Системи за полагане на подови покрития Thomsit от Henkel

Под марката Thomsit концернът Henkel предлага продукти, които обхващат по-тясно специализирана територия от строителната химия, каквато са подовите покрития. Палитрата от продукти обхваща различни системи за залепване на подови покрития от паркет, меки подови настилки на основа PVC и каучук, мокети, за полагане на специални антистатични подови покрития и други. Всяка от тези системи представлява набор от подходящите за конкретния случай материали: грундове и самонивелиращи се подови замазки за подготовка на основата и специализирани за всеки вид настилка и основа лепила. Продуктите на Thomsit удовлетворяват и най-високите изисквания на жилищното строителство и ремонти и са особено предпочитани за професионална употреба при изпълнение на настилки, подложени на интензивно натоварване в различни по предназначение обществени сгради. Продуктите Thomsit се отличават с високо качество и надеждност, разработени на база  иновационни решения и технологии.

Thomsit предлага материали за изпълнение на най-различни подови покрития в комбинация с различни основи като например полагане на нова върху стара мека PVC настилка, мокет върху PVC настилка, дървени подови покрития върху основа от дървесни и други подови плочи, настилки над вградена в пода отоплителна система, полагане на каучукови настилки, на специални антистатични PVC настилки и др.

При подовите, както при всички останали покрития – облицовки с плочки, замазки, мазилки и др., се започва с обработка на основата с подходящ за случая грунд. Thomsit предлага гама от грундове, като подходящият се подбира според вида на основата, най-вече в зависимост от способността ù да поглъща влагата, наличието на повишена остатъчна влажност, нейната здравина и др. Най-често основата е бетонна плоча, която не е добре нивелирана, нито е достатъчно равна, нито с гладка повърхност. Всичко това трябва да се коригира, защото дори по-едрите песъчинки ще се открояват и ще личат върху повърхността на мека PVC настилка, а на тези места тя много бързо ще бъде протрита. Thomsit предлага широк спектър от самонивелиращи се материали за цялостни подови замазки, както и материали за частично шпакловане и подравняване на неравни повърхности. Разнообразието при лепилата е особено голямо, което позволява да се подбере най-подходящото за конкретното подово покритие, основата и условията на експлоатация.

С материалите Thomsit се работи изключително лесно и удобно. Лепилата се разнасят върху основата на равномерно дебел слой с помощта на назъбени стоманени маламашки или шпахтели. За разлика от инструментите за нанасяне на лепилото за подови или стенни облицовъчни плочки, формата на зъбите при инструментите за лепене на подови покрития е триъгълна с различна големина и различно разстояние между тях. Конкретният инструмент се подбира според препоръките на производителя за всеки вид лепило или замазка.

Лепене на паркет

Thomsit R 777 Грунд за абсорбиращи основи

– без разтворители
– подобрява адхезията към основата
– фиксира прахообразните частици
– подходящ за употреба над подово отопление

За предварителна обработка на абсорбиращи основи (бетонови настилки, циментови, гипсови и анхидритни замазки). Образува слой, подобряващ адхезията преди нанасянето на материала за изравняване на основата. За употреба на закрито.

Разход: при грундиране на бетон: 300 g/m2, при други основи: 100 ml концентрат/m2

Thomsit DH Maxi Самонивелираща се подова замазка

– тънкослойна
– постига изключителна гладкост
– с висока сила на сцепление
– паропропусклива
– дълго време на употреба на готовия разтвор

Високоякостна самонивелираща се подова замазка за нивелиране на повърхности на закрито, предназначена за изравняване на подове в жилищни и обществени сгради (под мокети, паркети, PVC, линолеуми и каучукови настилки). За изравняване на основи с дебелина на слоя от 3 до 30 mm. Използва се за нивелиране на основи от бетон, газобетон, циментови замазки и др. с устойчивост поне С12. След предварителна подходяща обработка може да се използва и за нивелиране на анхидритни и керамични настилки (Terrazzo, изкуствен камък, плочки и др.). След като изсъхне, се получава гладка повърхност.

Устойчивост на натиск: 30 N/mm2

Разход: 1,75 kg/m2 на всеки mm дебелина на слоя

Thomsit P 625 ПУ-лепило за паркет

– широка област на приложение
– бързосвързващо
– висока крайна якост
– много ниско ниво на емисии

Двукомпонентно полиуретаново лепило за паркет и дървени подови покрития. За лепене на мозаечен паркет, до 10 mm дебелина масивен паркет, тангенциален и радиален ламелен паркет, готов паркет, паркет на плочи, дюшеме, дървени блокчета и ламинат върху абсорбиращи и неабсорбиращи повърхности.

Разход: 0,8-1,1 kg/m2

Полагане на PVC настилка

Thomsit R 755 Епоксиден грунд за критични основи

– високоефективна преграда срещу влага от основата
– устойчив на високи натоварвания
– отлична адхезия
– много ниско ниво на емисии

Нискоемисионен, двукомпонентен епоксиден продукт за грундиране на минерални и непромокаеми основи като асфалтови замазки, подове от каменни и керамични плочки,и метални подове. Подходящ за високонатоварени подове. Високоефективна преграда срещу проникване на влага или висока остатъчна влажност откъм бетонната основа (до максимум 6% СМ влагосъдържание).

Разход: 300 g/m2

Thomsit DА Самонивелираща се подова замазка

– бързосвързваща
– за употреба на закрито
– подходяща за употреба над подово отопление
– може да се нанася машинно

Самонивелираща се подова замазка за изравняване и заглаждане на абсорбиращи основи (бетонни подове, циментови и анхидритни замазки) преди полагането на подови настилки. Може да се полага при дебелина на слоя от 1 до 10 mm в търговски сгради и жилищни помещения. Подовото покритие може да бъде PVC, мокет, линолеум, каучук и ламиниран паркет. Замазката е устойчива на концентрирано натоварване (като търкане от колелца на мебели).

Устойчивост на натиск: 25 N/mm2

Разход: 1,5 kg/m2 на всеки mm дебелина на слоя

Thomsit К 188 Е Дисперсионно лепило за PVC

– неутрален мирис
– изключително висока крайна якост
– устойчиво на пластификатори
– устойчиво на търкане от колелца на мебели
– без разтворители
– много ниско ниво на емисии

Специално дисперсионно лепило за лепене на хомогенни и хетерогенни настилки и плочи от PVC, полиолефинови плочи и настилки, винилови кварцови плочки, каучукови настилки и плочки, мокети с непромокаема основа, порест винил и др. Несъдържащ разтворители продукт с неутрален мирис. Може да се използва като устойчиво на натиск или контактно лепило при някои профили и покрития.

Разход: 0,2-0,3 kg/m2