Превърнете таванското пространство в жилище с Изовер! Изолация на дървени скатни покриви.

Защо да изолираме покривите?

Това, което трябва да знаете за изолацията е, че тя служи за:

1. Икономия на енергията
Една добре изолирана къща спестява до 80% от сметките за отопление. В наши дни, когато енергията става все по-рядка и по-скъпа, най-евтината енергия е тази, която не сме употребили.
2. По-добър жизнен комфорт
Комфорт през зимата: добрата топлоизолация поддържа постоянна мека температура, като предотвратява „ефекта на студените стени” и кондензацията.
Комфорт през лятото: изолацията служи за бариера на топлия въздух, като защитава покривното пространство от прегряване и така допринася за поддържане на приятна вътрешна температура.
3. По-висока стойност на жилището
Една добра изолация увеличава стойността на жилището, като удължава живота му и подобрява енергийната му ефективност.
4. Опазване на околната среда
В България стотици хиляди сгради са неизолирани. Една добре изолирана сграда спестява от 50 до 70 % емисии на СО2. Колко ползи за околната среда!

Изолация на покривите е приоритет!
Покривът е един от най-важните елементи в конструкцията на сградата. Той поема външните натоварвания, защитава къщата от валежи, слънце и температурни колебания. Топлият въздух се качва нагоре. Без добра изолация на покрива топлината бяга директно навън:

30% от загубите на топлина са през покрива.

Изолацията на покрива е една много рентабилна операция, която води до значителна икономия на енергия и съществено намалява емисиите на СО2.

Добре изолираният покрив спестява около 25 % от разходите за отопление.

Изолационните материали, използвани в конструкциите на покривите и мансардите, освен запазването на топлина осигуряват  много добър акустичен комфорт и пожарна безопасност.

Правилната изолация на покрива допринася за енергоефективност, комфорт и по-дълъг живот на цялата сграда, като в същото време дава възможност за разширяване на жилищното пространство с мансарден етаж.

Скатен покрив
Като скатен се класифицира покрив с наклон от 10° до 90°. Наклонът на покрива няма строги правила, обикновено зависи от географското разположение (например планинските покриви са с по-голям наклон), култура на дадена държава, традиции и др. В зависимост от конструкцията те могат да бъдат дървени и бетонни, едноскатни и многоскатни, като последните са все по-често срещани напоследък заради естетическия вид на сградата.

Дървеният скатен покрив е самоносеща конструкция. Тя се образува чрез система от греди, които поемат цялото натоварване (вятър, сняг и тежестта на покрива) и го предават към основите на сградата. Затова колкото по-леки са материалите, които използвате за изграждането на покрив, толкова по-малко натоварване ще се предава към основите на къщата.

Разстоянието между гредите се запълва с топлоизолационен материал, който се защитава от външната страна срещу влага, конденз и повреди с помощта на вятъро- и хидроизолационни материали. От вътрешната страна на изолацията се полагат пароизолационни мембрани, изпълняващи функцията на паробариера.

Обикновенно изолационната схема зависи от конструктивните особености на покрива, като например височината на гредите или дори навиците на монтажните бригади.

Топло-, звукоизолация и пожарна защита на дървени скатни покриви при обитаемо подпокривно пространство.

Това решение се използва най-често в строителството на нови къщи или ремонт на стари, когато подпокривното пространство е отопляемо и служи за обитаване.
В съвременната практика се разграничават три основни схеми за изолация на дървен скатен покрив:

1. Изолация между гредите. Използва се когато дебелината на изолационния слой, получена в резултат на топлотехнически калкулации е по-малка или равна на височината на гредата.
2. Изолация между гредите + допълнителен слой от външната страна се прилага когато дебелината на гредите не е достатъчна за монтаж на изчислената дебелина; когато трябва максимално да се увеличи полезната площ на мансардата; когато гредите продължават много надолу, образувайки навес.
3. Изолация между гредите + допълнителен слой от вътрешната страна се използва при ремонт на вече съществуващ скатен покрив, когато той се преобразява в обитаемо подпокривно пространство; когато лошите атмосферни условия не позволяват монтаж на изолацията от външната страна и трябва бързо да се покрие къщата, за да се избегне нейното намокряне.

За изолация на дървени скатни покриви ИЗОВЕР препоръчва СТЪКЛЕНИ МИНЕРАЛНИ ВАТИ, които имат следните ПРЕДИМСТВА:
– много добри топлоизолационни характеристики (нисък коефициент на топлопроводност)
– пожароустойчивост, негорими материали
– отлични звукоизолационни характеристики (висок коефициент на звукопоглъщане)
– лесни за употреба, нетоксични
– лесна инсталация в покривни и стенни дървени конструкции – продуктите са еластични и устойчиви на натиск и не натоварват дървената конструкция
– висока паропропускливост
– напълно хидрофобирани – изолационните материали на Изовер са водоотблъскващи
– дълготрайни (не стареещи продукти)
– екологични продукти
– устойчиви на дървесни вредители, гризачи и насекоми
– не съдържат химикали, некорозивни
– лесни за употреба – могат да се режат, пробиват и др.

