Тишина и комфорт с Isover и Rigips. Сертифицирани преградни стени.

Нивото на шум е обезпокоително високо по целия свят. Денем и нощем сме изложени на озвучаването на съвременния живот и сме на прага на това, което можем да понесем. Днес всякакъв вид защита от шум определено помага за подобряването на психическото и физическото ни състояние. Известно е, че шумовото натоварване не само пречи на почивката, а също така води до стрес и дори физическа болка, което представлява сериозна заплаха за здравето.

В наши дни все повече хора живеят заедно върху все по-малко площ и естествено шумът започва да става все по-тревожен фактор. Обитателите на жилищата често са обезпокоявани от шума, предизвикан от външни и вътрешни източници. Проучвания, проведени в различни европейски страни ясно показват, че след трафика, който е най- големият източник на шум, се нареждат вашите съседи!

Хората се нуждаят от тишина, така както се нуждаят от храна и вода. Чрез тях ние поддържаме тялото и душата си. Те влияят и върху здравословното ни състояние. Всяко човешко същество генерира шум, когато ходи, говори, готви, слуша музика и ред други неща, което е дразнещо за околните. Разбира се, това засяга предимно нашите съседи, но също така и членовете на нашето семейство.

Стойността на тишината

Максималният ефект на звуков комфорт може да се постигне само с подходящо избрани звукоизолационни конструкции, заложени в най-ранния етап на проектирането. От значение е всеки детайл, който може да окаже позитивно влияние върху нивото на шума.

За да блокираме външния шум е необходимо да звукоизолираме външните стени, покрива и прозорците. В същото време, внимателното проектиране на стени, подове и тавани, предотвратява шума вътре в самата сграда.

Важно е да се изолират и звуконосителите, това включва системите за отопление, канализация и вентилация. За сравнително кратко време в проектирането, се решава акустичния проблем за целия жизнен цикъл на една сграда. Ефективната, добре инсталираната изолационна система защитава от шум и осигурява един дългосрочен звуков комфорт. Веднъж монтирана правилно, звукоизолационната система не се нуждае от допълнителни грижи и поддръжка.

Скорошни проучвания потвърждават желанието на купувачите на имоти да плащат по-високи цени за къщи с отлична шумоизолация, което доказва, че инвестицията в звуков комфорт се отплаща многократно.

Ако проектирането и изработката са извършени според Наредба N.4 за ограничаване на вредния шум, възможно е да се постигне едно добро ниво на звукоизолация в новопостроени сгради и то на сравнително ниски цени. Разходите по този вид изолация струват само с 2-3 % по-скъпо в сравнение с „шумните” решения. Често топлоизолацията осигурява едновременно и добра звукоизолация. В тези случаи допълнителните разходи не растат нито при нови, нито при стари сгради. Вместо това нараства само качеството на живот, както и цената на имота. Ако решите да отдавате имота под наем или да го продавате, направените от Вас подобрения само ще покачат стойността му.

Как да се предпазим от шума?

Първият и принципно най-лесен метод е да се постави на пътя на шума достатъчно мощна масивна конструкция. Материалът за една такава масивна конструкция пречи на преноса на акустична енергия, а остатъчният шум, който прониква през нея, вече не създава дискомфорт.

Друг, по-практичен метод са конструкциите от леки гипскартонени преградни стени. Те поглъщат шума чрез ограничаване разпространението на звуковите вълни от гипскартонените плоскости и поглъщането му от поставената между гипсовите плочи изолация от стъклена минерална вата. Резултатът е лека и изненадващо ефикасна конструкция. Именно такова решение предлагат системите Isover и Rigips.

Бързина на изграждането
(време, необходимо за изграждането от началото на работите до боядисването)

7 дни
(вкл.необходимите технологични почивки)
1 ден *
(вкл.необходимите технологични почивки)

Звукоизолация

Rw = 40 dB
(не ограничава проникването на шум
от обикновен разговор)
Rw = 45 dB
(ограничава проникването на шум от
обикновен разговор)

Топлоизолация (топлинно съпротивление)

R = 0,13 m²K/W R = 1,12 m²K/W

Маса на конструкцията

1 450 kg 260 kg

* Използване на ръб PRO (само в системата Rigips)

Изисквания за жилищно строителство
Непрестанно повишаващият се интерес към акустичния комфорт и особено в жилищните сгради се отразява и на нормативните изисквания към строежите по отношение на звукоизолацията, определени в наредба N.4 за ограничаване на вредния шум чрез шумоизолиране на сградите.

