Системно решение Ceresit за хидроизолиране и полагане на керамични покрития в мокри помещения

Банята, кухнята, пералното помещение – въздействието на водата е под пълен контрол.

Хидроизолацията осигурява защита срещу въздействието на водата и проникването на влагата и поради това е основна дейност при строителството и ремонта на сградите. Иновативните хидроизолационни продукти осигуряват добре балансиран климат в закритите помещения, създавайки здравословна среда за живот.

Системните решения Ceresit за хидроизолиране под керамични покрития гарантират сигурна защита и цялостна повърхностна изолация на основите под плочките. Продуктите и системните решения за хидроизолация са от съществено значение за осигуряване на функционалност, дълъг експлоатационен живот и здравословен климат в закритите помещения на сградата.

Въпреки, че керамичното покритие по стените и подовете е устойчиво на въздействието на водата, то не осигурява 100% хидроизолационна бариера. Първо, водата може да бъде просмукана през фугата и след това през лепилото, с което е залепена плочката. Това от своя страна може да доведе до увреждане, в резултат на проникналата вода, и само подходящата за конкретните условия и професионално положена под плочките хидроизолационна система може да осигури защита срещу такъв вид увреждане. Тези „невидими” повреди могат да доведат до разрушаване на керамичното покритие на пода или на стената.

Освен това, задържането на вода под повърхността на плочките може да доведе до развитие на микроорганизми, мухъл и плесени, които да нарушат здравословната среда за живот на обитателите на сградата. Ето защо се препоръчва полагане на 100% хидроизолационна система с материалите Ceresit, която ще държи водата далеч от конструкцията, ще осигури защита на керамичните покрития и ще създаде здравословен климат за живот и работа.

Трудно е да си представим съвременните бани и душ-кабини, перални или кухненски помещения без керамични плочки с оригинален дизайн и отлично технологично изпълнение. Керамичните плочки се използват обикновено в помещения или участъци от тях, подложени на въздействието на вода и висока влажност. Но предположението, че една изцяло облицована с плочки стена или подова повърхност е напълно водонепропусклива, е невярно.

Критичните места по стените и подовете са фугите. Те позволяват проникването на влага и вода в слоевете под плочките и до основата, което може да доведе до трайни увреждания с течение на времето. Най-често срещаните проблеми са:
– влажни стени и елементи
– развитие на мухъл и плесени
– напукване на фугите
– отлепване на керамичното покритие

Всички тези проблеми водят до поредица от щети за нашия дом, интериорът губи естетичния си вид и става непривлекателен и некомфортен, и вече не можем да му се наслаждаваме. Някои повърхности са пряко изложени на контакт с вода. Тук се включват стените и подовете на помещения с душове и техните прилежащи части, както и тези около ваните и мивките.

Като цяло, частите, които трябва да бъдат добре уплътнени и хидроизолирани са: всички стени в душ кабината, стените в обсега на душа и до ваната и минимум на 50 cm около душ-кабината, както и местата, където са разположени ваната и мивката (над тях и по околните стени). Добре изолирани трябва да бъдат също подовете и долната част на стените (минимум до 20 cm височина). Тези участъци трябва да бъдат защитени чрез полагане на специални уплътнителни и изолиращи слоеве под плочките. Първо се изолира основата с подходящите материали и след това се полагат плочките – основен принцип, отнасящ се до изложените на влага повърхности.

Система за хидроизолация Ceresit – подходящото решение, което ще защити вашата баня и кухня, за да се наслаждавате на функционалността и красотата на вашите керамични плочки за дълго време. Тези помещения трябва да бъдат изолирани и облицовани по следния начин:

1. Абсорбиращите повърхности се обработват с дълбокопро-никващ грунд без разтворители Ceresit СТ17.

Ceresit СТ17 е предназначен за заздравяване и намаляване на попиващата способност на стени и подове от лек бетон, газобетон, гипсови замазки, гипсови и гипсофазерни плочи, анхидритни мазилки, силно абсорбиращи и циментови мазилки, керамични и каменни покрития, гладки бетонни плочи с висока плътност.
Разход : 0,1-0,5 l/m²

Свойства:
– не съдържа разтворители
– за употреба на закрито и открито
– заздравява основите
– намалява попиваемостта
– фиксира прахта
– отблъсква влагата

 2.
С мече, четка или маламашка се нанася без разреждане Ceresit CL 51 – еднокомпонентна гъвкава хидроизолация.

Ceresit CL 51 е предназначена за водоплътно гъвкаво уплътняване под плочки на закрито: в домашни бани, около вани и душ кабини, в тоалетни и кухни. Подходяща е и за употреба над подово отопление.

Разход: при нанасяне на два слоя около 1,4 kg/m²

Свойства:
– водоплътна
– може да се нанася с четка, с мече или с маламашка
– запълва пукнатини
– без разтворители

3. Съединителните и разширителни фуги се запечатват с помощта на хидроизолационна лента Ceresit CL 152, а за подовите сифони се използва хидроизолационен маншон Ceresit CL 54, които се полагат в първия хидроизолиращ слой.

Ceresit CL 152 и CL 54 са предназначени за водоплътно запечатване на съединителни и разширителни фуги, около тръби, сифони и ъгли на помещения в комбинация с гъвкавата хидроизолация CL 51. Полагат се в първия хидроизолиращ слой. За употреба върху стени и подове, на закрито и открито.

