Сен Гобен, направление Вебер България отвори втори завод

Днес, 01.06.2011 г,  посланикът на Франция, Негово Превъзходителство Филип Отие, министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, председателят на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на концерна Сен Гобен Пиер Андре дьо Шалендар и управителят на Вебер България инж. Снежана Семова, откриха втория завод на Сен Гобен, направление Вебер в България. На официалната церемония гостите поставиха началото на новото производство в с. Изворско, община Аксаково.

Само две години след откриването на първия си завод в близост до София, Вебер България демонстрира устойчиво развитие, инвестирайки във втора производствена база. Въпреки финансовата криза, която засегна основно строителния сектор, инвестицията в новото производство е 6.5 милиона лева. За целия бранш откриването на този завод е важен знак за възстановяване.

„Тази инвестиция дава възможност на Вебер България да бъде единствената компания, която разполага с две собствени производствени бази за сухи строителни смеси,  разположени така, че да можем да обслужваме изцяло нуждите на строителния пазар, осигурявайки по-бързо и по-качествено обслужване”, сподели инж. Снежана Семова, управител на Вебер България.

„Няма съмнение, че Вебер България ще допринесе пълноценно за реализиране на амбицията ми Сен Гобен да стане “Референция за устойчиво развитие на сградния фонд”, посредством „Habitat” стратегията, защото навсякъде по света този пазар има перспективи. Развитието на дейността ни се дължи не само на упоритата работа на отделните страни, където концернът оперира и на тенденцията към урбанизация, но и на все по-сериозните изисквания за енергийна ефективност на сградите. Във всяка страна, в която сме представени, разнообразието на продуктовата гама ни дава възможност за адекватен отговор на съоветните местни потребности., каза председателят на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на концерна Сен Гобен, г-н Пиер Андре дьо Шалендар.

Негово Превъзходителство Филип Отие изрази своето удовлетворение, че компании от ранга на Saint-Gobain, която е световен или европейски лидер във всяко една от бизнес направленията си, продължават своята инвестиционна политика в България, въпреки кризата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев подчерта радостта си от факта, че компания с 300-годишна история, която очевидно има визия за бъдещето, прави втора инвестиция в производствени мощности в страната, подпомагайки бизнес развитието на Черноморския регион.

Новият завод на Вебер за сухи строителни смеси се намира в община Аксаково, в близост до морската столица Варна. Производствената база е разположена на 22 декара, а годишният капацитет възлиза на 50 000 тона.

Иновативните решения, използвани в новия завод, са изцяло екологично чисти спрямо Вебер стандартите. При производствения процес не се използва вода и всички отпадъчни материали се рециклират изцяло.

Вебер България потвърждава своята позиция на отговорен работодател като разкрива нови работни места в по-малките населени места и предлага отлични условия за труд на служителите си, направена е инвестиция в специална система за обезпрашаване на въздуха в производството.

——————————————————————————
Сен Гобен
С вековна международна история, която започва във Франция още през 1665, Saint-Gobain Group е световен лидер на пазара на строителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Концернът оперира в 64 страни с отчетени продажби от 40 млрд. евро за 2010, а общият брой на служителите й в световен мащаб е 190 000 души.

Иновацията е в основата на стратегията за развитие Сен Гобен. Концернът разполага с 20 изследователски центъра и 100 центъра за развойна дейност, бюджетът на компанията за развойна дейност през 2010 година възлиза на 402 милиона евро.
Сен Гобен е световен или европейски лидер във всяко една от бизнес направленията си.

Вебер
Вебер е френска компания, част от концерна Сен Гобен. Компанията развива бизнеса си в 46 държави с продажби от 2,1 млрд. евро за 2010, а броят на служителите надхвърля  9500.  С 180 завода в цял свят Вебер предлага решения, разработвани за местните строителни пазари в областта на  фасадните решения, системи за полагане на керамични покрития, индустриални подове, зидарски и технически разтвори и експандирана глина.

Вебер България
2001 г. – Търговското представителство на Сен Гобен Вебер Теранова стартира дейността си  на българския пазар.
2004 г. – Сен Гобен Вебер България е регистрирана като дъщерно дружество и  открива първата си складова база.
2005 г. – Сен Гобен Вебер България придобива българския производител на сухи строителни смеси „Метакол” – гр. Русе.
2008 г. – Сен Гобен извършва аквизиция на международно ниво, закупувайки и Maxit Group AB, част от водещия производител на строителни материали Heidelberg Cement Group.
2008 г. – Сен Гобен Вебер България стартира строителство на първия си собствен завод за сухи строителни смеси.
2009 г. – Сен Гобен Вебер България открива новия си завод за сухи строителни смеси, разположен в индустриалната зона на гр. Костинброд, недалеч от столицата. Заводът е с годишен производствен капацитет от 100 хил. тона. Инвестицията надхвърля 10 млн. лв., а с пускането на съоръжението са разкрити и 20 нови работни места.
2009 г. – Сен Гобен Вебер България печели наградата „Най-добър работодател в България за 2009 г”. в категорията малки и средни компании, според проучване проведено от Hewitt Associates.
2010 г. – Сен Гобен Вебер България стартира строителство на втория си завод за сухи строителни смеси в община Аксаково, в близост до Варна.