pixel

Пътища със соларни панели срещу сняг и лед

Снежните кризи в Ню Йорк и Атланта дадоха сериозен повод за размисъл на местните власти. И вдъхновение за 53-годишния Скот Брусоу от градчето Сейгъл, пише CNN.

Специалистът твърди, че може би е намерил ефикасно решение на проблема с навременното почистване на пътищата при обилни снеговалежи.

Брусоу предлага замяна на традиционните асфалтови настилки с такива от специално стъкло, което да е достатъчно здраво, за да удържа натиска на превозните средства.

В тази повърхност ще бъдат инсталирани соларни панели, които, черпейки енергия от слънцето, ще захранват нагреватели. Така разтопяването на снега и леда ще става съвсем лесно и без нуждата от множество машини и човешки персонал.

Освен това генерираното от пътищата електричество може да се използва за зареждането на електроавтомобили и за захранването на електросигнализацията по магистралите.

Според Брусоу при правилно развиване и масово въвеждане на неговата технология, пътищата-генератори могат да „доставят” електричество за цели градове.

Цената на 1,5 км от „новия” път ще струва около 4,4 млн. долара, а дори и при натоварен трафик соларните колектори ще работят на поне 50% от капацитета си, твърди инженерът.

Иновацията вече привлече вниманието на властите, които хвърлят милиарди долари всеки зимен сезон за почистване на снега и ремонти. Брусоу получи договор за 100 хил. долара, за да продължи разработката си.

dnes.bg

 

Може да харесате още...