Продукти от стъклена минерална вата на Изовер, подходящи за топло-, звукоизолация и пожарна защита на дървени скатни покриви:

Продукт Материал Вид Клас негоримост Топлопроводност
λ W/(m.K)
AFr*
FORTE Стъклена вата Плочи А1 0,034 > 5 kPa s/m²
PIANO Стъклена вата Плочи А1 0,038 > 5 kPa s/m²
DOMO Стъклена вата Ролки А1 0,039 > 5 kPa s/m²

*Относително съпротивление на преминаване на въздушния поток, показващ че продуктът е подходящ за звукоизолация.

FORTE / PIANO

Полутвърди плочи от стъклена минерална вата за топло-, звукоизолация и пожарна защита на дървени скатни покриви между носещите греди. Продукт с добри топлоизолационни характеристики и възможности за разнообразно приложение. Изключително лесен монтаж поради еластичността и свиваемостта на плочите. За всеки тип ненатоварени изолации, когато се предпочита работа с плочи.

DOMO

Компресирани ролки от стъклена минерална вата за топло-, звукоизолация и пожарна защита на дървени скатни покриви между носещите греди. Продукт с добри топлоизолационни характеристики и възможности за разнообразно приложение. Изключително лесен и бърз монтаж поради еластичността на продукта и дължината на дюшека. Използва се и за допълнителен изолационен слой от вътре или отвън. Възможна е комбинация с плочите FORTE/ PIANO.

НАЧИН НА ПОЛАГАНЕ:

1. Измерва се разстоянието между гредите, както и височината на дървените греди. Ватата се нарязва. За бързо и лесно нарязване се използва нож с дължина на острието 120 мм.

2. Ватата няма нужда от механично закрепване. Необходимо е само да се инсталира между гредите така, че да запълни цялото пространство без да оставя фуги. Благодарение на еластичната си форма, материалът надеждно се фиксира в конструкцията. Плочите на Изовер са леки, произвеждат се в удобен размер и могат да бъдат монтирани от един човек.

3. При изолация на участъци с по-сложни конфигурации, е добре да се предвиждат допълнителни 10-20 мм за обезпечаване на плътно прилягане на материала. За да се избегне намачкване на краищата на материала около гредите, е достатъчно леко да натиснете плочата в центъра, нейните краища бързо ще се опънат, което ще доведе до надеждно прилягане на материала към конструкцията.

4. За да се избегне образуването на топлинни мостове, препоръчително е изолацията между гредите да е в два слоя. В този случай се монтират контралетви, разположени перпендикулярно на гредите. При монтаж, горният слой на ватата задължително да покрива местата на снадка на долния слой. В този случай могат да се комбинират 2 различни продукта: на плочи (FORTE/ PIANO) и на ролки (DOMO).

5. За максимално минимизиране на топлинните мостове, можете да използвате допълнителна метална конструкция. Окачвачите се закрепват за дървените греди така, че да образуват необходимата височина на гредите, която в последствие се запълва с два слоя вата: един между гредите и втори в рамката на металната конструкция.

6. За постигане на оптимална въздухонепроницаемост на конструкцията, Изовер препоръчва полагането на климатичните мембрани VARIO KM / VARIO KM Duplex UV и техните аксесоари. Климатичната мембрана се инсталира от вътрешната страна на конструкцията след изолацията.

7. Краищата на мембраната се застъпват с приблизително 10 см и се залепват със самозалепваща лента VARIO KB1. За оформяне на херметични връзки с подове, тавани, стени и комини се използват уплътнители VARIO DS или VARIO ProTape.

8. Препоръчително е електрическите кабели и др. да са извън въздухонепроницаемия слой. В случай, че това не е възможно, пробивите трябва да са уплътнени.. Накрая конструкцията се затваря с гипсокартон и се оформя финишното покритие.

Защо въздухонепроницаемостта е толкова важна?
Само при въздухонепроницаема конструкция топлият въздух ще се задържи отвътре, а студеният ще остане отвън. Предотвратяването на неприятните течове означава по-голям комфорт и по-добра енергийна ефективност, което от своя страна води до по-ниски разходи за отопление. Въздухонепроницаемостта също така защитава ограждащите елементи от конденз и повреди, като по този начин удължава живота им.

Многофункционалните климатични мембрани на Изовер VARIO KM и VARIO KM Duplex UV са уникални за постигане на високо ниво на въздухонепроницаемост и са несравнима защита срещу влага. VARIO е висококачествен „интелигентен” продукт, който автоматично се адаптира към промените в климатичните условия. VARIO не само подобрява жизнения комфорт на обитателите. Неговата уникална климатична мембрана защитава покривите и стените от повреди, причинени от влага. Освен това VARIO KM Duplex UV е изключително устойчива на разкъсване и с помощта на маркираните линии прави инсталацията много лесна.

За контакти и повече информация – www.isover.bg