Свойства:
– водоплътни
– гъвкави
– залепват трайно
– устойчиви на скъсване и стареене

4. Полагане на втори слой хидроизолация CL 51 (само след 1,5 ч. от полагане на първото покритие).

5. Плочките се фиксират с лепило Ceresit СМ 12 Elastic за непорьозни плочки (12 ч. след изпълнение на втория слой с CL 51). В зависимост от конкретните условия може да се използва гъвкаво лепило Ceresit СМ 16 Flex или супер гъвкаво лепило Ceresit CM 17 Super Flex.

Лепилото Ceresit СМ 12 Elastic е предназначено за полагане на керамични плочки на закрито, на открито и в постоянно влажни помещения върху всякакви циментови основи. За лепене на гранитогрес на закрито, както и на мозаечни плочки. Подходящо за лепене на керамични облицовки над подово отопление.

Разход : 1,4-3,1 kg/m²

Свойства:
– гранитогрес на закрито
– отлично за бани и душ кабини
– за употреба над подово отопление
– водо- и мразоустойчиво
– отлични работни параметри
– не се свлича

Лепилото Ceresit СМ 16 Flex е предназначено за полагане на неабсорбиращи керамични плочки (напр. гранитогрес). За употреба на закрито и открито, над подово отопление, върху стари керамични плочки, боядисани повърхности, върху гипсови и анхидритни основи, пенобетон. Подходящо за лепене на плочки на балкони, тераси, бани. За лепене на плочки върху деформируеми и критични основи. Може да се фугира след 24 часа.

Разход : 1,4-3,1 kg/m²

Свойства:
– гранитогрес на закрито и открито
– отлично за балкони и тераси
– при деформируеми и критични основи
– за лепене на плочка върху плочка
– водо- и мразоустойчиво
– отлични работни параметри
– не се свлича

Лепилото Ceresit CM 17 Super Flex образува гъвкав лепилен слой, който предотвратява появата на вътрешни напрежения в критичните основи. За употреба върху основи, изложени на резки климатични промени, като напр. открити площи, балкони и тераси, както и при елементи от млад бетон (излят най-малко преди 3 месеца) и над подово отопление. За лепене на широкоформатни плочки и за облицоване на сгради. Използва се и при тънка зидария (до 12 cm).

Разход : 1,4-4,0 kg/m²

Свойства:
– супер гъвкаво – клас S1 съгл. EN 12002
– керамика и гранитогрес на закрито и открито
– при деформируеми и критични основи
– широкоформатни плочи
– облицоване на сгради
– употреба над подово отопление
– за дебелина на слоя от 2 до 10 mm
– водо- и мразоустойчиво
– дълго време на употреба на готовия разтвор

6. Подовете и стените се фугират с гъвкава аквастатична фугираща смес Ceresit СЕ 40 или високоустойчива аквастатична гъвкава фугираща смес Ceresit CE 43 (48 ч. след полагане на плочките), които имат водоотблъскващ ефект.

Ceresit СЕ 40 е гъвкава аквастатична фугираща смес за фуги с ширина до 8 mm. За фугиране на подови настилки и стенни облицовки от керамични и стъклени плочки, облицовки от естествен камък (вкл. мрамор) на закрито и открито . Хидрофобен (водоотблъскващ) ефект: водните капки се задържат върху повърхността и не попиват в структурата на фугата. Подходяща за бани и душ кабини, както и за дървени плоскости и гипсокартон. Препоръчва се за употреба над подово отопление. В голямо разнообразие от цветове.

Разход : 0,4-0,7 kg/m²

Свойства:
– устойчива на замърсяване и мухъл
– гъвкава
– водоотблъскваща
– дълготрайни цветове
– идеално гладка
– устойчива на надраскване

Ceresit CE 43 е високо устойчива аквастатична гъвкава фугираща смес за фуги с ширина до 20 mm. За фугиране на подови настилки и стенни облицовки от керамични, стъклени и каменни плочки (с изкл. на мрамор) на закрито и открито. Хидрофобен ефект. Подходяща за бани и душ кабини, както и за дървени плоскости и гипсокартон. Препоръчва се за балкони и тераси, обществени и индустриални помещения, над подово отопление. Фугиращата смес се приготвя в три различни консистенции според приложението. В разнообразие от цветове.

Разход : 0,4-0,7 kg/m²

Свойства:
– устойчива на високи механични натоварвания
– устойчива на химически въздействия
– гъвкава
– водоотблъскваща
– устойчива на замърсяване и мухъл
– дълготрайни цветове
– подсилена с фибри
– идеална за балкони и тераси

7. Ъглите, съединителните и разширителни фуги, както и местата на свързване на санитарното оборудване и фитингите се запечатват със санитарен силиконов уплътнител Ceresit CS 25.

Ceresit CS 25 е предназначен за всички съединителни и разширителни фуги в мокри и влажни помещения (бани, кухни, тоалетни и др).

За монтиране и уплътняване на санитарно и кухненско оборудване. За употреба на закрито и открито и в постоянно мокри участъци. Захваща към керамика, стъкло, емайл, плочки, полиакрил и др.

Част от системите за полагане на керамични покрития Ceresit.

Свойства:
– с формула MicroProtect
– устойчив на мухъл, плесен и влага
– устойчив на гореща вода и почистваща химия
– трайни цветове, съответстващи на фугиращите смеси Ceresit
– не се свива.

Вижте също...