Защитено от шум пространство
Позиция Шумно помещение Изисквания към
звукоизолацията
Стени RW/dB/
Жилищна сграда, еднофамилни къщи и къщи при свързано застрояване
1. Преградни стени в жилища 40
2. Стени между жилища и стълбища, стени между жилища и
помещения за обслужващи дейности и стени между жилищни и
санитарно- хигиенни помещения
53
3. Стени между жилища и общи коридори и общи преддверия 52

 За да се насладите на висок звуков комфорт, Isover и Rigips, бизнес направленията за изолации и сухо строителство в Сен Гобен Констракшън Продъктс България тестват и сертифицират преградни стени, постигащи високи акустични показатели.

Преградни стени ISOVER/ RIGIPS
Гипскартонените преградни стени Isover/ Rigips покриват множество технически показатели, което ги прави подходящи за различни приложение. Изискването за звукоизолация 40 dB за вътрешни преградни стени между отделните помещения на един апартамент (виж позиция 1 от таблицата) се покрива при правилно изпълнение на гипскартонена преградна стена RIGIPS, облицована от двете страни с по една гипскартонена плоча с дебелина 12,5 мм и пълнеж от стъклена минерална вата ISOVER AKUSTO с дебелина 50 мм.

Изискването за звукоизолация 52 dB за вътрешни преградни стени между апартаменти може да бъде постигнато при комплексно решение – правилен избор на подходяща преградна стена и детайли за свързване към околните строителни конструкции, като ефектът на звукоизолация се постига при цялостно запълване на щендерната конструкция.

Isover Akusto
(мм)
Профили Rigips
UW,CW
Височина на
стената (мм)
Дебелина на
стената (мм)
Rw
(C,Ctr/**
50 50 4000 100 49/-4;-10/dB
50 75 5500 125 52/-4;- 8/dB
50 100 6500 150 51/-2;- 7/dB
75 75 5500 125 52/-3;- 8/dB
100 100 6500 150 52/-5;- 3/dB

Начин на монтаж:

Маркиране
Върху пода точно се маркира мястото, където ще се монтира стената. Отбелязват се местата на отворите за врати (ако има такива). След това с нивелир се пренасят очертанията на стената върху околните стени и тавана.

Опасващи профили
Използват се UW профили, на които от външната страна предварително се залепва Ригипс уплътнителна лента с дебелина 3мм. Тя служи за прекъсване на звуковите мостове и за уплътняването на конструкцията.

Профилите се фиксират с дюбели (през 80 см) към пода, стените и тавана, образувайки рамка на преградната стена.

Монтажни профили
Монтажните профили са от типа CW. Разкрояват се така, че да проникнат най-малко 2 см в опасващите UW профили и в същото време да остане луфт от 1 см до дъното на UW профила. Вертикалният CW профил се поставя с леко завъртане , първо в долния и след това в горния UW профил. Отделните CW профили се монтират на разстояние 60 см един от друг, като винаги отворената им страна е по посока на монтажа. Това позволява монтирането на обшивката да започне от по-стабилната задна част на профила.

Затваряне първата страна на стената
Затварянето на първата страна на стената започва с пълната широчина на Ригипс плочите – 120 см. Плочите се монтират към вертикалните CW профили с помоща на Ригипс рапидни винтове. Рапидните винтове се завинтват с електрически винтоверт на разстояние 25 см един от друг. Когато обшивката е двупластова, разстоянието между рапидните винтове на първия слой е 75 см. За да се осигури и изместването на фугите, вторият пласт започва с отместване от 60 см (половината от широчината на плочата).

Полагане на изолация в стенната кухина
След като стената се затвори от едната страна, се прокарват необходимите електро- и санитарни инсталации. Преминава се към полагане на изолация от стъклена минерална вата ISOVER AKUSTO между вертикалните профили. Стенната кухина трябва да се запълни изцяло, което осигурява оптимална звукоизолация на конструкцията.

Затваряне втората страна на стената
Затварянето на втората страна на стената започва с половин широчина на Ригипс плочите (60 см). Това осигурява изместване на фугата спрямо първата страна на стената със 60 см.. Последният етап е шпакловане на фугите между отделните плочи, главите на винтовете и периферните връзки.

За контакти и повече информация – isover.bg и rigips.bg

Вижте също...