Системи за вентилирани скатни покриви от Ви Джи Еф

Системите за вентилирани скатни покриви, предлагани от Ви Джи Еф притежават редица предимства:
– поддържане на постоянна вътрешна температура;
– минимален енергиен разход;
– защита от влага и мухъл;
– предпазват от обледяване и натрупвания на сняг през зимата;
– удължават експлоатационния живот на покрива.

При изграждането на скатен покрив се оставя въздушна междина (вентилационна камера), оформена над топлоизолационния слой и дъсчената обшивка, която спомага за постоянна обмяна на въздуха. Посредством конвекция и кондукция през стрехите (въздушен вход), и под влиянието на слънчевата радиация, въздушните маси се нагряват, увеличават обема си, намаляват масата и се издигат към билото/ отдушниците на покрива (въздушен изход). От там те напускат покривната конструкция и освобождават място за навлизане на свеж въздух през стрехите, увличайки влагата.

Забележителен проект, за който Ви Джи Еф достави висок клас продукти – битумни керемиди от серия Premium Gothik и подложна мембрана Isobar, производство на италианската фирма Tegola Canadese, е куполовидна къща на българското Черноморие с проектант и инвеститор архитектурно студио Триагон, гр. Бургас. Къщата е една от все още малкото от този тип, проектирани и изпълнени в България.

Kогато идеите на проектанта са в синхрон с техническите разработки за проектиране и изпълнение на вентилиран скатен покрив, резултатът няма как да не бъде впечатляващ. Получените при подреждането на битумните керемиди геометрични форми, в комбинация с геометрията на покрива, придават великолепен и изящен завършек на този интересен проект.

Ограждащата конструкция – вентилираните покрив и фасада се сливат в едно, за да впечатлят, за да работят заедно и осигурят на инвеститорите добър микроклимат и комфорт в помещенията и високо качество на живот в уютното и безопасно пространство.

 

Интересът към проектирането на куполни къщи датира от миналия век – през 1951г. Бъкминстър Фулър – американски инженер-конструктор, архитект, изобретател, иноватор, поет, лектор и автор на множество публикации, е патентовал и популяризирал геодезичния купол като строителна форма в различни проекти.

Редица изследвания доказват, че сградите с подобни форми са по-енергоефективни, по-устойчиви и безопасни от сградите с правоъгълна форма. Освен всичко друго, пространствата в подобен род конструкции подлежат на развитието на безкрайно интересни и различни интериорни решения и изпълнения.

Проектирането и изпълнението на куполни къщи плахо, но сигурно заема своето място в умовете на българските проектанти и дизайнери, а техническите специалисти от Ви Джи Еф са на разположение за консултация с готови и работещи системни решения и продукти.

Вижте също...