Пловдивски строителни фирми се пренасочват към ремонт на детски градини

Строителните фирми, в чийто бранш има продължителен застой, получават глътка въздух с предстоящите ремонти на детски градини и ясли за 4 100 000 лева. Обществените поръчки за 25 забавачки вече са качени на сайта на агенцията и чакаме оферти, съобщи вчера зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски, цитиран от в. “Марица”.
 
Предполага се, че ремонтите ще започнат след април, когато минат конкурсите. Дано няма обжалване, иначе най-интензивно ще се работи в летните месеци, когато повечето от децата са във ваканция, каза зам.-кметът.
 
Най-лошо е състоянието на ЦДГ “Чучулига” в район “Централен”. Конструкцията е компрометирана, сградата пропада и трябва да се укрепва. За основния ремонт в бюджета са предвидени 438 137 лева.
 
Още по-голяма сума – 470 045 лева, е осигурени за ЦДГ “Дъга” в “Северен”. Сградата е напукана. След като времето се стопли и са ясни изпълнителите, ще се работи в ЦДГ “Еделвайс”, “Лилия”, “Таня Савичева”, “Кремена”, “Здравец”, “Росица” и други забавачки. Родителите няма да плащат такса за времето, когато децата са в лятна ваканция или в забавачката тече ремонт.
 
Отделно в повечето детски градини и ясли ще има текущи и аварийни ремонти, които вече се изпълняват от общинското предприятие “Жилфонд”. Набелязали сме 66 позиции, за всички са изготвени количествено-стойностните сметки, а практиката сочи, че там, където “Жилфонд” е свършил работата, са получени благодарствени писма, изтъкна инж. Димитър Кацарски.

publics.bg