Световният лидер на пазара на тухли представя за пети път международните награди за керамична архитектура

Виена, 3 май 2012 г. – победителите на Wienerberger Brick Award 2012 бяха обявени на церемония в кметството на Виена. Пет международни архитекти бяха наградени за тяхната изключителна работа при използването на тухлата като строителен материал. Петчленното жури избра южноафриканския архитект Питър Рич (Peter Rich) носител на голямата награда и победител на категорията “Специални решения с тухли” за „Изложбен център Мапунгубве“ (Mapungubwe Interpretation Centre) в Южна Африка. В категория “Жилищни сгради” наградата бе спечелена от шотландската архитектурна фирма Норд (NORD) за иновативния си проект „Електрическа подстанция за Олимпийските игри в Лондон 2012“. Архитект Барт Ленс (Bart Lens) убеди журито в категорията “Еднофамилни къщи” със своя проект, озаглавен „Заешката дупка“ (The Rabbit Hole). Португалските братя архитекти Франциско и Мануел Айрес Матеус (Francisco и Manuel Aires Mateus) получиха наградата в категория “Жилищни сгради” за проекта “Дом за възрастни хора” в Алкасар до Сал (Alcácer do Sal). В последната категория “Промяна на предназначението”, словашкият архитект Павол Панак (Pavol Paňák) победи с личното си архитектурно ателие „Скривалището“.

Наградите Brick Awards, които се раздават в двугодишен цикъл от 2004 г. насам, отличават особено успешни примери за модерна керамична архитектура. Конкурсът има награден фонд от общо 27 000 евро. “Чрез Wienerberger Brick Awards, ние искаме да насочим светлината на прожекторите към иновативното и гъвкаво приложение на тухлата в днешната модерна архитектура”, казва главният изпълнителен директор на Винербергер – Хаймо Шойх (Heimo Scheuch). “Във всички проекти се прозира инстинктивното усещане, с които архитектите показват внимание към обкръжаващата среда. Това се отразява и в избора на материали.”

От общо над 300 проекта, участвали в конкурса, архитектурни критици и журналисти подбраха 50 изключителни сгради от 28 страни и пет континента. Окончателнатото решение за петте победители бе взето от международно жури, съставено от архитектите Пламен Братков (Plamen Bratkov) – България, Рудолф Финстервалдер (Rudolf Finsterwalder) – Германия, Хървое Храбак (Hrvoje Hrabak) – Хърватия, Джон Фолдбьорг Ласен (John Foldbjerg Lassen) – Дания и Занг Лей (Zhang Lei) – Китай.

Центърът Мапунгубве: Философията на местоположението

Носителят на голямата награда и победител в категорията “Специални решения с тухли” е Питър Рич от Южна Африка, заедно с Майкъл Рамейдж (Michael Ramage) и Джон Оксендорф (John Ochsendorf), за проекта Център Мапунгубве в Южна Африка. Целта на архитектите е да се създаде пространство, в което да се излагат археологически находки в естествената им среда – Националния парк. Културният пейзаж на Мапунгубве е в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО от 2003 г.

Изложбеният център възкресява древни техники и сложни, научно обосновани методи на строителство. В сътрудничество с Университета в Кеймбридж и Масачузетския технологичен институт, архитектът анализира средиземноморски куполи като основа за проекта. “Балансът между утвърдени и нови технологии, заедно с препратки към изключителния местен пейзаж, създава архитектура с универсални и вечни измерения”, казва Хървое Храбак.

Извън своите архитектурни дейности, Питър Рич изследвал обстойно селищата на племената Ндебеле (Ndebele), Бантване (Bantwane) и Тсвана (Tswana): “Гледам стаите им и създавам нещо с философията, която се корени в смисъла на мястото. “Питър Рич Архитекти“ са положили специални усилия да включат местното население в реализацията на проекта. За изграждането на новия комплекс, който се състои главно от различни по размер сводести павилиони, архитектите са използвали ръчно изработени тухли.

Олимпийска подстанция: Перфектната тухлена фасада

Шотландската архитектурна фирма “Норд” е победител в категорията “Нежилищни сгради” с „Електрическа подстанция за Олимпийските игри през 2012 г.”, която е изградена в Олимпийското градче в Ийст Енд. Подходът на архитекта е чисто геометрично решение, подсилено с богата тухлена текстура от пепеляво черни тухли. Налице е контраст в дизайна на тухлената фасада между солидната маса от цокъла и ефирната тухлена зидария на горната част. “Журито прецени, че това е много успешен проект, благодарение на много ясната идея и перфектното изпълнение на тухлената фасада.” казва Занг Лей. Архитект Алън Пърт: “Монолитната семплост умишлено се отличава от зрелищната игра на форми, която е характерна за спортните съоръжения.”

