pixel

“Пасивна къща” – бъдещето в строителството

“Енергоефективни сгради и екоселища” на арх. Александър Генчев беше една от най-интерсните теми на проведения във Враца семинар “Възможности за устойчиво развитие на врачанския регион”. Той беше организиран от офиса на евродепутата Владимир Уручев и информационния център Европа Директно към Търговско-промишлената палата – Враца и със съдействието на Областна администрация. Темата прикова вниманието на присъстващите с възможностите за строителство на т. нар. пасивни сгради.

Създател на концепцията “пасивна къща” е проф. д-р Волфганг Файст, той е и основател и директор на Passive House Institute (Германия). Концепцията постепенно набира скорост и се разпространява във все повече страни, а стандартът “пасивна къща” видимо влияе върху националните политики в областта на енергийната ефективност на сградите. Европейската комисия вече обяви амбициозната цел след 2018 г. всички новопроектирани сгради да имат нулево потребление на енергия. Това означава, че пасивната концепция се превръща в европейски подход, а едноименният стандарт – в общоевропейска норма.

Александър Генчев е управител  на СолЕр Интернешънъл. Занимава се архитектурно проучване и проектиране в светлината на устойчивото развитие. Принципите на енергийната ефективност са в основата на прилаганите методи за проектиране на нискоенергийни и пасивни сгради, подчинени на опазването на околната среда и използването на щадящи природните ресурси материали и изделия.

Според представените данни само 12% струва строителството на една сграда, а цели 83% отиват за отопление през целия й живот. Изложен беше и анализ, според който, за отоплението с ток на 100 кв.м. къща, се харчат средно 3800 лв. на година, за изолирана и санирана – разхода става 1300 лв., а пасивната сграда харчи само 280 лв. на година за отопление.

Арх. Генчев уточни, че строителстовото на такава сграда струва около 100 Евро на кв.м.

Може да харесате още...