Сен Гобен Изовер организира семинар на тема “Проектиране и строителство на Пасивни сгради”

Сен Гобен Изовер организира семинар на тема “Проектиране и строителство на Пасивни сгради”, като част от развитието на концепцията “Мулти-Комфортна Къща на Изовер”.

Семинарът на тема Пасивни сгради се проведе на 22 и 23 февруари 2011г. в хотелски комплекс „Царско село”, София. Двудневният курс бе предназначен за практикуващите архитекти, проектанти, ОВК инженери, строителни ръководители и други активни участници в строителството. Организаторите имат за цел да подготвят специалистите за проектиране и изграждане на пасивни и енергийно ефективни сгради в България, като им представят принципите на Пасивното строителство и европейските практики в детайли и примери. Гост-лектори на събитието бяха арх. Милена Каранешева от Архитектурно студио KARAWITZ, Париж, Франция и сертифицираният архитект по пасивно строителство Инго Хьофле от r-m-p architecten, Манхайм, Германия. Те са действащи квалифицирани архитекти, с голям опит в пасивното и енергоефективното строителство, с множество завършени проекти зад гърба си в Европа.

Семинарът предизвика голям интерес. 105 специалисти от различни области се присъединиха, за да се запознаят с концепцията и детайлите. На вниманието на многобройните участници бяха представени организацията и мениджмънта на проектантския и строителен процес, стъпките на строителството на Пасивни сгради от проектиране до завършване, придружени с конструктивни детайли, материали, начини на изпълнение, проблеми и трудности, възникващи в хода на строителството и тяхното разрешаване.

На 24-ти февруари се състоя и работна среща между архитекти, проектиращи Пасивни / Мулти-Комфортни Къщи, и арх. Милена Каранешева. На тази среща бяха показани проектите, чието строителство започва тази година, и бяха подробно обсъдени всички детайли свързани с топлоизолацията, въздухонепроницаемостта на сградите, прекъсването на топлинните мостове, видовете вентилационни и отоплителни системи и др. След работната среща архитектите си тръгнаха уверени в уменията си да реализират първите си пасивни обекти в България.