Станете част от световната архитектурна сцена с Brick Awards

Независимо дали сте архитект или не, можете да получите световно признание.
Номинирайте и спечелете!

От 2004 година, на всеки две години Винербергер отличава най-съзидателните архитектурни реализации в света, както и техните автори.

Tази година Винербергер – водещият производител на тухли в световен мащаб – връчи четвъртите световни архитектурни награди Brick Award 2010, с 21 000 евро награден фонд. 260 проекта от 32 страни участваха на тазгодишния конкурс.

Вече тече националният кръг за Brick Award 2012. Завките се приемат до края на ноември 2010година.
Много често, когато чуем за някакъв конкурс, първата ни реакция е, че това не ни засяга, че не е за нас или просто, че конкурсът е прекалено комерсиален.

Е, този не е съвсем такъв. Защо ли!?

Brick Awards се отличава с две основни линии: от една страна той има за цел да отдаде дължимото признание на керамиката в обкръжаващата ни архитектура, но в крайна сметка част от тази архитектура сме и ние самите. Не е задължително да бъдем архитекти или проектанти, за да участваме и да номинираме обект, който ни харесва, вдъхновява, удивлява. Може да сте част от строителната фирма, която е изградила даден обект с отличаваща се архитектурна стойност, може просто да сте невидимият инвеститор зад една велика идея, може и да сте скромният собственик на „малка сгушена къщурка с две липи отпред”. Независимо че ще бъдат отличени архитектурните преимущества на сградата, реално печелят всички участници в реализацията й. А, всеки е допринесъл с нещо за това. В този смисъл и номиниращият печели – било то под формата на реклама при отразяването на конкурса, било то при публикациите на резултатите от националния кръг, а още повече, когато тази реализация стигне до престижно световно ниво, където мери сили със световно признати участници.

От друга страна, този конкурс не е комерсиален, защото в него не се изисква вложените материали да са продукт на Винербергер. Организирането на такъв конкурс е инициирано единствено от убежденията на Винербергер, че керамиката има своето неотменно място в строителството, но придава и допълнителна стойност към архитектурата на сградата, когато тя е изградена предимно с материал, който е оцелявал в историята хилядолетия назад и датира използването си още преди Новата ера. Участвалите досега проекти вече са доказали, че колкото и груб да изглежда този строителен материал, с него могат да се постигнат уникални архитектурни решения.

Ето част от тези постижения, намерили място сред най-добрите керамични архитектурни реализации в цял свят:

Новата сграда на парламента на Лихтенщайн Южноазиатски Документационен център за правата на човека в Ню Делхи Морян-Поетен Хаус, Германия Обществени сгради, Република Мали Музей на архитектурата Хомбройх- Германия

За да участват в следващото издание на конкурса през 2012 година, проектите, реализирани в последните две години /2008-2010/ трябва да бъдат номинирани още тази година – до края на ноември 2010 – като се попълни формуляра за заявка на страницата на Винербергер, който да се изпрати на посочените факс или e-mail. До края на декември пък трябва да бъде предаден и останалият набор от материали за номинирания обект – архитектурни планове във формат А1, представителен снимков материал, пояснителни бележки за предназначението на сградата и вложените в нея материали.

В началото на 2011 година жури ще определи победителите на националния кръг и кои проекти ще продължат надпреварата си на световно ниво.

И най-важното: не е задължително вложените материали да са продукт на Винербергер!

Ето и част от обектите, заявили своето участие досега:

Артекс бизнес център Жилищна сграда на ул. Иречек 5 Жилищна сграда на ул. Тинтява 2 Жилищна сграда на ул. Траянова врата Жилищна сграда на ул. Васил Друмев

Номинирайте и Вие своята сграда – фаворит!

Крайният срок за заявяване на участие и предаване на материалите е 30 ноември 2010 г.

За повече информация:
+359 2 8066 727
www.wienerberger.bg