pixel

Рециклират бетонови блокове с мълнии

разбиване на цимент

Учени-изследователи от Групата за технологии за твърди елементи в Холзкирхен, Германия, са намерили решение на проблема с многобройните циментови блокове и други твърди отломки от сгради. При това такова решение, от което д-р Франкенщайн ще се възгордее. Техният нов подход може да рециклира бетон с безпрецедентна ефективност. Тяхната тайна: удар с с мълния.

Светкавиците предпочитат да преминават през въздух или вода, а не твърди вещества. Но немските изследователи са си спомнили за едно 70-годишно проучване, което показа, че изключително кратък период от време (по-малко от 500 наносекунди) прави така, че е по-вероятно мълнията да мине през вода и да влезе в нещо твърдо.

Дотук добре, но какво трябва да ни развълнува в мисълта за мълния, която удря купчина бетон? Когато електричеството удари развалините, мълния минава по пътя на най-малкото съпротивление: бариерите между камъка, чакъла и цимента. Това разделя отделните части едни от други, разпадайки бетона на неговите основни компоненти – готови за максимално рециклиране.

За щастие това не е просто теория. Изследователите от Холзкирхен вече могат да хвърлят лабораторно генерирани мълнии и да разбиват бетон със скорост близо един тон на час. Те предвиждат, че ставката от 18 тона на час ще постигне оптимална ефективност. Един потенциален бетонов възел за рециклиране може да се изгради и да заработи в рамките на две години.

Ако този проект се окаже нещо ползотворно, в крайна сметка бихме могли да постигнем драматично подобрение на рециклирането на бетон в световен мащаб. Това би означавало по-малко производство на нов цимент, както и спад в глобалните емисии на CO2 (теоретично).

източник: greentech.bg

Може да харесате още...