pixel

Разработиха нов асфалтов път, по който по-трудно се образуват дупки

Асфалтът, положен по повечето пътища в света, намалява шума от колите и отвежда по-ефективно водите попаднали върху него. За жалост тази пътна настилка не е достатъчно издръжлива и често по нея се появяват дупки само след няколко години.

Професор Ерик Шланген от технологичния университет в Делфт, Холандия разработи асфалт с два пъти по-дълъг живот. Той разкрива, че битумът, използван при полагането на стандартния асфалт, се втвърдява с времето, което прави настилката податлива на изронване. Първоначално по повърхността се появяват малки пукнатини, които след време се превръщат в големи дупки.

Добре положената настилка може да издържи до 8 години преди да се наложи горният й слой да бъде подменен. Разработката на Шланген добавя стоманени стружки към битума, с който се слепва асфалтът. С помощта на индукционна плоча, разположена в камион или друго превозно средство, металните влакна загряват битума около себе си, което води до запушването на малките пукнатини, които са се образували с времето.

Новата технология е била изпробвана в Холандия на пътна отсечка с дължина 400 метра. Тестовете показват, че третирането на асфалта с индукционна плоча на определен период от време е удължило живота му значително.

Въпреки че изграждането на пътища със стоманени влакна би струвало до 25% повече, отколкото полагането на стандартен асфалт, технологията би спестила много средства, тъй като настилката може да издържи до два пъти по-дълго.

economy.bg

 

Може да харесате още...