pixel

Пластимо – 43 години в унисон със световните тенденции

Вече четири десетилетия Пластимо АД се стреми да бъде непрестанно в крак с най-новите технологии, както и да завоюва нови позиции и пазари. Като доказателство за своите амбиции и цели, по време на Международния технически панаир в Пловдив миналия месец, Пластимо АД представи своя най-нов продукт в областта на топлоизолациите и заслужено получи „Златен медал”. Какви са неговите предимства, ще научим от инж. Силвия Несторова, изп. директор на компанията.

Инж. Несторова, с какво се отличават новите топлоизолационни плочи на Пластимо – Plastimo EPSNeo, от досегашните подобни продукти на фирмата?
Plastimo EPSNeo е търговското име, с което нашата фирма предлага на пазара един иновативен в световен мащаб продукт – това са плочи от графитен експандиран полистирен. Суровината за него е резултат от интензивни разработки на концерна BASF, който в България е основен наш партньор.

Освен, че плочите се отличават със сребристосивия си цвят, те притежават и друга специфична характеристика. За разлика от стандартните в тази област продукти Plastimo EPSNeo съдържат специални инфрачервени абсорбери и рефлектори като бариера на топлинното лъчение, т.е. загубата на топлина.

Кои са предимствата на плочите в следствие на тези специфични характеристики?

Именно инфрачервените абсорбери и рефлектори определят предимствата на продукта. Те са следните:
– една плоча Plastimo EPS–Neo с 20% по-малка дебелина осигурява същия коефициент на топлоизолация като класическия стиропор;
– с до 50% по-ниска плътност на тези плочи се осигурява еднакъв коефициент Lambda (коефициент на топлопроводимост) в сравнение с обикновения EPS с бял цвят.

Пластимо се стреми да предлага продукти, допринасящи в най-голяма степен за опазване на околната среда чрез икономия на всички видове ресурси. Данните на световни лаборатории за екологичен анализ сочат, че екологичната ефективност на Plastimo EPSNeo е най-висока в сравнение с познатите ни досега. Имаме влагане на минимум ресурси по веригата от производството на суровината, през преработката до крайния потребител. Икономическото предимство е налице.

Какви са основните изисквания при полагането им и какви са Вашите препоръки към клиентите?

Приложението на тези плочи е многопосочно. Както в новото строителство – начело с ултрамодерния сертифициран стандарт за пасивна къща, така също и при санирането на стари сгради. Типичните области на приложения са външна изолация на сгради като съставна част на интегрирани топлоизолационни системи, двойни стени със сърцевинна тополоизолация и вътрешна изолация и изолация на подове и тавани.

Основните изисквания при полагане на плочите се определят от специализираните в областта на топлоизолацията фирми. Препоръчваме на нашите клиенти да се насочват към сертифицирани системи за топлоизолация, доказали своята ефективност и качество.

Миналият месец Пластимо навърши 43 години. Как успяхте да стигнете до тук?

Пластимо АД получи „Златен медал” от Международния технически панаир в Пловдив за своя нов продукт Plastimo EPS-Neo

Пластимо АД – Самоков е фирма с над 40 годишна история. През тези години успешно се развиваме и непрестанно модернизираме процеса на преработка на експандиран полистирен. Успяхме да се наложим на пазара като лидер в производството на транспортни и уплътнителни опаковки от полистирен и на топлоизолационни плочи с марката Plastimo EPS.

Фирмата е сертифицирана по ISO 9001:2000, през 2006 г. ПЛАСТИМО АД спечели конкурси по две грантови схеми на програма PHARE. Едната е консултантска грантова схема за внедряване на OHSAS 18001 – “Системи за управление на здравето и безопасността при работа, а другата – грантова схема “Конкурентно- способност”, включваща доставка на технологично оборудване.

Успоредно с тези два проекта, фирмата работи и по внедряване на БДС EN I 80 14001 “Системи за управление на околната среда”. Като флагман на производството на топлоизолационни плочи в България, Пластимо е един от учредителите на Българската асоциация за изолации в строителството и носи нейния знак за качество.

Следейки световните тенденции в развитието стигнахме до извода, че на едно нещо трябва безкомпромисно да държим – качеството. Интензивната работа в тази посока ни превърна в много търсен, надежден и стабилен партньор на всички големи фирми в България, които работят в областта на предлагането на топлоизолационни материали и системи. Наши партньори са Баумит България ЕООД, Баущоф и метал Марсил ООД, Белни БГ АД, ЕТ Боро-Б Дачев, Хенкел България ЕООД, Максит България ЕООД, ЕТ Румент Марков, Стром 21 ООД, Металекспрес ООД, Монтажи 64 ООД.

Продуктовата гама на Пластимо е доста богата…

Да, така е. Освен, че имаме производство на EPS блокове и плочи с обемно тегло от 9 до 35кг/м3, които обхващат цялата гама на приложение за изолация на фасади, подове, тавани, хладилни камери и други, предлагаме и други продукти и услуги. Чрез рязане на EPS блокове по непрекъснат контур произвеждаме най-разнообразни профили с широко приложение, а чрез метода на инжекторно формоване експандирания EPS се използва за производство на транспортни и уплътнителни опаковки, предназначени за бяла техника, хранително-вкусовата промишленост, електрониката, машиностроенето и други подотрасли на промишлеността. Не е случаен факта, че Пластимо е стратегически доставчик на транспортни опаковки от експандиран полистирен за завода в България на концерна Либхер-Либхер Хаусгерете Марица ЕООД. Партнираме още на Видима АД, МЕТРО Кеш енд Кери ЕООД, ХИТ Хипермаркет, Доверие Брико, Самекс ООД.
Имаме още производство на сандвич-панели на база гипсфазер-полистиренни плочи-гипсфазер с размери: дължина до 2580 мм, ширина до 1220 мм и дебелина до 100 мм. Предлагаме преработка на PE, PP, PS и други видове термопласти и производство на флакони, бутилки, буркани, подходящи за опаковка на течни, пастообразни, прахообразни и гранулирани химически, парфюмерийно-козметични, фармацевтични и хранителни продукти. В това направление си сътрудничим с Ален мак АД, Роза Импекс ООД, Биовет -Пещера, Импо ЕООД Пловдив и други български и чужди фирми.

Освен това Пластимо АД извършва проектиране, производство, доставка и монтаж на сглобяеми сгради от сандвич-панели. Проектантското бюро на фирмата осигурява проектиране на жилищни и обществени сгради /къщи, вили, офиси, магазини и павилиони, производствени, складови и др./ в зависимост от желанието на клиента. Монтажът на сградите е изпълним в кратки срокове с високо качество.

Каква стратегия ще продължите да следвате през близките няколко години?
Интензивно развитие на силните ни направления в крак с най-новите технологии и завоюване на нови позиции и пазари. Искаме да докажем, че и в България може успешно да се работи като се спазват законите и правилата.

Може да харесате още...

Izolacii.eu