Сигурна защита за скатни покриви

pokriv

Покривите са сред частите на сградата, които са подложени на най-сурови климатични условия, като през тяхната повърхност се губи най-много топлина. В същото време, световните тенденции показват, че поради липсата на достатъчно свободна площ, все по вече хора използват подпокривното пространство като място за живеене или работа. Всичко това налага още по-високи изисквания за сигурност и надеждност при строителството или реконструкцията на скатните покриви. В зависимост от позицията на
топлоизолационния слой в покривната конструкция, можем да направим следното разграничение: „студен“ скатен покрив – когато топлоизолационният слой е положен на нивото на тавана, „топъл“ скатен покрив – когато топлоизолацията е поставена между покривните греди.

Независимо от типа на скатния покрив е необходимо полагането на паропропускливи мембрани като част от покривния детайл, поради следните проблеми:

Външни климатични влияния

Проблем 1: Външни климатични влияния

Скатните покриви са подложени на сериозни климатични влияния – дъжд, сняг, вятър и др., които могат да проникнат през разместени или счупени керемиди и да нарушат правилното функциониране на конструкцията. Това най-често води до влошаване на комфорта в цялата сграда.

Защита на топлоизолацията от влагата

Проблем 2: Защита на топлоизолацията от влагата (водни пари от вътрешността на сградата).

През зимата водните пари от вътрешността на покривното пространство, преминават през топлоизолационния слой и достигат до студената повърхност на покрива. Когато срещнат преграда – битумизирана хартия или други паронепропускливи фолиа, възниква опасност от кондензация.
Влагата уврежда както дървената конструкция (води до
гниенеи развитие на плесени), така и топлоизолационния слой (най-честостъклена вата). Водата в различните и състояния е най-големият враг на топлоизолациите, защото трайно и необратимо намалява изолационните качества на материалите.

Задължително вентлируемо пространство

Проблем 3: Задължително вентлируемо пространство между покривното фолио и основата – повече инсталационни разходи, загуба на използваемо пространство и топлина.

При полагане на голяма част от покривните мембрани се изисква оставяне на вентилируемо
пространство между фолиото и основата под него, тъй като ако са в пряк допир се получава ефекта на „палатката“ – мембраната пропуска вода. Това води до по-сложен конструктивен детайл, ограничаване на подпокривното пространство; предпоставки за въздушни течения и оттам по-малка енергийна ефективност.
Решение на тези проблеми осигуряват паропропускливите мембрани. Днес те са важен компонент от модерните покривни конструкции. Тяхното правилно проектиране и инсталиране е предпоставка за изграждане на надежден и сигурен скатен покрив.

Трислойни паропропускливи мембрани Roofshield Super

Трислойните паропропускливи мембрани Roofshield Super, производсво на Proctor, Великобритания осигуряват оптималната защита за студени или топли скатни покриви (предпазват както топлоизолационния слой, така и цялата дървена конструкция).

Покривните мембрани трябва да изпълняват 4 основни функции:
1. Втори дренажен слой
Навяваните от вятъра дъжд и сняг намират пролука през керемидите или местата на припокриване на металните плочи, като проникват и се стичат безопасно по покривното фолио до улуците извън покрива.
Roofshield изпълнява тази функция.

2. Временна хидроизолация
По време на строителството или в случай на счупване на керемидите или плочите, покривното фолио защитава топлоизолацията и слоевете под нея.
Roofshield изпълнява тази функция.

3. Контрол на кондензацията
Топлият влажен въздух, който се издига от вътрешността на сградата към покривното пространство може свободно да премине през паропропускливата мембрана.
Ако конденз се образува по долната повърхност на външното покривно покритие (керемиди/плочи), то водните капки ще се стекат по покривното фолио до улуците. Roofshield изпълнява тази функция.

Roofshield Super е уникален продукт сред паропропускливите мембрани защото се характеризира с:
– Ненадмината паропропускливост – 2400* (g/m2/24h);
– 100% водонепропускливост;
– Много висока UV устойчивост (дори до 2 години);
– Устойчивост на импрегнанти за дърво;
– Самовулканизационни свойства – монтаж на керемиди, плочи и други директно през мембраната;
– Малко тегло, лесен монтаж директно върху топлизолацията или дървената обшивка;

Освен това фолиата Roofshield са леки, лесно се монтират и не създават шум в следствие на вятъра.

Може да харесате още...