Заешката дупка: Тухлата дава хармония от основите до покрива

В категорията “Еднофамилни къщи”, архитект Барт Ленс впечатли журито със своя проект в Гаасбек (Gaasbeek), Белгия, наречен “Заешката дупка”. Той превръща полу-рухналата тухлена фермерска къща в жилищна сграда с прилежаща ветеринарна лечебница. Фуниевидна пристройка се обособява като преход между двете сгради. Основното предизвикателство е как да се приспособи старата фермерска къща, за да отговори на съвременните жилищни нужди, без да се нарушава провинциалния характер на района. Барт Ленс: “Тухлата се използва тук не само като строителен материал, но също така и като концепция за засилване на съществуващата структура. Тя е обединяващият елемент между миналото и настоящето.”

„Онова, което порази журито най-много, беше създаването на междинното пространство. Наистина е вдъхновяващо, когато човек застане навън и погледне през това напълно ново преддверие и не може да види какво се случва от другата страна, така че трябва да се води от светлината”, казва Пламен Братков.

“Дом за възрастни хора” – Алкасар до Сал: Социална употреба с архитектурно качество

Архитектите Франциско и Мануел Айрес Матеус от Лисабон спечелиха наградата в категорията “Жилищни сгради” с „Дома за възрастни хора” в Алкасар до Сал. Те са създали жилищно пространство, което съчетава функционалност и удобство като същевременно отговаря на нуждите на общността. “Нашата цел е да се гарантира на обитателите баланс между това да живеят в една общност на хора, нуждаещи се от грижи и нуждата от уважение към личния им живот”, казват архитектите. Проектът предвиждаше интериорни стаи, чиято крайна употреба може да бъде определена от самите ползватели. Рудолф Финстервалдер: “Архитектурата се разбира като скулптура и по този начин запазват традицията на двамата португалски майстори Алваро Сиза (Álvaro Siza) и Едуардо Сауто де Моура (Eduardo Souto de Moura).

Топлоизолираните стени са измазани отвън и завършват с бяло гланцирано покритие, което акцентира върху скулптурния характер на формите.”

От тухлена пещ към архитектурно студио

В категорията “Промяна на предназначението” журито избра „Ателие за уикенда” на словашкия архитект Павол Панак. В продължение на повече от 10 години и със собствени усилия Павол Панак трансформира стара тухлена пещ в собствено артистично убежище в подножието на Карпатите, което сам нарича Скривалището. Джон Фолдбьорг Ласен: “Сградата е много вълнуваща, защото изразява толкова много емоция – в начина, по който тя създава пространството и как тя се слива с естествената околна среда.” Основното пространство на студиото се определя от оригиналната пещ, използвана някога за изпичане на тухлите.

С убеждението, че архитектурата изисква ред, традиция и развитие, студиото се придържа почти перфектно към правилото на Декартовата геометрията. С думите “Студиото отдава почит на традицията, приемствеността, пространството и оформянето на тухлата. Производството на тухли е особено трудна задача, изискваща концентрация, търпение и умение” архитект Павол Панак описва подхода си към проекта.

Brick’12: Книгата

Детайли за проектите – победители и номинирани – могат да се намерят в двуезичния архитектурен алманах “Brick’12” на издателство Калуей (Callwey) – луксозно издание, което е неразделна част от конкурса Wienerberger Brick Awards. Във втората си част 240-страничното издание съдържа ново списание – Brick+, в което читателите могат да научат повече къде ходи топ архитектът Дейвид Чипърфийлд (David Chipperfield) на почивка, защо Нобеловият лауреат за литература Елфриде Йелинек (Elfriede Jelinek) е луда по артиста Курт Онсорг (Kurt Ohnsorg), a и как едно изцяло ново поколение от архитекти в Европа е развило страст към строителството с тухли.

Книгата “Brick’12” е налична в книжарниците в Германия, а от 15-ти май 2012 ще бъде на разположение в по-големите онлайн книжарници.

За Винербергер – www.wienerberger.bg
С общо 230 завода в 30 държави Винербергер е най-големият производител на тухли в света и най-големият производител на керемиди в Европа, както и лидер на пазара на бетонови павета в Централна и Източна Европа. Фирмата основана през 1819 г. и има 12,000 служители по цял свят.

Повече информация на www.brick10.com

На 15.05.2012г. стартира националната селекция за Brick 2014.

Условията за участие са следните:
– Преобладаващата част на вложените материали да бъде от керамика. (Тухли за основна зидария, фасадни тухли, керемиди, керамични настилки и др.) Внимание! Не е задължително вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер!
– Година на завършване на сградата – след 2010.
– Ново строителство, пристрояване, реставрация, архитектонично интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения и др.
– Всички видове постройки могат да участват: еднофамилни, много-фамилни къщи, жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, градини, селскостопански обекти и др.
– Архитектурните планове трябва да са във формат А1
– Важно условие за участие е да бъдат представени изразителни снимки.