pixel

Термо-мостове – загуба на топлина, кондензация и липса на топлинен комфорт

Какво представляват термо-мостовете?
В ограждащата конструкция на всяка сграда има елементи с по-висока топлопроводимост. Те са заложени още на проектно ниво или се появяват в процеса на строителството. И тъй като топлината има свойството да преминава през материалите с най-ниско съпротивление, тези елементи са наречени „термо-мостове”.

Термо-мостове се появяват обикновено при:
ъгли и ръбове, връзка на стената с тавана, връзка между две стени или връзка между стена и под.

Термо-мостове
се получават и при умишлени прекъсвания или отвори в конструкцията – връзка между балконна плоча и стена, страници на прозорци и врати, инсталационни отвори.

Какви проблеми създава наличието на термо-мостове?

Неизолираните термо-мостове /най-често бетонни конструкции, колони, парапети и др./ водят до значителни загуби на топлина, въпреки сравнително по-малките площи на тези елементи. Увеличават се разходите за отопление, както и вредните емисии в атмосферата.

Освен това, по-ниската температура на вътрешните повърхности повишава риска от:
кондензация;
– поява на плесени и гъби;
– увреждане на конструкцията;
– естетични проблеми.

Не на последно място, се влошава топлинния комфорт в помещенията!

Особености на термо-мостовете.
За да се преодолеят всички тези проблеми е необходимо прекъсване на „термо-мостовете” чрез надеждна изолация, съобразена с особеностите на приложението:

1. Бетоновите елементи /плочи, колони, цокли, парапети и др./ се отличават с по-
голяма проводимост на топлина спрямо зидариите от тухли и газобетон. Същевременно, те са хигроскопични и задържат влага в структурата си.

Коефициент на топлопроводимост
Стоманобетон λ – 1,63 W/ (m.K)
Газобетон λ – 0,26 W/ (m.K)
Кухи и решетъчни тухли λ – 0,52 W/ (m.K)

2. Изолацията на страниците на прозорците и вратите, от архитектурно-строителна гледна точка, трябва да е с минимална дебелина, но да прекъсва успешно термо-мостовете.

3. Областта на цокъла е изложена на сериозни въздействия: влага от земята, дъжд и пръскаща вода, механичен натиск и динамични въздействия, хумусна киселина и т.н.

Подходящото решение!

Небесно сините платна SHAPEMATE GREC-A от продуктовата гама STYROFOAM на Dow – Buidling Solutions предлагат дългосрочно решение за прекъсване на термо-мостове.

Те представляват топлоизолация от екструдиран пенополистирол (XPS) и поради производствената технология, притежават по-нисък коефициент на топлопроводимост и по-висока механична устойчивост в сравнение с материалите от експандиран полистирол (EPS) и минерална вата. Използването им води до елеминиране на термо-мостовете с по-малки дебелини на изолацията.

Структурата им от затворени клетки ги прави практически водоплътни и устойчиви на цикли замръзване-топене. Това гарантира запазване на качествата им през целия експлоатационен живот на сградата.

Високата якост и устойчивостта на влага позволяват платната SHAPEMATE GREC-A да се заложат в кофража. Грапавата набраздена повърхност на платната прилепва с висока адхезия към бетона. По този начин се осигурява бързо и икономично решение за монтаж.

Ако топлоизолацията се монтира след изграждането на структурата на стената, изолационните платна трябва да се залепят и допълнително закрепят посредством дюбели. Препоръчва се употребата на пластмасови дюбели особено при обръщанията на прозорците, ъгли на стени и др.

Използването на топлоизолационни платна SHAPEMATE GREC-A за прекъсване на термо-мостове води до следните предимства:
– Намаляване загубата на топлина,
– Спестяване на енергия,
– Подобряване на топлинния комфорт,
– Ликвидиране условията за растеж на плесени,
– Възпрепятстване на структурните проблеми: конденз на пари на повърхността, естетични проблеми, формиране на пукнатини.

Може да харесате още...