Широкоформатни елементи за стени от Silka

Немската компания Xella обедини широкоформатната система за конструкции Silka XL с композитната топлоизолационна система Multipor. При изграждане на масивни стени се поставя вътрешна облицовка от широкоформатни Silka XL блокове в обичайни дебелини на стенните от 17,5 до 24 cm. Този слой се използва за статичен товар и изолация. Преди този носещ слой, като подложка, се поставя Multipor-WDVS с дебелина на изолацията от 14 до 30 см, което служи за топлоизолация и защита от атмосферни влияния.

Така създадената стена има много по-висока шумоизолация спрямо тухлените стени и изградените с конвенционални блокове и ламели от минерална вата стени.

Функционалната стена печели точки и по отношение на топлинната защита, тъй като постига сравнително голямо фазово изместване. Последното се отнася до периода от време, който е необходим на външната температура да достигне до вътрешното помещение. Това означава, че в горещите летни дни стената не провежда слънчевата топлина директно във вътрешността на сградата. Топлината навлиза в помещенията със закъснение и намален интензитет, обикновено през нощта, когато така или иначе вече не е толкова горещо. С над 10 часа фазово изместване, функционалните стени на Silka максимално се доближават до препоръчителните оптимални стойности, като така доказват високото ниво на изолационните си качества.

Вижте също...