Плано – плоската керемида на Техносим

Есента е “сезонът на покрива” – безспорно един от най- важните компоненти на всяка сграда.

Това е времето, когато пред всеки строител, инвеститор или собственик стои въпросът “Кой е най-подходящият покривен материал?”. Естествено всеки търси такова покритие, което е достатъчно приемливо като цена,  монтира се лесно, не изисква поддръжка, изглежда добре и съществува вечно. Пазарът предлага толкова разнообразни възможности, което прави правилният избор, труден дори и за специалиста.

Всеки материал – керамика, бетон, метал, битум има своите качества и предимства пред останалите, но този, който в най-голяма степен отговаря на гореизброените изисквания е бетона.

Керемидите, произведени от бетон са с едни от най-добрите цени на пазара. Придават характерно излъчване на всяка сграда, достатъчно здрави и надеждни са, монтират се лесно, посредством захващане само за страничен жлеб и се редят бързо, поради големите им размери. Изключително подходящи са за климатичните условия в България и когато са наредени правилно на покрива, не се нуждаят от допълнителна поддръжка по време на експлоатацията. Реалният им живот е над 75 цикъла, т.е. минимум 75 години.

Ако пред вас също стои въпросът за “покрив над главата” и още не сте избрали на кой вид покритие да се спрете, ние ви предлагаме новия профил бетонова керемида на Техносим ЕАД – Плано. Произведена в България, покриваща якостните характеристики за бетоновите керемиди и отговаряща на европейските изисквания и стандарти, Плано съдава неповторим естетически вид на всяка сграда, без значение от архитектурния й стил.

Плано е керемидата, която напълно отговаря на съвременните изисквания за модерна и авангардна архитектура. В същото време плоската й, правилна и изчистена форма, съчетана с антрацитения цвят внушава усещането за старинно. Наредена върху покривната конструкция, изглежда като каменна тикла и подчертава старинния вид на сградата.

Плано съчетава функционалност и стил. Правилните й форми и размери създават усещане за естетика и съвършенство, същевременно позволяват бързо и лесно полагане. Допълващата гама аксесоари са решение и за най-сложните детайли в  покривните конструкции.

Плоската керемида Плано се произвежда от висококачествен цимент на поточна линия, с каквато разполагат малко производители в световен мащаб.

Технологията на производство е шведска и преминава през следните етапи:
– хомогенно смесване на цимента, фракциите и железооксидните пигменти и екструдиране в калъпи;
– изрязване на краищата;
– първа запечатка или първо боядисване върху още мократа повърхност с акрилна боя;
– сушене за 12 часа при максимална температура 40°С в специално изолирана сушилня с ниво на влажност 80%. Именно контролирането на температурата и влажността е причина за постигането на качествен краен продукт и е основната разлика между продуктите на Техносим и останалите производители на българския пазар. Друга основна разлика са добавките за бетон, които се ползват;
– Втора запечатка или второ боядисване върху сухата повърхност и допълнително естествено съхнене върху карусел за 22 минути;
– Чембероване на продуктите по 5 бр. и в последствие по 40бр.
– Опаковане с покривен капак и стреч фолио.

Плано се предлага в 3 основни цвята – антрацит, червен керемиден, кафяво червен и в състарен вариант. Оцветяването е в целия обем, като това гарантира дълготрайността на основния цвят на продукта, а покриването му с предпазни слоеве/запечатки предотвратява кристализацията на соли и постига еднородност на повърхността и допълнителна защита от климтичните влияния. Състаряването от своя страна не нарушава качествата и якостните характеристики на продукта, защото се получава чрез хаотично впръскване на черна боя по цялата повърхност на продукта.

Керемидата е със стандартен за бетоновите керемиди размер – 330 мм х 420 мм, като чистата й площ е 300 мм х 320 мм. Тежи близо 4,9 кг, но разходът й за квадратен метър е около 10 бр., което прави общото тегло за квадрат, толкова колкото е и при керамичните покриви. Може да се реди на покриви с различни наклони, като минималната и максималнта граница е между 18°С и 80°С.

Полагането й е улеснено от правилната форма, крачетата за захващане на задната част на керемидата и страничните жлебове за захващане със съседни керемиди. Улеснено е, също така, и от наличието на всички допълнителни аксесоари към профила, благодарение на които се придава завършен вид на покрива – крайни леви и десни керемиди, билен капак, краен билен капак  и половин керемида.

Крайните керемиди са едно много добро и естетическо решение за оформяне на фронтонните краища на покрива.

Капакът е необходимата последна част, която придава на покрива окончателното визуално и практическо завършване и създава защита от проникващата вода и различните атмосферни влияния.

Половинката керемида е лесно решение, за тези които са предпочели да редят плоските керемиди Плано шахматно. Тя спестява излишното рязане.

Полагането следва всички етапи при станадартното редене на бетонни или керамични керемиди:
– Полагане на покривна мембрана, за допълнителна изолация на покрива и за благоприятстване движението на въздушните пари отвътре навън.
– Поставяне на водоотвеждаща система от безшевни улуци с профил, изключително подходящ за плоска керемида.
– Изграждане на двойна скара от контра летви и хоризонтални летви, която заедно с предходните две стъпки, спомага за директното отвеждане на случайно попадналата под керемидите вода към улуците. По стандарт летвите, които трябва да се използват са със сечение 30 х 50 мм и се коват на разстояние 28,5 см, което е по-малко от стандартното за бетоновите керемиди разстояние.

Съществуват още много допълнителни, незадължителни, но препоръчителни елементи към всеки покрив, като снегозадържащи куки, вентилиращи профили, уплътняващи елементи и т.н., които правят покрива още по-сигурен и надежден. Техносим ЕАД предлага всеки от тези елементи, в цвят подходящ на цвета плоска керемида Плано, на която сте се спрели.

Може да харесате още...