pixel

Първият български “зелен” мол отваря врати в Бургас

Първият търговско-развлекателен център, изграден изцяло с екологични технологии, в България ще отвори врати в Бургас на 15 май, съобщиха от новооткриващия се мол Galleria Burgas.

Най-забележителното на сградата ще е зеленият й покрив, който е проектиран като пешеходна площ, със зеленина и заведения на открито. Освен за разходки и пиене на кафе, покривът ще служи и за изолация. Така в комбинация с високо ефективни инфраструктурна, отоплителна и осветителна системи ще се постигне до 24% по-малка консумация на електроенергия, а топлинният товар ще се намали с до 50%. Отделни елементи на сградата ще се захранват със соларни електропанели.

Търговският център с обща застроена площ от 53 500 кв. м. е изграден изцяло с екологични и природосъобразни строителни материали, предимно от региона. Боите, уплътнителите и лепилата в сградата са с ниско съдържание на летливи органични съединения. Това също ще намали замърсяването на въздуха, в полза здравето на персонала и посетителите.

Предвидено е сградата и извършваните в нея дейности да бъдат минимално вредни за околната среда и чувствително по-здравословни за служители и клиенти. С над 616 тона годишно ще бъдат намалени емисиите на въглероден двуокис от целия комплекс. Изследванията сочат, че в подобни екосгради служителите са по-здрави, отколкото тези в обикновените.

Сградата, ще бъде част от цялостната вело-транспортна система на Бургас, чиято амбиция е да бъде един от най-зелените градове в Европа. Молът ще разполага с 1200 паркоместа, като има амбицията да насърчава и алтернативния транспорт. Предвидени са специални открити и закрити паркоместа за велосипеди, както и за превозни средства с ниски емисии и хибриди. Улеснява се и достъпът до обществения транспорт.

Galleria Burgas ще е и първият и единствен засега в страната мол с Екологичен информационен център, който още от главния вход ще насочва вниманието на посетителите към глобалните екологични проблеми, ще ги информира за актуални зелени теми.

Молът е в процес на сертифициране по световно признатата американска система LEED, според стандартизацията Core и Shell (CS), степен ‘Gold’- златна.

LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) е универсална система за устойчивo строителство, разработенa преди 19 години в САЩ. В момента LEED е една от най-широко разпространените и признати независими сертификационни системи, с над 10 000 сертифицирани и повече от 32 000 регистрирани проекти в над 100 страни.

3e-news.net

 

Може да харесате още...