигнахме приятна обстановка за работа, все пак човек прекарва голяма част от времето си в офиса.

Отделили сте специално място за обучение на клиенти в сградата Ви. Какъв акцент давате на обучението на клиентите и изпълнителите във Вашата фирмена политика?

Предвидили сме крайните клиенти да бъдат консултирани в шоурума ERGOLAND, който ще започне да функционира в началото на сезона. В залата за обучение се провеждат семинари и обучения за партньорите  ни, които продават и влагат нашите продукти – топлоизолации, хидроизолации, фасадни системи, мазилки, гипскартон, двойни подове.

Освен чисто теоретично обучение, имаме възможност да провеждаме и практически занятия. Идеята е да предадем опита, който сме натрупали с течение на  работата и от дългогодишното ни присъствие на пазара. Обучавайки нашите партнъори, ние ги убеждаваме в предимствата на продуктите ни и по този начин те ги предават по-нататък по търговската верига.

От друга страна продуктите трябва да бъдат полагани правилно, за да могат да бъдат достатъчно надеждни от гледна точка на качеството. Поради тази причина ние не работим с всеки. Имаме строга система за определяне фирмите, с които работим, защото искаме нашите професионални решения да бъдат прилагани от професионалисти.

Има ли начин клиентът да се ориентира с просто око в качеството на изолационните продукти или гаранция за това са само сертификатите за качество?

Трудно би могло клиентът да се ориентира само с просто око. Трябва да се вярва на сериозните марки, защото  клиентът плаща повече не само за марката, а за това, което стои зад тази марка. Дадена фирма отделя много средства за развойна дейност, за контрол по качеството и клиентът плаща за това, че въпросната фирма има всички необходими сертификати, осигуряващи необходимите стандарти. Не можете да си представите колко фирми в България продават без СЕ марка. Това означава, че тези продукти не отговарят на стандарта по някои от основните показатели. Има продукти, които нямат абсолютно никакви сертификати и тук вече трябва да се намеси държавата. Ние нямаме продукт без СЕ марка. Ние сме честни към клиентите си като им казваме какво точно ще им свършим с нашите продукти и с нашите решения и какво точно ще им струва. Това е нашата философия и така трябва да бъде. Трябва да си честен в живота, в бизнеса, с партнъорите си и по този начин се налагаш и оставаш на пазара. Тази година ще честваме 15 години от създаването на фирмата, това вече е сериозна възраст за една фирма. Има доста фирми, които започнаха с нас и вече не съществуват на пазара или пък никой не чува за тях. Има една стара приказка, която казва, че може да излъжеш един човек няколко пъти, можеш да излъжеш много хора един път, но не можеш да излъжеш много хора много пъти.

Имате ли план – програма за посрещане на кризата?

Никой не знае какво точно ще се случи. Ние изживяваме първата криза на капитализма, досега не сме имали такава и нямаме опита за нея. Тази криза е доста сериозна и тя удари целия свят, удари инвестициите и доверието. Така че трудно е да се каже, че сме готови. Ние знаем за това близо от шест месеца и имаме план, по който действаме, но при всички случаи кризата ще се отрази на икономическата активност в страната. Всичко опира пак до парите. Когато няма производство, няма откъде да дойдат парите. Инвестициите в недвижими имоти също спряха. Селското стопанство, за съжаление, е разбито в България. Единствената възможност е държавата да намери заетост на хората.

Очаквам развитие по инфраструктурните проекти. В България има отделени пари от държавния бюджет, очаква се да се получат и пари по линия на Европейския съюз. На практика, стига да имаме разбирането, че трябва да работим в тази посока,  считам че кризата ще бъде овладяна. Хората ще имат пак работа, ще се акумулират пари в средната класа и нещата пак ще тръгнат нагоре.

Може да харесате още...