Търсете сгради с гарантирани показатели

Проф. д-р инж. Димитър Назърски е ръководител на катедра “Строителни материали и изолации” на Университета по архитектура, строителство и геодезия и е член на Управителния съвет на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС). Занимава се активно с консултантска и експертна дейност.

Проф. Назърски, може ли вече да кажем, че и в България се строят нискоенергийни сгради? В момента у нас има бум на новото строителство.
През последните години много от новите сгради на нашия пазар се строят с топлоизолационни системи, които позволят да се прави икономия на енергия. Вече сградата, вилата или апартаментът се оценяват като търговски продукт по няколко показатела и в този контекст искам да обърна внимание на читателите на сайта, че когато си купуват ново жилище не трябва да гледат само фасадата и разпределението, а да питат още каква е топлоизолацията на стените и какви са дограмите – това е важно, тъй като става въпрос за ежегодни разходи.

Кои са тези гарантирани показатели, които трябва да притежават сградите?

На първо място е надежността на сградата при екстремни въздействия – земетръси и урагани, т.е. трябва да сме сигурни, че хората вътре няма да бъдат жертви на срутилата се конструкция. Второ, това е наличието на сертификат за енергийна ефективност. Трето е важно дали има системи, които са обезопасили сградата от гледна точка на въздействието на пожар и следващият задължителен момент е да се знае дали материалите, които са използвани при строителството – дограми, подови настилки и т.н., нямат газови или други вредни излъчвания, които да се отразят по-късно на здравето на обитателите. Така наречените сгради с гарантирани показатели започват да се налагат и у нас като един атестат за търговския продукт.

Кой и как издава сертификатите за енергийна ефективност? Може ли клиентът да е сигурен в този сертификат?

Органите, които са акредитирани да издават сертификати знаят кога и как да го издадат – ако строителят притежава този сертификат, значи клиентът може да му се довери. Имаме от две години Закон за енергийна ефективност, към който има 4 наредби за неговото приложение свързани със сертификацията на сгради за енергийната ефективност, отроризираните органи и техните функции по отношение на сертифицирането.

Тук трябва да обърнем внимание и на нещо друго. В момента много от апартаментите се купуват на зелено. Независимо от това, обаче, е задължително да се пита „Ще има ли сертификат за енергийна ефективност” и на тази база да се види дали е адекватна цената на жилището или не. Това трябва да влезе в договора. Щом е сключен договор на зелено и в него пише, че накрая ще бъде представен сертификат за сигурността на сградата и за нейната енергийна ефективност, клиентът ще знае за какво си е дал парите. А ако строителството е завършено нещата са още по-прости – клиентът пита има ли сертификати, за да знае как да реагира.

Коя е най-добрата топлоизолация при новите сгради?

Основното правило е да бъдат спазени законовите изисквания за топлоизолирането на сградите. Тези норми са съобразени и по същество са копие на европейски норми, които съществуват в Германия от 1995 г. и в момента са в сила. В частта енергийна ефективност задължително трябва да бъде разработена топлоизолационна система, която да осигурява нормираната топлоизолационна способност на ограждащите конструкции и нормираната икономия на енергия в съотвентата сграда.

Що се касае до отделни топлоизолационни системи знаете, че те се доста. Всичко е въпрос на проектантско решение, но при новите сгради най-доброто разположение на топлоизолацията е от външната страна. Системите може да бъдат на базата на пенополистирол, на базата на минерална вата – стъклена или каменна, да има мазилка или фасадни облицовки – керамични плочи, облицовки, каменни облицовки или от импрегнирана дървесина /специално този тип облицовка в последно време е изклячително модерна и се наложи като тенденция – все пак дървото дава съвсем различен архитектурен облик/.

Когато говорим за топлоизолация отвън не трябва да се забравя и дограмата. Този въпрос се пропускаше до момента, но каква ни е ползата от изолация, когато вее от прозорците. Споменах за дограмата, защото изборът на вида дограма също е много важен за топлоизолирането. Хората обикновено разсъждават върху факта дали тя да е алуминиева или пластмаса, 3 или 5 камерна, но не това е от най-голямо значение. Приносът на самата дограмата към топлоизолационната система е 5-8%, а останалата топлоизолационна способност зависи от самия стъклопакет. Пак от съвременна гледна точка – с оглед икономията на енергията, е хубаво вътрешното стъкло да бъде ниско емисионно, т.е. върху неговата външна повърхност да има метален окис, който отразява около 90% от топлинния поток насочен към него и само 10% може да премине навън. Ако имаме в стъклопакета и благороден газ като аргон, топлопреминаването се намалява още и оттам също се повишава топлоизолационнната способност на прозореца.

Проф. Назърски, какво е мнението Ви за частичното външно топлоизолиране на старите сгради?

Частичното изолиране на сградите има ефект, но не такъв, какъвто трябва да бъде и такъв, какъвто очакват гражданите. Имам наблюдения какво се прави през последните 15 години не само в София, но и в цялата страна. Първата грешка е дебелината на положената изолация. Започна се с 2 см пенополистирол, после с 4 см, сега 5 см и пак от гледна точна на ехнергийната ефективност не са достатъчни – слагат се минимум 6-7 см. Второ, не е правилно това, че изолациите се поставят точно до нивото на дадения апартамент. Има т.нар. топлинни мостове, които са по половин метър нагоре, надолу, наляво и надясно. Когато не е запълнено и това пространство, част от топлината излиза през тях. Освен това, самото изпълнение на монтираната топлоизолация не винаги е добро. Често алпинистите не са специалисти. Аз самият съм направил доста експертизи през последните години. Когато топлоизолация не е добре закрепена тя започва да се отлепва от стените. При силни ветрове става като хвърчило. Когато се изолира частично трябва да се вземат мерки и за отвеждане на дъждовните води с дъждобран, който не позволява на водата да попада и да се задържа в зоната между стената и изолацията. При контактната зона със стената може да се получи нарушение на сцеплението и след две години изолацията пада. Има доста дефекти от гледна точка на качеството на изпълнение. Тук искам да вмъкна, че потребителите може спокойно да се обаждат на телефоните на БАИС за консултация.

Според мен, ефектът при старите многоетажни сгради би бил по-голям, ако при частичното саниране на отделно жилище топлоизолацията се разположи от вътрешната страна. Не трябва да се забравя, че при изолация поставена от вътрешната страна трябва освен стените да се изолира и част от тавана в помещението. Когато става въпрос за къщи или нови сгради облицоването отвън си остава най-добрия вариант.

Кои са основните проблеми, възникващи от неправилното поставяне на топлоизолацията?

Един основен проблем е образуването на мухъл и особено при стени гледащи на север или северозапад и в областта на ъглите. Този мухъл се образуха в ъглите и в контактните зони таван-стена, където има лоша конвекция и не се получава добър топлообмен. Образува се конденз и се развива мухъл. Другият проблем е каква всъщност е икономията на енергия, която сме постигнали. Ще дам един пример. Миналата година направихме топлоизолиране на Парк хотел Москва с плочи от каммена вата, дебели 6 см, а от вън облицовахме като хидроизолация с метални плочи. През изминалата година там икономията на енергия е била около 40-50 % в сравнение с предишните години. При поставянето на топлоизолация трябва да се цели постигането именно на икономия на електроенергия в тези граници.